Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Πολλά ερωτήματα προς τους αρμόδιους από τη ΣΕ Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας

Επιστολή απέστειλε η ΣΕ Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης προς τον Πρόεδρο Συνδέσμου Καθαριότητας Κέρκυρας, την οποία κοινοποιεί και προς τον Γεν. Γραμμ. Π.Ι.Ν, Νομάρχη Κέρκυρας, Δημάρχους Δήμων Ν. Κέρκυρας, Αστυνο­μική Δ/νση Κέρκυρας, Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης, Εισαγγελέα Κέρκυρας, Δ/νση ΧΩ.ΠΟ.ΔΕ. Ν.Α Κέρκυρας, Δ/νση Υγιεινής Ν.Α. Κέρκυρας, Δ/νση Γεωργίας Ν.Α. Κέρκυρας, Δ/νση Δασών Π. Ι.Ν., Βουλευτή κ. Ν. Δένδια, Βουλευτή κ. Α. Γκερέκου, Βουλευτή κ. Χ. Χαραλάμπους, Ν. Ε. Νέας Δημοκρατίας, Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν. Ε. Κ. Κ. Ε., Ν. Ε. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, Τεχνικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, Μ. Μ. Ε. Κέρκυρας με θέμα το ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας. Στο κείμενό τους αναφέρουν:
«Σε σχέση με τα προφορικά ερωτήματα που υποβάλλαμε στην συνάντηση μας στις 2 Νοεμβρίου 2008 στα γραφεία του Συνδέσμου σας με την παρουσία και άλλων μελών του Συνδέσμου, στα οποία μέχρι στιγμής δεν μας έχετε απαντήσει, επανερχόμεθα με το παρόν γραπτό αίτημα μας
Α. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το προβλεπόμενο από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχεί­ρισης Στερεών Αποβλήτων για το Νομό μας πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Συγκεκριμένα ζητάμε να μας γνωρίσετε σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η προ­βλεπόμενη από το Σχέδιο και το νόμο εναλλακτική διαχείριση των Στερεών Αποβλή­των του Νομού μας που συνίσταται σε πλήρη διαχωρισμό επανάκτηση των χρήσι­μων υλικών και επανάχρησή τους (ανακύκλωση) και η επεξεργασία του βιολογικού κλάσματος.
Β. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το προβλεπόμενο από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχεί­ρισης Στερεών Αποβλήτων για το Νομό μας πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων που παράγονται στο Νομό μας και προ­βλέπονται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης (τοξικά, μολυσματικά, βιομηχα­νικά, χημικά απόβλητα κ.λ.π.). Συγκεκριμένα ρωτάμε αν υπάρχουν δρομολογημένα προγράμματα διαχωρισμού και επεξεργασίας όλων των επικίνδυνων αποβλήτων και σε ποιο σημείο υλοποίησης τους βρίσκονται.
Γ. Πόσους δήμους πρόκειται να εξυπηρετήσει ο ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, με βάση το ι­σχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Π.Ι.Ν.
Δ. Σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινοτήτων CCI 200 GR 16CDE010 (24/12/2002) Περί χορηγήσεως συνδρομής από το ταμείο συ­νοχής για το έργο «κατασκευής χώρων υγειονομικής ταφής και αποκατάστασης χω­ματερών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα» και σε σχέση με τον ΧΥΤΑ Ν. Κέρ­κυρας που συμπεριελήφθη στην απόφαση , ζητάμε να μας απαντήσετε στα παρακά­τω ερωτήματα:
• Κατά πόσον βρίσκεται σε ισχύ η παραπάνω απόφαση. Εφ' όσον εξακολουθεί να ισχύει κατά πόσον οι όροι της παραγράφου 5 της απόφασης στην οποία αναφέρεται ότι: «Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βεβαιώνουν την Επιτροπή με επιστολή τους με αρ. 4265/11-11-2002 και 4434/20-11-2002 ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε παράλληλα με την κατασκευή των χώρων υγειονομικής ταφής που συγχρηματοδοτούνται από την παρούσα απόφαση να συμπληρω­θεί το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων της περιοχής που αφορά το έργο, ώστε να εξασφαλίζει την επεξεργασία των αποβλήτων πριν τη διάθεση τους στο χώρο υγειονομικής ταφής.
• Κατά πόσον ο προϋπολογισμός των 4.612.900,00 € χωρίς Φ.Π.Α. ο οποίος α­ναφέρεται στην ενότητα 5 του παραρτήματος Ι της απόφασης και αφορά τον ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας αποτέλεσε την πραγματική δαπάνη του έργου σε ποιο ση­μείο βρίσκεται η προβλεπόμενη διαδικασία εκταμίευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του 75% της συγχρηματοδότησης του έργου και ποιο ποσό έχει εκταμι­ευτεί μέχρι σήμερα.
• Κατά πόσον στο σύνολο των δήμων που θα εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας τα συστήματα προεπεξεργασίας των αποβλήτων (ανακύκλωση , κομποστοποίηση) πριν από τη διάθεση τους στο χώρο της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων καθώς και το σύστημα της συλλογής των ειδικών αποβλήτων (επικίνδυνων) θα είναι σε λειτουργία, πριν από την αδειοδότηση και λειτουρ­γία του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης Κοινοτήτων.
• Κατά πόσον η χωροθέτηση του 1ου κυττάρου έγινε στο προβλεπόμενο από τη μελέτη υψόμετρο.
Ε. Κατά πόσον υπάρχει Μελέτη Λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας που να αναφέ­ρεται στον τρόπο λειτουργίας του και στο απαραίτητο προσωπικό για τη σωστή λει­τουργία του.
ΣΤ. Κατά πόσον έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας και κατά πόσον έχει δημιουργηθεί ο προβλεπόμενος από τη Μελέτη Λειτουργίας οργανισμός (έχει δηλαδή προσληφθεί όλο το προβλεπόμενο επιστημονικό, τεχνικό, διοικητικό κ.λ.π. προσωπικό ή έχουν γίνει οι απαραίτητες συμβάσεις εργασίας) και κατά πόσον έχουν εξασφαλιστεί διαχρονικά τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του.
Σε σχέση επίσης με τα προφορικά αιτήματα που σας υποβάλλαμε στην προα­ναφερόμενη συνάντησή μας για τα οποία δεν μας έχετε επίσης ικανοποιήσει επανερχόμεθα γραπτώς και παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το συντομότερο δυνατόν:
1) Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων οι οποίες έλαβαν χώρα κατά την περίοδο διακοπής των εργασιών στο ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας και μετά την εμφάνιση των υ­πόγειων υδάτων στο σκάμμα δημιουργίας του προβλεπόμενου κυττάρου. Οι γεωτρήσεις αυτές έγιναν σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Προϊ­στάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Τρύφωνα Δημή­τρη κατά την επίσκεψη μας στις 3 Σεπτεμβρίου στο ΧΥΤΑ, προκειμένου να δια­πιστωθεί η προέλευση των πηγαίων υδάτων και να ολοκληρωθεί η υδρογεωλογική έρευνα της περιοχής του ΧΥΤΑ με τα τελευταία δεδομένα, όπως ορίζει ο νόμος.
2) Την πιστοποίηση που πραγματοποιήθηκε από αναγνωρισμένο φορέα από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία συμπύκνωσης του στεγανωτικού στρώμα­τος χώματος, το οποίο αποτελεί το υπόβαθρο για την ασφαλή διάστρωση και λειτουργία της μεμβράνης του κυττάρου του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με την ενημέρω­ση που είχαμε επίσης από τον κ. Δημ. Τρύφωνα στην ίδια συνάντηση.
Λόγω της κρισιμότητας που έχει η συμπύκνωση του υποβάθρου για την αντο­χή της μεμβράνης σε μηχανικές καταπονήσεις και τον κίνδυνο που αυτές συ­νεπάγονται για την πολλαπλή διάρρηξη της και λόγω του γεγονότος ότι θεω­ρούμε ότι η πραγματοποιηθείσα μέθοδος δημιουργίας σταθερού υποβάθρου με τη χρήση θρυμματισμένης μάργης (Λίσβας) είναι λίαν επισφαλής όταν το υπόβαθρο μάργης βρίσκεται μόνιμα σε υγρό περιβάλλον, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, ζητάμε την επανάληψη της πιστοποί­ησης της συμπύκνωσης του υποβάθρου της μεμβράνης και την διαπίστωση της σταθερής αντοχής του σε θλίψη, επειδή θεωρούμε ότι το υπόβαθρο λόγω των συνθηκών ύπαρξης του έχει πολτοποιηθεί και δεν εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τη στεγανότητα της μεμβράνης και κατ’ επέκταση για την προστασία των υπογείων υδάτων.
Η διασφάλιση όλων των παραπάνω στοιχείων και η ικανοποίηση όλων των παραπάνω προϋποθέσεων κρίνονται απαραίτητα πριν από την αδειοδότηση και λειτουργία του έργου».