Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ερωτήματα για το οικόπεδο Δεσύλλα θέτει το ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με θέμα: «Προοπτικές για το οικόπεδο του εργοστασίου Δεσύλλα στη Κέρκυρα, μετά και την αθώωση του επικεφαλής της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης ( ΑΔΗΚ ) και δημοτικού συμβούλου κ. Χ. Μάστορα αλλά και της εφημερίδας «Ενημέρωσης» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Χ. Χαραλάμπους και Α. Αλυσανδράκης. Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν:
«Στις 5/2/09 εκδικάστηκαν οι αγωγές που είχαν ασκηθεί από την εταιρεία ΔΕΣΥΛΛΑΣ Α.Ε. εναντίον του επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χάρη Μάστορα και της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση».
Οι δύο αγωγές είχαν σαν στόχο την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας, την καταστολή του δικαιώματος της πολιτικής και δημοτικής δράσης, του δικαιώματος της έκφρασης γνώμης, τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, την φυσική και οικονομική εξόντωση των εναγομένων.
Το Δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές, αφού μεταξύ των άλλων πήρε υπ' όψη του το έγγραφο της υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων, για διακοπή των εργασιών και την αποκατάσταση του εγκλήματος που συντελείται στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα, όσον αφορά την τσιμεντοποίηση του και την «αξιοποίηση» του με χαριστικές -ευνοϊκές ρυθμίσεις στην εταιρεία ΔΕΣΥΛΛΑΣ ΑΕ.
Η αθώωση των κατηγορουμένων αποδεικνύει το έωλο των επιχειρημάτων της συγκεκριμένης εταιρείας και ανοίγει δρόμους και δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για συνέχιση του αγώνα για απαλλοτρίωση του χώρου και του εργοστασίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και την αξιοποίηση του με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν,
α) Για την απαλλοτρίωση του εργοστασίου ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να παύσουν να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, αλλά και για την συνέχιση των ανασκαφών, αφού υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως στα «σπλάχνα» του κρύβονται σημαντικές αρχαιότητες (Αρχαία Αγορά, Λιμάνι του Αλκινόου κ.ά.).
β) Την έναρξη συστηματικής έρευνας και μελέτης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, για την ανάδειξη της σημαντικής βιομηχανικής και ταξικής ιστορίας της Κέρκυρας και τελικά της δημιουργίας μουσείου της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου».