Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕριμένω απαντήσεις για τα έγγραφα σχετικά με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και όσους είναι υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού

Συνεχίζουμε τις αποκαλύψεις σχετικά με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Ήδη σας έχουμε δείξει τη διοικητική παραλαβή του έργου. Το έγγραφο λέει: Παραλαμβάνουμε για χρήση και περιγράφει τα έργα που έχουν εκτελεστεί.

Σήμερα παρουσιάζω δύο άλλα έγγραφα.

Επεβλήθη πρόστιμο 53.100 ευρώ μετά από εισήγηση της ΕΥΕΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 1-2-2008. Πέρυσι.
Αναλυτικά οι παραβάσεις που διαπιστώνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται έχουν ως εξής:

Παράβαση πρώτη: Κατά την επιθεώρηση σε συνθήκες λειτουργίας παρατηρήθηκε ότι κατά την απόθεση των απορριμμάτων η επιφάνεια του τελευταίου κυττάρου έχει υπερβεί σε κλίση το 5% κατά παράβαση του περιβαλλοντικού όρου 7.2 της ΑΕΠΟ. Για αυτή την παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο 18.900 ευρώ.

Παράβαση δεύτερη: Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ενώ υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη διάθεσης των επεξεργασμένων στραγγισμάτων στο παρακείμενο ρέμα, από τη Δ/νση Υγείας και Πρόνοιας της νομαρχίας Κέρκυρας δεν έχει εκδοθεί άδεια διάθεσης από την υπηρεσία, κατά παράβαση των αναγραφομένων στον περιβαλλοντικό όρο (5.6.). Πρόστιμο 12.600 ευρώ.

Παράβαση τρίτη: Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κατασκευασθεί στο ΧΥΤΑ οριζόντιο σύστημα συλλογής του παραγώμενου βιοαερίου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων 6.1 και 6.2 της ΑΕΠΟ. Πρόστιμο 21.600 ευρώ.

Σύνολο προστίμων 53.100

Το ερώτημα ποιο είναι;

Για αυτές τις τρεις παραβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 53.100 ευρώ. Το έγγραφο συνετάγη από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)- Τομέας Νοτίου Ελλάδος- του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Τον Ιούνιο του 2008 (23-6-2008), Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Νομαρχίας διαπίστωνε ότι "δεν έχουν επαρκώς υλοποιηθεί τα απαιτούμενα μέτρα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους" και γινόταν πολύ συγκεκριμένο:
1. Δεν έχει γίνει περιμετρική δενδροφύτευση εσωτερικά της περίφραξης.
2. Δεν έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πλάτους δέκα μέτρων περιμετρικά του χώρου διάθεσης.
3. Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή παριμετρικά του χώρου διάθεσης τοιχίου- κρασπέδου 50 εκατοστών, για τη συλλογή των στραγγισμάτων και την ομαλή ροή του προς τη δεξαμενή συλλογής. Εχει ξεκινήσει η διάνοιξη περιμετρικής τάφρου συλλογής, μόνο όμως στο βόρειο τμήμα του κυττάρου του ΧΥΤΑ. Παρατηρήθηκε απορροή στραγγσιμσμάτων από τα πρανή προς την περιμετρική οδό, λόγω πρόσχωσης του περιμετρικού αύλακα συλλογής.
4. Η μονάδα αερισμού του σταθμού βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων βρισκόταν σε λειτουργία. Τα στραγγίσματα, κατά κατά προηγούμενη δήλωση του υπευθύνου του ΧΥΤΑ αντλούνται με βυτιοφόρο όχημα και μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ). Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μικρής ποσότητας στραγγισμάτων στη δεξαμενή συγκέντρωσης στραγγισμάτων του βιολογικού.
5. Δεν έχει εγκατασταθεί δίκτυο μεταφοράς του βιοαερίου και ως επακόλουθο, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο πυρσός καύσης του βιοαερίου.
6. Ο τρόπο διάθεσης δεν γίνεται σύμφωνα στην παρ. 7 της Απόφασης Εγκρισης ΠΕριβαλλοντικών Ορων.
7. Δεν έχουν τοποθετηθεί κινητά παραπετάσματα για την παρεμπόδιση της διασποράς των μικροαπορριμμάτων.
8. Δεν λειτουργούν φρεάτια παρακολούθησης- γεωτρήσεις του συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης του κινδύνου ρύπανσης και μόλυνσης των υπογείων υδάτων.
9. Παρατηρήθηκε η ύπαρξη ελαστικών οχημάτων στην είσοδο του κυττάρου του ΧΥΤΑ.

10. Διαπιστώθηκε η εναπόθεση αποβλήτων σε χώρους εκτός του κυτάρου του ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η ύπαρξη στερεών αποβλήτων κυρίως αδρανών αποβλήτων, αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, μεταχειρισμένων ελαστικών σε χώρους: α) εκτός του γηπέδου του ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική πλευρά του γηπέδου και β) εντός του γηπέδου του ΧΥΤΑ, εκτός όμως του κυττάρου και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική πλευρά του κυττάρου. Στο χώρο αυτό έχουν ξεκινησει εργασίες πρόσχωσης αποβλήτων.

Για αυτές τις παραβάσεις, τα μέλη του ΚΕΠΠΕ της Νομαρχίας, καλούν το Σύνδεσμο Καθαριότητας ως φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ (Τεμπλονίου) να κάνει τα ακόλουθα:

1. Να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αρθούν οι παραπάνω διαπιστώσεις και εφαρμοστεί πλήρως η εγκεκριμένη ΜΠΕ, η Απόφαση Εγκρισης ΠΕριβαλλοντικών Ορων καθώς και η ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

2. Καταθέσει στην υπηρεσία αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων των υπογείων υδάτων από τα φρεάτια παρακολούθησης- γεωτρήσεις.

3. Να σταματήσει άμεσα η απόρριψη αποβλήτων εκτός του κυττάρου του ΧΥΤΑ. Ο χώρος διάθεσης θα πρέπει να δέχεται μόνο τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα.

4.Να εφαρμόσει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των στερεών αοβλήτων και να εφαρμόσει εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και σε συνεργασία με τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που έχουν καταρτισθεί και εγκριθεί.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι προτάσεις των προηγούμενων πρακτικών ελέγχων του ΚΕΠΠΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εφαρμοστούν οι διατάξεις των άρθρων 28,29 και 30 του Ν. 1650/86 (Για την προστασία του περιβάλλοντος).

Κοντολογίς: Το Υπυοργείο επιβάλλει πρόστιμο, το ΚΕΠΠΕ διαπιστώνει, περιγράφει και λέει στο Σύνδεσμο "κάνε αυτά" αλλιώς, αν δεν συμμορφωθείς θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπει ο νόμος.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Οσοι τάσσονται υπέρ της νομιμότητας και του Περιφερειακού Σχεδιασμού τι λένε στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός εφαρμόσθηκε;
2. Οι υποδομές που προβλέφθηκαν στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού, λειτουργούσαν; Κι αν ναι, η λειτουργία τους ήταν η ενδεδειγμένη;
3. Προκύπτει ότι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο οποίος κατασκευάστηκε στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού, έλυσε το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και επειδή το είδε στην πράξη αυτό ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, έφτιαξε κι άλλο ΧΥΤΑ, μη τυχόν και χάσουμε την ευκαιρία να έχουμε τέτοια υποδομή;
4. Οσοι τάσσονται υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού, αλήθεια τι λένε για τι άλλες εγκαταστάσεις που προβλέπονται; Να γίνουν; Κι αν αντιδράσουν οι κάτοικοι να φέρουμε κι άλλα ΜΑΤ;
5. Οσοι τάσσονται υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού, τι προτείνουν; Να φτιαχτεί ΧΥΤΥ στους Πουλάδες; Ναι ή όχι;
Να γίνουν οι δύο ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη;
Να συνεχιστεί η εξάπλωση του Τεμπλονίου στο δεύτερο και στο τρίτο κύτταρο;
6. Αλήθεια, όσοι τάσσονται υπέρ του περιφερειακού σχεδιασμού, μέλη κομματικών οργάνων κομμάτων, όσοι είναι μέλη δημοτικών συμβουλίων, όσοι είναι δήμαρχοι, όσοι είναι μέλη νομαρχιακών συμβουλίων, θα πάνε στις δίκες που θα γίνουν για τα επεισόδια στη Λευκίμμη;
7. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει δημόσια ότι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου λειτούργησε άψογα τόσα χρόνια και αν όχι, οι αρμόδιες υπηρεσίες εφάρμοσαν όλα όσα προβλέπει ο νόμος, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ίδιες διαπίστωναν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα;

Περιμένω απαντήσεις. Θα βγει και τρίτο έγγραφο. Οχι ότι δεν είναι γνωστό. Γνωστό είναι. Αλλά είναι σημαντικό.