Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΕΛΜΕ: «Δεν θα πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση τους»

Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 2 Απριλίου. Σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρονται τα εξής:
«Η κυβέρνηση με αφορμή ότι βρίσκεται σε επιτήρηση και στο όνομα της κρίσης και των επιταγών της ΕΕ εξαπέλυσε την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών ενάντια στους εργαζόμενους, που καλούνται να πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται.
Με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση κλιμακώνει τη σκληρή λιτότητα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων γενικότερα, και των συνταξιούχων. Επίσης άφησε να δικαστεί «ερήμην» το ζήτημα των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών ώστε με πρόφαση αυτή την απόφαση να προχωρήσει σε νέα σκληρά μέτρα για τη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο.
Παγώνει μισθούς και συντάξεις αλλά και προωθεί την περαιτέρω καθήλωσή τους για τα επόμενα χρόνια ενώ την ίδια ώρα άθικτα παραμένουν τα προνόμια της πλουτοκρατίας, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών που επιδοτούνται μάλιστα με 28 δις.
Με το πρόσχημα της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων δεν χορηγεί καμία αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009 παρά τις απώλειες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, το δε εφάπαξ βοήθημα, το οποίο προβάλει επικοινωνιακά σαν ενίσχυση, αφορά ελάχιστους δημοσίους υπαλλήλους, δεν εντάσσεται στους βασικούς μισθούς και εξυπηρετεί μία λογική γενικότερης καθήλωσης. Η συντριπτική πλειονότητα του κλάδου μας, δεν θα πάρουν ούτε αυτό το εφάπαξ «επίδομα ελεημοσύνης» των 300 € και, συνεπώς, θα έχουν μηδενική αύξηση. Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα έχουν μηδενικές αυξήσεις με το ονομαστικό «πάγωμα» των αποδοχών τους, αλλά θα δουν τις αποδοχές τους ουσιαστικά να μειώνονται.
Η θέση της κυβέρνησης για νέο μισθολόγιο όσον αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αποτελεί πιστή αντιγραφή των ρυθμίσεων που η ίδια εγκαθίδρυσε στις ΔΕΚΟ με βασικό στόχο τον διαχωρισμό νέων και παλαιών εργαζομένων, με σαφή υποβάθμιση των νέων, προωθώντας μια πολιτική «διαίρει και βασίλευε» προκειμένου μέσα από το κλίμα των αντιπαραθέσεων να υλοποιείται η πολιτική της.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το άδικο φορολογικό σύστημα με την επιβολή κεφαλικών φόρων, την ενίσχυση της έμμεσης φορολογίας, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ενώ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα νέο ζοφερό σκηνικό στο χώρο της εργασίας ώστε μετά την «έξοδο» της κρίσης να έχει ιδιωτικοποιηθεί το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα, να έχει ξεπουληθεί το κράτος πρόνοιας, να έχουν επιβάλλει ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους στις 2 Απρίλη.
Να απαντήσουμε στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης και να επιβάλλουμε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας».