Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Τι είπε ο Χ. Χαραλάμπους στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ κ. Χ. Χαραλάμπους στη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας παρουσίασε την πραγματική Κέρκυρα, όπως δεν την βλέπουν και δεν την ζουν οι αερομεταφερόμενοι με Super Puma υπουργοί της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η τοποθέτηση του κ. Χαραλάμπους έχει ως εξής: «Θεωρώ ότι το θέμα που συζητούμε σήμερα είναι τεράστιας σημασίας. Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα ή ακόμη και σε λύσεις. Καταρχήν, η ίδια η έννοια του νησιού έχει διαφορετική σημασία. Θα αναφερθώ στη δική μου περιφέρεια. Η Κέρκυρα, στην οποία εκλέγομαι, έχει 120.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται τους μήνες της τουριστικής αιχμής. Άλλα κοντινά νησιά έχουν 30.000 έως 50.000 κατοίκους, όπως η Λευκάδα, Κεφαλονιά κ.λπ.. Έχουμε ακόμη πιο μικρά νησιά, όπως είναι η Ιθάκη και οι Παξοί που έχουν 3.000 μόνιμους κατοίκους και έχουμε και τα διαπόντια νησιά που έχουν πολύ λιγότερους. Χαρακτηριστικά στο Μαθράκι τα περυσινά Χριστούγεννα ήταν μόνο 27 άτομα!
Εμείς πιστεύουμε ότι ένα σύστημα δημόσιας υγείας που θέλει να λέγεται «εθνικό», πρέπει να αφορά ενιαία και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας. Αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει σε αυτά δεν είναι ενιαία κυβερνητική πολιτική υγείας.
Η Κέρκυρα αυτή τη στιγμή έχει ένα νοσοκομείο υποβαθμισμένο. Χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με ελάχιστο προσωπικό και πάρα πολλές ελλείψεις. Έγινε γνωστό στο πανελλήνιο με τους τρεις διαδοχικούς θανάτους νεογνών, όχι με ευθύνη του προσωπικού που δίνει τα πάντα και με αυτοθυσία μάχεται. Αν αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο αυτό αποτελεί την κυρία νοσηλευτική μονάδα του νησιού, αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία του προσωπικού. Παρόλα αυτά, ακόμη και η Κέρκυρα έχει περιόδους που αποκλείεται και από αέρα και από θάλασσα. Ο κοινός νους λέει ότι έπρεπε να υπάρχει ένα περιφερειακό νοσοκομείο, που να αποδίδει πλήρη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Παρόλα αυτά, χτίζεται ένα καινούργιο νοσοκομείο. Μοιάζει, βέβαια, με το γεφύρι της Άρτας. Για πάρα πολλά χρόνια χτίζεται και ποτέ δεν τελειώνει! Σ' αυτό ξέχασαν ακόμη να φτιάξουν ελικοδρόμιο και κάποιες τριτοβάθμιες υπηρεσίες, όπως π.χ. ακτινοθεραπευτικό, ογκολογικό, πυρηνική ιατρική κ.λπ., με αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός Κερκυραίων, επί μονίμου βάσεως, να φεύγει κάθε χρόνο για άλλα πιο κεντρικά νοσοκομεία. Μόνο για το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων, είναι καταγεγραμμένοι 3.000 νοσηλευθέντες Κερκυραίοι το 2007!
Τα κέντρα υγείας –νομίζω ότι παντού συμβαίνει αυτό- είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, οι γιατροί ελάχιστοι και το νοσηλευτικό προσωπικό ανύπαρκτο. Ακόμη και για να εφημερεύσουν εκεί οι γιατροί παίρνουν σεντόνια από το σπίτι τους! Τους έδιναν 35 ευρώ τον μήνα για διατροφή στις εφημερίες! Τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά πίσω περίπου 2.000 ευρώ από τον κάθε γιατρό των κέντρων υγείας, με τη δικαιολογία ότι τα έπαιρνε παράνομα!
Στο νοσοκομείο συμβαίνει η εξής λαθροχειρία. Ενώ συνήθως τα νοσοκομεία δεν έχουν την υποδομή για να μείνουν μέσα οι γιατροί, όπως κοιτώνες, εστιατόριο, βιβλιοθήκη κ.λπ., κοινή συναινέσει ουσιαστικά, οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους προτρέπουν να πάνε σπίτι τους αλλά να είναι σε ενεργή εφημερία και έτσι η δαμόκλειος σπάθη του Εισαγγελέα επικρέμαται πάνω στους γιατρούς, για ό,τι συμβεί !
Στους Παξούς, που είναι ένα νησί με 3000 μόνιμους κατοίκους και 10.000 τους μήνες τουριστικής αιχμής, ουσιαστικά λες ότι η Πολιτεία τους αντιμάχεται. Υπάρχει ένα υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και δώσαμε μάχη με τους κατοίκους, για να μην φύγει από το νησί. Το υποκατάστημα της ΔΕΗ φεύγει, το υποκατάστημα του ΟΤΕ φεύγει, η πυροσβεστική υπηρεσία, αντί για 17 έχει 3, η αστυνομία αντί για 20 έχει 5-6. Η επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, προβληματική!
Μέσα σε όλα αυτά, έχει Κέντρο Υγείας. Για πολλά χρόνια είχε έναν παθολόγο, ενώ τώρα έχει και έναν γενικό γιατρό και μια παιδίατρο. Έχει ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, αλλά δεν έχει μικροβιολόγο, ούτε καν βοηθό μικροβιολόγου. Έχει ακτινολογικό εργαστήριο, αλλά δεν έχει κάποιον να λειτουργήσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κάτοικοι πρέπει να πηγαίνουν στην Κέρκυρα, ακόμα και για μια γενική εξέταση αίματος. Αυτή είναι μια πολιτική, η οποία, αντί να κρατά τους κατοίκους των νησιών στον τόπο τους, τους λέει «φύγετε, γιατί αν βρεθείτε σε μια ανάγκη, ουσιαστικά δεν σας την προσφέρουμε.».

Τι να πω για τα διαπόντια νησιά. Οι κάτοικοι πολλές φορές μου λένε ότι σε νησιά όπως το Μαθράκι, Ερείκουσα και οι Οθωνοί, --υπήρχε ακόμα ένα, η Σασών, το οποίο ο Βενιζέλος θεώρησε καλό να το χαρίσει στην Αλβανία--. 13 ελληνικές οικογένειες, που ζούσαν εκεί, σε μικρό χρονικό διάστημα σφαγιάστηκαν από τους Αλβανούς. Τώρα, όταν συζητώ με τους κατοίκους των διαπόντιων νησιών,--απογοητευμένοι και θυμωμένοι από την τέλεια εγκατάλειψή τους-- ουσιαστικά μου λένε ότι όλες οι κυβερνήσεις, πολύ πρόθυμα, θα χάριζαν και τα δικά τους νησιά στην Ιταλία ή στην Αλβανία, αν δεν φοβόνταν το πολιτικό κόστος. Πραγματικά, μπορεί οι επίσημοι με Super puma να τους επισκέπτονται και να τους αποκαλούν ακρίτες που φυλούν Θερμοπύλες, αλλά, στο πίσω μέρος του μυαλού τους σκέπτονται πως για το κράτος στοιχίζουν πολλά!
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ (Προεδρεύων της Υποεπιτροπής): Δεν νομίζω ότι στην φιλοσοφία της οποιαδήποτε κυβέρνησης είναι ότι όσους κοστίζουν πολλά, να τους χαρίζουν σε άλλα κράτη. Η θέση αυτή είναι ακραία και επικίνδυνη.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Μετέφερα την άποψη πολλών κατοίκων γιατί είναι αγανακτισμένοι από την πλήρη εγκατάλειψή τους. Είμαι βέβαιος πως ούτε αυτοί επιθυμούν κάτι τέτοιο!
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ (Προεδρεύων της Υποεπιτροπής): Κύριε συνάδελφε, δεν νομίζω ότι οι κυβερνήσεις λειτουργούν έτσι. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, αλλά δεν θεωρώ ότι δεν πρέπει να ακούγονται αυτά. Ξέρετε εσείς καμία κυβέρνηση, που χαρίζει τα εδάφη της σε άλλα κράτη;
…Έλληνας Βουλευτής είστε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Είπα κάτι που προσβάλλει την Ελλάδα; Σας μετέφερα τις απόψεις των αγανακτισμένων κατοίκων.
Όταν παρουσιάζεται κάποιος επίσημος, πηγαίνει με το super puma βέβαια και δεν θαλασσοδέρνεται με τα πλοία της άγονης γραμμής και έχει το τραπέζι και τους αστακούς του. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε συγνώμη προεκλογικά εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων, διότι τους εγκαταλείψαν, αλλά δεν βλέπουν να βελτιώνεται κάτι στη ζωή τους.

Μίλησε ένας συνάδελφος για τηλεϊατρική. Η Ερείκουσα έχει εγκαταστάσεις τηλεϊατρικής, που εγκαινιάστηκε με διθυράμβους και μετά εγκαταλείφτηκε. Για να λειτουργήσει κάποιος τα όργανα της τηλεϊατρικής, πρέπει να είναι τουλάχιστον στοιχειωδώς εκπαιδευμένος. Ο αγροτικός γιατρός, που πάει εκεί, έχει για 3 μήνες όλους κι όλους μια στοιχειώδη εκπαίδευση στο νοσοκομείο. Το Μαθράκι δεν έχει καν ελικοδρόμιο, οι Οθωνοί έχουν ένα ελικοδρόμιο χωρίς άδεια λειτουργίας και το ελικοδρόμιο της Ερείκουσας μόλις πήρε άδεια λειτουργίας. Όμως, για να είναι πραγματικά λειτουργικό ένα ελικοδρόμιο, χρειάζεται έναν στοιχειώδη αριθμό προσωπικού.
Πραγματικά θεωρούμε ότι στα μικρά αυτά νησιά πρέπει να υπάρχει επί μονίμου βάσεως ειδικευμένος γιατρός, γενικός γιατρός. Βέβαια, για να πάει εκεί ο γενικός γιατρός, πρέπει να έχει γενναία κίνητρα, όπως π.χ. διπλάσιο μισθό, να έχει ένα συμβόλαιο για 3 χρόνια και μετά να μπορεί να γίνει επιμελητής β΄ σε κάποιο Κέντρο Υγείας, να του δοθούν κίνητρα, ώστε μετά από 3 χρόνια να μπορεί κατά προτεραιότητα να κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό κ.λπ.. Μόνο έτσι θα υπάρξουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, η οποίες θα προσφέρονται από έναν ειδικευμένο γιατρό και όχι από έναν αγροτικό γιατρό, η εκπαίδευση του οποίου είναι 3 μήνες σε νοσοκομείο.