Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Τα προβλήματα των ΔΗΠΕΘΕ από 28 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Επερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού με θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο και προβλήματα στη λειτουργία των αυτόνομων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων» κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις 13.3.2009.
Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης, έχει ως εξής:
«Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) αποτελούν επί 24 χρόνια τον πλέον σημαντικό θεσμό περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης. Είναι μια σημαντική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ως Υπουργός Πολιτισμού η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, με σκοπό τη θεατρική αποκέντρωση, την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και τη διάδοση της τέχνης του θεάτρου σε ολόκληρη την επικράτεια.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο, χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ αντιμετωπίζει μια πολυμέτωπη κρίση που συνίσταται:
Στην καθυστερημένη και ελλιπή χρηματοδότησή από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ)
Στη συστηματική καθυστέρηση ανανέωσης των προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΠΟ
Στη μη έγκαιρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει αξεπέραστα λειτουργικά προβλήματα στο σύνολο των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και έχει διαμορφώσει ήδη τις συνθήκες για τη σταδιακή μείωση του αριθμού και του έργου τους.
Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ένταξη των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006). Η ένταξη αυτή, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία τους. Αντιμετωπίζει τα ΔΗΠΕΘΕ , όχι ως χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά αποκλειστικά ως δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ θέτει ασφυκτικούς διοικητικούς περιορισμούς που ακυρώνουν την καλλιτεχνική πλευρά του θεσμού. Για παράδειγμα οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν είναι σε θέση εκ των προτέρων να γνωρίζουν τις ανάγκες των παραστάσεων που θα ανέβουν, τόσο αναφορικά με το κόστος των υλικών, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού. Βάσει του κώδικα όμως θα πρέπει να προκηρύσσουν πρόχειρους διαγωνισμούς στην αρχή του έτους, για είδη που μπορεί να χρησιμοποιήσουν σε παραστάσεις που ίσως πραγματοποιηθούν. Είναι λοιπόν φανερό, πως υπάρχει άμεση ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει στα ΔΗΠΕΘΕ τις θεσμικές δυνατότητες να λειτουργήσουν και να αναπτύξουν το έργο τους.
Για τα έτη 2007 και 2008 ενώ τα ΔΗΠΕΘΕ σύμφωνα με τις προγραμματικές τους συμβάσεις έπρεπε να εισπράξουν συνολικά 273.330 ευρώ (205.000 για τις δύο θεατρικές περιόδους και 68.330 για την παράταση) εισέπραξαν τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το ποσό των 180.262 ευρώ συνολικά. Δηλαδή αποδόθηκαν σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ 93.068 ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα και προγραμματισμένα κατά τα δύο παραπάνω έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 16 αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, τα 15 είναι υπερχρεωμένα. Προκειμένου μάλιστα να μη διακόψουν τη λειτουργία τους έχουν αναγκασθεί να καταφύγουν σε ασύμφορο τραπεζικό δανεισμό (ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Βορείου Αιγαίου) ή σε άτυπες συμφωνίες με άνισους όρους με ιδιώτες ως συμπαραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό όμως οι ιδιώτες αυτοί αποκτούν δικαίωμα χρήσης αρχαιολογικών και άλλων δημόσιων χώρων με ιδιαίτερα χαμηλό ή καθόλου μίσθωμα.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως τα ΔΗΠΕΘΕ ασφυκτιούν από πλήθος υποχρεώσεων προς τρίτους αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ούτε στοιχειωδώς πολλές φορές ο προγραμματισμός της καλλιτεχνικής παραγωγής και λειτουργίας τους. Υπάρχει ανάγκη από ένα σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ με καθορισμό των υποχρεώσεων του κράτους αλλά και της αυτοδιοίκησης, από σαφείς προδιαγραφές για τη λειτουργία τους (θίασος, ελάχιστη παραγωγή) καθώς και από χρηματοδοτικά κίνητρα όταν το έργο τους υπερβαίνει αυτές τις προδιαγραφές (διεθνείς συνεργασίες κ.λ.π.)
Επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού:
Για την πολιτική που ακολουθεί που οδηγεί τα ΔΗΠΕΘΕ στην απαξίωση, το μαρασμό και τελικά την εξαφάνισή τους.
Για την ένταξη των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ στο νόμο 3463/2006 περί του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Για τις καθυστερήσεις και τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που οδηγούν τα ΔΗΠΕΘΕ σε οικονομική ασφυξία».