Στην Κέρκυρα βρέθηκε ο Β. Εξαρχος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Εξαρχος επισκέφθηκε το πρωί την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και είχε συζήτηση με το ΔΣ της Ενωσης, ενώ το μεσημέρι στα πλαίσια συνέντευξης τύπου παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη.
Ο κ. Εξαρχος είπε ότι «η Ελλάδα σε μία δύσκολη περίοδο κυβερνάται από μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Με σπασμωδικές κινήσεις μεταφέρει συνεχώς βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους. Με σπασμωδικές κινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Ζούμε τα αδιέξοδα μιας πεντάχρονης διακυβέρνηση όπου σε όλους τους τομείς, η χώρα έκανε βήματα προς τα πίσω.
Σε όλη τη χώρα και στην Κέρκυρα οι αγρότες βρίσκονται σε αβεβαιότητα, σε αμηχανία, έχουν πολύ μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων, ειδικά στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς λαδιού, υπάρχει ένα πλήρες μπάχαλο.
Υπάρχει ένα πλήρες μπάχαλο διότι κάθε χρόνο αρκετοί αγρότες, χάνουν τις ενισχύσεις τους. Υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία διότι το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στα ύψη. Όλα τα αγροτικά εφόδια πωλούνται σε τιμές πολύ παραπάνω από το μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη χώρα μας. Και την ίδια στιγμή κερδοσκοπούν τα καρτέλ τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα στην αγορά, διότι η ΝΔ έχει εγκαταλείψει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους στο έλεος των καρτέλ.
Εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα».
Ο κ. Εξαρχος αναφερόμενος σε αυτές ανέφερε:
«1. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή προσανατολισμού στην ελληνική γεωργία. Η κατεύθυνση είναι η παραγωγή προϊόντων ποιότητας, με ταυτότητα με τυποποίηση, που θα μπορούν να ταξιδεύουν στις αγορές και θα μπορούν να κερδίσουν την εσωτερική αγορά. Η νέα πρότασή μας είναι πρόταση διασύνδεσης του αγροτικού τομέα, με τον τουρισμό. Πιστεύω ότι μέσα από τη διασύνδεση θα υπάρξουν νέες προοπτικές και για την αγροτική οικονομία και για τον τουρισμό. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι και το μοντέλο και για τον τουρισμό. Εχουμε κάνει μία επεξεργασία και με την κ. Γκερέκου, υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.
2. Χτύπημα των καρτέλ. ΝΑ λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δε θα κλείνει το μάτι όταν βρίσκεται μπροστά σε κουμπάρους οι οποίοι αναπτύσσουν δραστηριότητες σαν αυτές που γνωρίζουμε στη χώρα. Να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κλείσουν τα παράθυρα της νομοθεσίας και να αναφέρομαι στις εναρμονισμένες πρακτικές που ακολουθούνται στις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.
3. Ριζικές ανατροπές στην οργάνωση των παραγωγών και τους συνεταιρισμούς. Είχα την ευκαιρία σήμερα μιλώντας με τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΑΣΚ να τους πω ότι οι συνεταιρισμοί σφραγίδες ανήκουν στο παρελθόν. Οι ενώσεις που απλώς διαχειρίζονται κάποιες επιδοτήσεις δεν είναι οι ενώσεις που εμείς θέλουμε. Εμείς θέλουμε τους συνεταιρισμούς να είναι εργαλεία για την ανάπτυξη της υπαίθρου, να είναι εργαλεία για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, να είναι εργαλεία που θα βοηθούν τον αγρότη να έχει χαμηλό κόστος παραγωγής και να βοηθούν τον αγρότη να μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα του. Αυτό σημαίνει ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν αλλαγές και στη δομή του συνεταιριστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα και καλύτερη στελέχωση και εξυγίανση στα οικονομικά και ανατροπές στις νοοτροπίες και πρακτικές και ξέρετε όλοι τι εννοούμε. Και βεβαίως ανανέωση προσώπων σε όλα επίπεδα. Να έρθουν νέοι άνθρωποι στις ενώσεις συνεταιρισμών σε όλα τα επίπεδα.
Επίσης, για να υπάρξει εισόδημα στους αγρότες και να υπάρξει ευημερία στην ύπαιθρο πρέπει να γίνει μείωση του κόστους παραγωγής. Τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα, οι σπόροι, τα φυτοφάρμακα, έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά. Τα λιπάσματα πωλούνται σε τιμές πολύ υψηλότερες από ότι πριν 2-3 χρόνια. Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κυβέρνηση της ακρίβειας. Και για τους αγρότες είναι δυο φορές η κυβέρνηση που πλήττει το εισόδημά τους. Πρώτο γιατί αγοράζουν τα εφόδια πάρα πολύ ακριβά και δεύτερον διότι πωλούν τα προϊόντα τους πολύ φθηνά όταν την ίδια στιγμή οι καταναλωτές τα αγοράζουν πολύ ακριβά.
Γι’ αυτό, αυτά τα θέματα λειτουργίας της αγοράς και σε ότι αφορά τα εφόδια και την προώθηση των προϊόντων είναι πολύ κρίσιμα θέματα του αγροτικού τομέα.
4. Στήριξη του αγροτικού τομέα και μετά το 2013. Θέλουμε να υπάρξει αγρτοτική πολιτική και μετά το 2013 και γι’ αυτό θέλουμε εκλογές να γίνουν όσο το δυνατό γρηγορότερα, διότι την διαπραγμάτευση για το καθεστώς των αγροτικών προϊόντων για τη στήριξη τους μετά το 2013 πρέπει να την κάνει μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, διότι έχει αποδείξει ότι όταν διαπραγματεύεται στην ευρωπαϊκή ένωση μπορεί και έχει επιτυχίες, ενώ αντιθέτως παρά το γεγονός ότι ο κ Καραμανλής είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει ο ίδιος τη μάχη για τα αγροτικά προϊόντα στις Βρυξέλλες δεν πήγε ποτέ. Είχε πει ότι θα πήγαινε προσωπικά να διαπραγματευτεί στα συμβούλιο υπουργών Γεωργίας. Μία φορά διαπραγματεύτηκε για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και αναφέρομαι στο ΕΣΠΑ και τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα ήταν μειωμένα σε σχέση με το Γ! ΚΠΣ πάνω από 30%.
5. Σοβαρό ζήτημα θεωρούμε το κοινωνικο- ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών. Εμείς που καθιερώσαμε τον ΟΓΑ ως κύριο ταμείο ασφάλισης των αγροτών, εμείς θα είμαστε η κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει στη σταδιακή μετεξέλιξη του ΟΓΑ και στην ενδυνάμωσή του και στην προσαρμογή ορίων ηλικίας και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε ότι ισχύει στα άλλα ταμεία. Δηλ. Ασφαλισμένος με 37 χρόνια στον ΟΓΑ θα βγαίνει στη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αν κάποιος ασφαλιστεί στα 20 χρόνια, στα 57 θα βγει στη σύνταξη, ό,τι ισχύει και στα άλλα ταμεία. Και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, πριν τα 65, που ισχύουν για τα άλλα ταμεία θα ισχύσουν και για τους αγρότες. Επίσης οφείλουμε στους αγρότες ένα κράτος πρόνοιας που σημαίνει ότι θα έχουμε αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία που σημαίνει ένα εθνικό σύστημα υγείας που θα εγγυάται ασφάλεια στον αγρότη».