Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για φορολογική δικαιοσύνη

H κυβέρνηση επιχειρεί με τα νέα φορολογικά μέτρα να καλύψει με πρόχειρο και άδικο τρόπο τις τρύπες που δημιούργησε η ίδια με την πολιτική της. Παγώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, επιβάλει κεφαλικό φόρο και στέλνει τον λογαριασμό της δικής της αποτυχίας στην μέση ελληνική οικογένεια.
Είναι σαφές ότι δημοσιονομική εξυγίανση δεν γίνεται με έκτακτα μέτρα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αναξιοπιστία του κ. Καραμανλή, όποιος αρκετές φόρες και μάλιστα προσφάτως είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι ο ορισμός της πολιτικής εξαπάτησης και της χρεοκοπίας της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση με περιοριστική πολιτική. Η κυβέρνηση αντί να προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία και να αυξάνοντας τις δημόσιες επενδύσεις, καλεί οι πολίτες να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Απαιτείται αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα εισοδήματος και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπου όλοι θα συνεισφέρουν ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει πλαίσιο επτά κατευθύνσεων για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης:
Πρώτον, όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο δίκαιο τρόπο, με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Τέρμα στο καθεστώς, τα εισοδήματα από εργασία να φορολογούνται περισσότερο από τα εισοδήματα από κεφάλαιο. Θα θέσουμε δηλαδή τέλος στην άδικη φορολογία πολλαπλών ταχυτήτων.
Δεύτερον, ένα όριο αφορολόγητου εισοδήματος θα ισχύει για όλους. Και πάνω από αυτό, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα.
Τρίτον, κάθε χρόνο οι φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού. Η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό από το 2004.
Τέταρτον, μειώνουμε το συντελεστή φορολόγησης στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και βοηθούν στην ανάπτυξη, βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πέμπτον, φορολογούμε τα μερίσματα από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων, και όχι αυτοτελώς, με 10% για όλους, όπως η σημερινή κυβέρνηση. Δηλαδή, για τους πιο πλούσιους, τα μερίσματα θα προστίθενται στο εισόδημα, και έτσι θα φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Ενώ όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ή και καθόλου.
Έκτον, φορολογούμε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού ληφθούν υπόψη τυχόν ζημιές.
Και έβδομον, καταργούμε το νόμο της Ν.Δ. για τη φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφέρουμε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά, ούτε ουδείς άλλος».