ΕΡ: Σε ολόκληρο τον κόσμο η στροφή στην πράσινη οικονομία συζητείται ως η καλύτερη διέξοδος από την κρίση. Πόσο εφικτό το θεωρείτε στην Ελλάδα;
ΑΠ: Η Ελλάδα σήμερα πληρώνει το κόστος μιας στρεβλής αναπτυξιακής πολιτικής, που βασίστηκε στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων, του νερού, των ενεργειακών πηγών, των εδαφών, την κακοποίηση του χώρου και της παράκτιας ζώνης, τη χαμηλή ποιότητα για να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές. Έτσι όμως κρατήσαμε χαμηλά και τα εισοδήματα, φτάσαμε να μην παράγουμε σχεδόν τίποτε ποιοτικό, από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τις τουριστικές υπηρεσίες, και να είμαστε ουραγοί στις νέες τεχνολογίες. Κι όμως, η Ελλάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική, και μάλιστα με αξιώσεις. Μια χώρα που είναι λίκνο του πολιτισμού, που έχει ένα μοναδικό τοπίο και φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να ταυτίσει τα προϊόντα της με τη Μεσογειακή δίαιτα, και που έχει ατελείωτο πλούτο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα της για να βγει από την κρίση. Αυτό προτείνουμε με τη στροφή που δεσμευόμαστε να κάνουμε προς το νέο μοντέλο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη.
ΕΡ: Σε ποιους άξονες πολιτικής βασίζεται η Πράσινη Ανάπτυξη, και από ποιους θα υλοποιηθεί;
ΑΠ: Η Πράσινη Ανάπτυξη πρέπει να διατρέχει όλους τους άξονες της πολιτικής, την παραγωγή, τη γεωργία, την ενέργεια, τις μεταφορές, αλλά και τις κοινωνικές πολιτικές, την παιδεία, την απασχόληση, την περίθαλψη. Παράλληλα, χρειάζεται να υπηρετείται από κάθε επίπεδο διοίκησης, όχι μόνο το κεντρικό κράτος, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της, και, το κυριότερο, να μην αποτελεί προνόμιο και πεδίο δράσης των λίγων και ισχυρών αλλά να κινητοποιήσει τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα των πολλών, των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αναδιανέμοντας τα οφέλη μέσα από κίνητρα και πολιτικές. Είναι μια τεράστια στροφή για μια χώρα που μέσα από σκληρώσεις, συμφέροντα και ένα υδροκέφαλο δημόσιο τομέα επέμενε επί χρόνια και χρόνια στο ίδιο λάθος. Θα ήταν αφέλεια να νομίζει κανείς ότι δε θα χρειαστούν ρήξεις και αποφασιστικότητα για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Το κλειδί είναι να γίνει κατανοητό πως αν όλοι μαζί πάρουμε αυτή την απόφαση, θα υπάρχει ρόλος και οφέλη για όλους, πολίτες, επιχειρήσεις, και τις μελλοντικές γενιές. Χρειάζεται το όραμα να γίνει κοινό και να καταλάβουμε πως από δω που φτάσαμε, μόνο μπροστά γίνεται να πάμε. Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ομπάμα μιλούν για το τέλος της «αναπτυξιακής εποχής Ρήγκαν». Εμείς στην Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου θα μπορούμε επιτέλους, με καθυστέρηση δεκαετιών, να ξεφύγουμε από την μεταπολεμική νοοτροπία για την ανάπτυξη, να πάμε μπροστά.
ΕΡ: Υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητές σε αυτή την κατεύθυνση;
ΑΠ: Παρόλο που η εφαρμογή του σχεδίου πρέπει να απλωθεί σε κάθε τομέα της ζωής και τη πολιτικής, φυσικά και υπάρχουν προτεραιότητες – δεν πρόκειται απλά για ένα αόριστο σχέδιο όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε. Αναφέρω μερικές από αυτές:
Μια ενεργειακή πολιτική που βασίζεται στην εξοικονόμηση, την μέγιστη χρήση των ΑΠΕ, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.
Μια γεωργική παραγωγή που επικεντρώνεται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με παράλληλη εξοικονόμηση υδάτινων πόρων κα προστασία των εδαφών. Τα προϊόντα της Μεσογειακής δίαιτας που έχουν μεγάλη διείσδυση στις διεθνείς αγορές έχουν προτεραιότητα, ενώ οι σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και η σύγχρονη και ποιοτική τυποποίηση πρέπει να γίνουν ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.
Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας, με αξιοποίηση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και επιχειρηματικά κίνητρα για απορρόφηση της τεχνολογίας από την παραγωγική βάση.
Τουρισμός ποιότητας και υψηλής προστιθεμένης αξίας, με προτεραιότητα στη δημιουργία υπηρεσιών πέρα και πάνω από την παρωχημένη πολιτική της ξαπλώστρας και της παραλίας, με ανάδειξη των πολλών μοναδικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας. Ανάπτυξη καταλυμάτων ποιότητας με αυστηρή διαφύλαξη του φυσικού τοπίου και της αρχιτεκτονικής του κάθε τόπου.
Αλλαγή νοοτροπίας μέσω απόκτησης περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της αλλαγής στόχευσης.
ΕΡ: Πόσο καθοριστική είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος;
ΑΠ: Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι να υπάρχει ένας φορέας αρμόδιος να αναπτύσσει και να κωδικοποιεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, ώστε να είναι κατανοητή και εφαρμόσιμη από πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και να ελέγχει την εφαρμογή της μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες που εγγυώνται τη διαφάνεια και την ενημέρωση. Ένα τέτοιο υπουργείο θα διαδραματίσει φυσικά σημαντικό ρόλο και στην ένταξη του περιβάλλοντος σε όλες τις επιμέρους – τομεακές πολιτικές, στο πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης.
ΕΡ: Σε μια περίοδο κρίσης που η αύξηση της ανεργίας αποτελεί ένα πραγματικό εφιάλτη για τους πολίτες πως μπορεί η πράσινη Ανάπτυξη να αποτελέσει λύση; Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα;
ΑΠ: Ας πάρουμε για παράδειγμα την ανάπτυξη ων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η Ε.E έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 συνολικά στην ΕΕ να παράγεται το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που για την Ελλάδα σημαίνει 18% της συνολικής παραγωγής. Δυστυχώς σήμερα είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο αυτό, κυρίως λόγω της κυβερνητικής απραξίας και της απίστευτης γραφειοκρατίας. Και όμως, αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα αυτά τα προβλήματα, δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να εγκαταστήσουν ΑΠΕ στο σπίτι η την παραγωγική τους μονάδα θα πετύχει δύο πολύ σημαντικά πράγματα: από τη μία θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά παραγωγής και εγκατάστασης ΑΠΕ, που για την Ελλάδα υπολογίζεται σε πάνω από 3000 θέσεις εργασίας, μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους, και από την άλλη θα απελευθερώσει αρκετά εκατομμύρια Ευρώ που σήμερα διατίθενται για την αγορά καυσίμων, ώστε να μπορέσει να στηρίξει άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προσφέρουν θέσεις εργασίας, στην τεχνολογία, τον τουρισμό, τη γεωργία. Και σκεφτείτε, τα ίδιο μπορεί να γίνει στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, στη τυποποίηση και προώθηση του αγροτικού προϊόντος, και σε πολλούς άλλους τομείς.
ΕΡ: Πιστεύετε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, και αν η αυτοδυναμία είναι οριακή θα μπορέσει να εφαρμόσει μια τόσο καινοτόμο πολιτική;
ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα είναι αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι επειδή έτσι δείχνει η εξέλιξη των τάσεων στις σφυγμομετρήσεις, αλλά γιατί σε μια περίοδο κρίσης οι Έλληνες θέλουν μια κυβέρνηση με πρόταση, όραμα, και εμπειρία για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όσο σημαντική όμως κι αν είναι η αυτοδυναμία δεν αρκεί για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που μαζί με όλους και όλες θα κάνει αυτή τη σημαντική στροφή, ένα νέο ξεκίνημα για όλους τους Έλληνες.