Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ο Σ. Βεντούρας για την κατάσταση στο Δήμο Κερκυραίων και την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων

Ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι αυτό που έχει τραυματίσει καίρια την πολιτική και έχει απαξιώσει τους πολιτικούς σχεδόν στο σύνολο τους. Όποιος πιστεύει, εκτιμάει και σέβεται τον τόπο του και τους άλλους γύρω του, πρέπει να το δείχνει με την καθημερινή του πρακτική. Κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να το διακρίνουμε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σημερινή δημοτική αρχή.
Η επίκληση της οικονομικής δυσπραγίας του δήμου και η παραδοχή από τον δήμαρχο Κερκυραίων της αδυναμίας του να πληρώσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για το γόητρο και το κύρος του δήμου Κερκυραίων.
Όμως η επίκληση αυτής της αδυναμίας, δεν αναιρεί την θεμελιώδη υποχρέωση που έχει ο καθένας μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και που δεν είναι άλλη από το σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του άλλου.
Αυτή η αξιοπρέπεια όμως, καταρρακώνεται βάναυσα, όταν υποχρεώνουμε κάποιον να δημοσιοποιεί τις προσωπικές του ανάγκες και να εκλιπαρεί δημόσια προκειμένου να του δώσουν αυτά που έχει κερδίσει με την εργασία του.
Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για τις σημερινες δραματικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία, ούτε ποιος ευθύνεται, ούτε αν υπάρχουν χρήματα, ούτε πότε ξεκίνησε το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στην ΑΝΕΔΚ, στην ΕΤΕΔΚ και στις αναθέσεις, σημασία έχει μόνο τι κάνουμε εμείς, ώστε αυτοί οι άνθρωποι (που πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν ως πολιορκητικός κριός, προκειμένου ορισμένοι να καταλάβουν δημοτικά αξιώματα), να διατηρήσουν την εργασία τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο.
Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα και σ’αυτό περιμένουμε να απαντήσει ο κ Δήμαρχος. Όλα τα άλλα είναι νομικίστικα τερτίπια στα οποία καταφεύγει κάποιος, όταν δεν θέλει να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα και βεβαίως εμάς δεν μας αφορούν.
Όπως δεν μας αφορούν οι λεονταρισμοί και οι τσαμπουκάδες που παρακολουθούμε συχνά πυκνά στα δημοτικά συμβούλια και που καλό θα είναι να σταματήσουν και να κοιτάξουν όλοι, με πιο τρόπο ο δήμος κερκυραίων θα μπορούσε να γίνει ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός δήμος, στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας, όπως έχουμε υποσχεθεί στους συμπολίτες μας.
Ο στόχος βέβαια μιας πραγματικά σύγχρονης πόλης φυσικά και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχτεί μέσα από ήπιες, πολιτικά ουδέτερες και εν τέλει συντηρητικές επιλογές.
Και ακόμη περισσότερο αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχτεί, όταν επικρατεί η αρχή του μην κάνετε τίποτα, θα λυθούν τα ζητήματα από μόνα τους, όπως συμβαίνει σήμερα.
Κέρκυρα 21/3/09
Βεντούρας Σπύρος