Επερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Εγκατάλειψη του ελαιοκομικού τομέα από την Κυβέρνηση», κατέθεσε στις 20-2-2009 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης, έχει ως εξής:
Σήμερα, ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός βιώνει τη χειρότερη μείωση της τελευταίας 20ετίας στην τιμή του προϊόντος του, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη. Το αποτέλεσμα είναι, η τρέχουσα τιμή του ελαιολάδου που μόλις φτάνει τα 2 ευρώ το κιλό, να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής του!
Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο.
Ενώ το ελαιόλαδο είναι σημαντικό κομμάτι του εθνικού μας πλούτου, δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο, αφού η δεδομένη υπεροχή του δεν μετατρέπεται σε οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς, λόγω των χαμηλών τιμών που αυτοί εισπράττουν και τούτο παρά τις σοβαρά υψηλότερες τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής (η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή ανέρχεται στο 1: 3).
Το Έτος Ελαιολάδου, όπως ονόμασε το έτος 2006 η Κυβέρνηση, έχει προ πολλού τελειώσει και δεν έχει γίνει ακόμα ένας σοβαρός απολογισμός των ενεργειών προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, των εκδηλώσεων, των βραβεύσεων, του κόστους όλων αυτών και αν συνέβαλαν στη βελτίωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
Οι εξαγωγές τυποποιημένου επώνυμου ελαιολάδου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2007, δεν ξεπερνούν τους 20 χιλ. τόνους και αποτελούν ποσοστό 13,8% του συνόλου των εξαγωγών. Το μερίδιο του επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά του προϊόντος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, καθώς δεν ξεπερνά το 2,9%. Το μερίδιο αυτό σε επίπεδο ΕΕ-25 είναι 4,4% και σε επίπεδο τρίτων χωρών 2,2%. Τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως απογοητευτικά, λαμβανομένης υπόψη της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου.
Σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε., το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής στις ετικέτες του εμφιαλωμένου ελαιολάδου των χωρών προέλευσης του προϊόντος, που το δέχτηκε με ικανοποίηση ο αγροτικός κόσμος δεδομένου ότι ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημά τους, εγκλωβίστηκε στην κυβερνητική απραξία και στην εγχώρια γραφειοκρατία. Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της σχετικής Κ. Υ.Α. 317384/6.8.2008. με την
· Την αναπροσαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης», όταν οι τιμές του έξτρα παρθένου αγγίζουν τα 2,5 ευρώ /κιλό και αύξηση της ανά κιλό επιχορήγησης.
· Την τροποποίηση του άρθρου 6 του Κοινοτικού Κανονισμού 1019/02 που επιτρέπει πρόσμιξη ελαιόλαδου με σπορέλαια.
Επερωτάται η κυβέρνηση:
1. Για τη μη προώθηση, μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τις άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε., κατάλληλων μέτρων για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και τη διασφάλιση διαφάνειας στις αγορές.
2. Για την παράλειψη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση πιστοποιημένου επωνύμου έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε αναδυόμενες αγορές.
3. Για τη μη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΙΤΕ) για την προβολή του ελαιολάδου σε αγορές-στόχους.
4. Για τη μη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου της νοθείας και των προσμίξεων στο ελαιόλαδο.
5. Για την αναστολή της ΚΥΑ 317384/6.8.08, που καθιστούσε και στη χώρα μας υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιόλαδου, κάτι που η Ιταλία εφαρμόζει από τον Ιανουάριο του 2008.