Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας ΠΙΝ κ. Ιωάννης Λιανάκης, ο Νομάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Γεωργάτος Διονύσιος, ο Αντινομάρχης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Παλλαδινός, ο Αντινομάρχης Λευκάδας κ. Σπύρος Ρεκατσίνας, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΠΙΝ Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Νάκος, οι Διοικητές των Π.Υ. Νομών ΠΙΝ, εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Δντη ΠΙΝ, οι Αστυνομικοί Διευθυντές ΠΙΝ, ο Περιφερειακός Διοικητής Λιμενικού Σώματος ΠΙΝ κ. Βασιλάκης, ο Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Ν.Κέρκυρας, οι Δντές ΔΕΗ νομών ΠΙΝ, ο προϊστάμενος ΔΕΣΕ Π.Ι.Ν. κ. Μαλίτσης καθώς και εκπρόσωποι της Δνσης Δασών ΠΙΝ και των Διευθύνσεων Δασών και Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των νομών της Π.Ι.Ν.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών καθώς και η επισήμανση δυσχερειών που είχαν σημειωθεί κατά τα παρελθόντα έτη προκειμένου να υπάρξει μεγάλος βαθμός ετοιμότητας.
Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ι.Ν. κ. Λιανάκης αναφέρθηκε κυρίως στον απολογισμό του προηγούμενου έτους όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές στους νομούς της Π.Ι.Ν., στα αποτελέσματα από τις συσκέψεις των Σ.Ν.Ο. στις Νομαρχίες, στην οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που αναφέρονται στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τη δημιουργία σχεδίων που θα συμπεριλαμβάνονται στα μνημόνια ενεργειών Νομαρχιών και Δήμων και Κοινοτήτων. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόληψη όσον αφορά τους καθαρισμούς βλάστησης στα περιαστικά άλση και στις ζώνες μίξης οικισμών και δασών ή αγροτικών εκτάσεων καθώς και στον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων και το προληπτικό κλάδεμα των δέντρων σε περιοχές όπου διέρχονται ηλεκτροφόρες γραμμές και τέλος συνέστησε στους αρμόδιους φορείς την πιστή τήρηση της εφαρμογής της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γεωργάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη ικανοποίησης από την πλευρά της πολιτείας των αιτημάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλληνίας και Ιθάκης που αφορούν σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας και Ιθάκης καθώς και στην ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τόσο της Ν.Α. Κεφαλληνίας και Ιθάκης όσο και των εθελοντικών ομάδων του νησιού, για την ενίσχυση του έργου των οποίων έχουν ζητηθεί τρία μικρά πυροσβεστικά οχήματα από το ΥΠ.ΕΣ.
Τονίστηκε επίσης η συνεισφορά όλων των φορέων όπως και των Εθελοντικών Ομάδων του νησιού στην πρόληψη και αντιμετώπιση του μεγάλου πλήθους των συμβάντων πυρκαγιών που αντιμετωπίζει το νησί κάθε χρόνο, κι έγινε αναφορά στην εμπειρία της Ν.Α Κεφαλληνίας και Ιθάκης από την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής της Σκάλας κατά το έτος 2007 λόγω των πυρκαγιών η οποία είχε γίνει με υποδειγματικό τρόπο.
Ο Αντινομάρχης Ζακύνθου κ. Παλλαδινός αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπιση των αγροτοδασικών πυρκαγιών. Επίσης ζήτησε την επίλυση των προβλημάτων στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό για τους καθαρισμούς των δασών όπως το περιαστικό δάσος της Ζακύνθου. Επισήμανε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου είναι επαρκώς στελεχωμένη.
Ο Αντινομάρχης Λευκάδας κ. Σπύρος Ρεκατσίνας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει και εφαρμόζεται ικανοποιητικά στη Λευκάδα σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων ετών.
Ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος επεσήμανε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού είναι στελεχωμένη επαρκώς και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια όπως και κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των συμβάντων.
Ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νησιών αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του σχεδιασμού για την πυροπροστασία των περιοχών της Π.Ι.Ν. όπως και στις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν έτος.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ύπαρξη πολλών οικιών και ξενοδοχειακών μονάδων μέσα σε δασικές ή αγροτικές εκτάσεις, το κακό οδικό δίκτυο το οποίο δυσχεραίνει την επέμβαση, η χωρική απομόνωση των νησιών εξαιτίας της οποίας καθυστερεί η αποστολή ενισχύσεων αποτελούν μερικά από τα σημεία τα οποία πρέπει να ξεπεράσει ο σχεδιασμός της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Π.Ι.Ν.
Μερικές από τις δράσεις που γίνονται για να μειωθεί ο χρόνος επέμβασης και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές είναι η διασπορά των περιπολικών της Π.Υ. σε εναλλακτικές θέσεις στάθμευσης, η διασπορά πυροφυλακίων, η δημιουργία μικτών εποχούμενων περιπόλων, η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων και ομάδων πυρασφάλειας των Δήμων που απαρτίζονται από πολίτες στις δράσεις επιτήρησης και γενικά πυρασφάλειας των περιοχών. Επίσης αναφέρθηκε στην κινητοποίηση εναέριων μέσων για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.
Αναφέρθηκε επίσης στην μέριμνα των ιδιοκτητών για τον καθαρισμό και την πυρασφάλεια των οικοπέδων ή αγροτικών εκτάσεών τους.
Ο Διοικητής του Λ.Σ. της Π.Ι.Ν. κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στις δράσεις επιτήρησης τις οποίες πραγματοποιεί το Λιμενικό Σώμα, όπως και στο ότι τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα να παράσχει βοήθεια μεταφέροντας μέσα ή παρέχοντας όποια άλλη βοήθεια χρειαστεί όταν ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς είναι πάνω από 3.
Ο Διοικητής της Π.Υ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Τζίφας αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της στελέχωσης της Υπηρεσίας, όπως και στην δυνατότητα να αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία μέρος των αρμοδιοτήτων της επιτήρησης στα αστικά και περιαστικά άλση.
Ο Διοικητής της Π.Υ. Ζακύνθου κ. Χανιάς μίλησε για τη σημασία της πρόληψης Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη οχημάτων για την μεταφορά νερού για πλήρωση των οχημάτων κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.
Ο Διευθυντής της ΔΕΗ Κέρκυρας κ. Καλούς αναφέρθηκε στους καθαρισμούς της βλάστησης γύρω από το δίκτυο της ΔΕΗ με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών.
Ο Διοικητής της Π.Υ. Λευκάδας κ. Μπίκας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των Ο.Τ.Α. και απηύθυνε την παράκληση για ενίσχυση των δράσεων πρόληψης καθώς το μεγαλύτερο βάρος των ενεργειών βρίσκεται στους Δήμους και τις Κοινότητες.
Τέλος ο Διοικητής της Π.Υ. Κέρκυρας κ. Ζωίδης αναφέρθηκε στο δυναμικό της Π.Υ. Κέρκυρας καθώς και στις υποδομές οι οποίες υπάρχουν στο νησί και επεσήμανε ότι παρά το ότι η στελέχωση είναι ικανοποιητική υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ύπαρξη οικιών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μέσα σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις καθώς και στην αυξημένη επιτήρηση κατά την τουριστική περίοδο.