Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Τι λέει το ΤΕΕ της Κέρκυρας για τη μελέτη Οχλουσών Χρήσεων

Η Διοικούσα Επιτροπή του τοπικού Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ ασχολήθηκε διεξοδικά, σε δυο συνεδριάσεις, με την Ειδική Μελέτη Χωροθέτησης Δραστηριοτήτων στο Νομό της Κέρκυρας ή μελέτη οχλουσών χρήσεων, όπως ονομάζεται, η οποία παραδόθηκε στο Επιμελητήριο στις 13-1-2009.
Στην πρώτη συνεδρίαση η Δ.Ε. είχε την ευκαιρία μιας πλήρους ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας κ. Νικηφόρο Μπαλατσινό, με την κατάθεση και απάντηση διευκρινιστικών και ουσιαστικών ερωτήσεων. Στη δεύτερη συνεδρίαση, μετά από εκτενή συζήτηση, η Δ.Ε. έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο:
«Το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, προς το τέλος της δεκαετίας του 1980, είχε προτείνει μεταξύ των άλλων στην τότε πολιτική ηγεσία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία γενικότερα, την αναγκαιότητα εκπόνησης μιας μελέτης που θα καθόριζε τις θέσεις των οχλουσών χρήσεων, με σκοπό την καλλίτερη οργάνωση του χώρου και την αποφυγή επικάλυψης δραστηριοτήτων που θα οδηγούσε αναγκαστικά, όπως τελικά αποδείχθηκε, στη σημερινή τραγική κατάσταση.
Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αποτέλεσε η θεσμοθέτηση το έτος 2003 του Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, πολλά στοιχεία της ανάλυσης του οποίου χρησιμοποιούνται και στην προκείμενη μελέτη, με δεδομένο τη διατήρηση της ενότητας αυτής με τη σημερινή της μορφή.
Η προκήρυξη, η ανάθεση και η εκπόνηση της μελέτης οχλουσών χρήσεων αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός για τον τόπο μας, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που διατηρούμε γενικά με το χειρισμό και τον τρόπο παρουσίασής της από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ειδικά για την έλλειψη συνεννόησης με το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, με την υπόμνηση ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παρόλα αυτά, αποτελεί χρέος μας η δημόσια κατάθεση των απόψεων και παρατηρήσεων του ΤΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί ο κοινωνικός διάλογος και να αποβεί τελικά ωφέλιμη η όλη διαδικασία, παρά το συμβουλευτικό χαρακτήρα της μελέτης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει το σύνολο των οχλουσών χρήσεων (π.χ. έτοιμο σκυρόδεμα, ασφαλτικά, ΑΠΕ) και να λαμβάνει υπόψη της τον υπάρχοντα σχεδιασμό, εν γένει.

ΠΑΡΟΔΙΑ ΔΟΜΗΣΗ

Η προτεινόμενη κατάργηση της παρόδιας δόμησης αποτελεί αναμφίβολα βασικό παράγοντα της οικιστικής εξομάλυνσης. Ωστόσο πάγια θέση του ΤΕΕ γενικά είναι η διαδικασία αυτή να συνοδεύεται από κοινωνική συναίνεση, που αναγκαστικά συνδέεται με την ανταποδοτικότητα προς το «θιγόμενο» κάτοικο, ανεξάρτητα από την ιδεατή ωφέλεια που σαφώς προκύπτει για το σύνολο των κατοίκων. Μεγάλη συζήτηση επομένως χρειάζεται να ξεκινήσει για αυτό το θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις από τους αρμόδιους να εκφέρουν άποψη ενώ επισημαίνεται ότι το οδικό δίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία, στο σύνολό του.

ΣΧΟΟΑΠ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ

Το γεγονός ότι σήμερα στο Νομό εκπονούνται δυο ΣΧΟΟΑΠ (Εσπερίων-Παλαιοκαστριτών) και όχι ένα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε επίπεδο προτάσεων προς τη μελετητική ομάδα με κατευθύνσεις από την επιβλέπουσα υπηρεσία.
Μεσοπρόθεσμα δε, πρόκειται να εκπονηθούν επίσης άλλα τρία παρόμοια σχέδια και κατά συνέπεια είναι προφανής η αναγκαιότητα του συντονισμού αυτών στο ίδιο επίπεδο.
Η πρόταση προστασίας της γεωργικής γης προτείνεται να γίνει με σαφέστερο τρόπο, με το δεδομένο ότι συνηγορούμε γι΄ αυτήν, ενώ απαραίτητος είναι και ο καθορισμός κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Η -κατά τους μελετητές- αδυναμία ύπαρξης λατομικών ζωνών δεν τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων που αφορούν στα στερεά απόβλητα. Δε θεωρούμε λοιπόν ότι το θέμα αυτό κλείνει με την απλή μνημόνευση παλαιότερης Νομαρχιακής απόφασης. Η αναφορά επίσης σε ανησυχίες των κατοίκων και των περιβαλλοντικών συλλόγων, πρέπει να λαμβάνεται «ομοιόμορφα» υπόψη.
Σε όλες τις πτυχές επίσης της δημόσιας και κοινωνικής ζωής ο παράγων της αξιοπιστίας θα πρέπει να συνυπολογίζεται σημαντικά, αν υφίσταται.

ΒΙΟΠΑ

Μεγάλη είναι η αναγκαιότητα της κατασκευής ΒΙΟΠΑ, και μάλιστα Βορρά – Νότου, υπέρ των οποίων συνηγορούμε. Στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παρελίων, (Καρουμπάτικα, Τρίκλινο), η όποια χωροθέτηση συνδέεται με την αδυναμία ομαλής προσπέλασης από τη στενή διάβαση του οικισμού της Αλεπούς. Ο προγραμματισμός της παράκαμψης αυτής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με διατύπωση απόλυτα συγκεκριμένης πρότασης. Εξάλλου, οι δραστηριότητες των μεταφορών και το χονδρεμπόριο επιβάλουν τη συγκεκριμενοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής.

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Στο σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα το Νομό μας, αυτό δηλαδή της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο των μελετητών ότι η εντολή ήταν να διερευνηθεί το θέμα της χωροθέτησης από την αρχή. Επίσης το μοναδικό κριτήριο του πληθυσμού, για τον καθορισμό της απόστασης, δεν παραπέμπει μονοσήμαντα και στη θέση, λόγω της απαιτούμενης εκπόνησης επιπλέον μελετών που ξεκαθαρίζουν την καταλληλότητα ή όχι του συγκεκριμένου χώρου. Οι απόψεις ωστόσο του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ για το σύστημα της «ολοκληρωμένης διαχείρισης», με σεβασμό στον υπάρχοντα σχεδιασμό έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια και χρήσιμο θα είναι να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Αυτό με το δεδομένο ότι η συγκεκριμένη μελέτη προσπαθεί να εξειδικεύσει το όλο ζήτημα.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Στο σημαντικό θέμα χωροθέτησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης των καυσίμων, η μονοσήμαντη επιλογή της συγκεκριμένης θέσης δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, λόγω της γειτνίασης με αξιόλογες τουριστικές δραστηριότητες και όχι μόνον. Θεωρείται απαραίτητο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, να εξαντληθεί η διερεύνηση στην ανατολική ακτή, με κριτήρια που θα καθοριστούν εκ νέου και θα αφορούν, εκτός των άλλων, στην άνετη μετακίνηση βαρέων οχημάτων, στην απόσταση από σημαντικές τουριστικές δραστηριότητες και στην αισθητική των εγκαταστάσεων.

ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΑΠΕ

Δύο σημαντικά επίσης θέματα για τα οποία πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα, αφορούν στην κατασκευή νέου αεροδρομίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για το πρώτο πρέπει να αναφερθεί ότι, στο βαθμό που προγραμματίζεται, θα ανατρέψει τις τωρινές απόψεις σε πολλά θέματα και για το λόγο αυτό οι όποιες προτεινόμενες λύσεις δεν θα αποκλείουν αυτή την προοπτική.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη βιώσιμη εκδοχή για το νησί της Κέρκυρας και έχουμε την άποψη ότι πρέπει να ενταχθούν στη συγκεκριμένη μελέτη, με συνεννόηση των αρμοδίων φορέων.
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητο να συνεχισθεί ο διάλογος και η μελετητική ομάδα, της οποίας την εργασία σεβόμαστε, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την ανάδειξη αυτού του συμβουλευτικού έργου σε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τόπου μας.