Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Δηλώσεις Χατζηδάκη- Χούμπνερ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε απόψε στο γραφείο του, με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντανούτα Χούμπνερ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Ανάπτυξης και η Επίτροπος δήλωσαν τα εξής :

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητήσαμε με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, κυρία Ντανούτα Χούμπνερ, για την πορεία του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και για την πορεία του ΕΣΠΑ. Από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχουμε το πρόγραμμα ΕΠΑΝ στο υπουργείο μας. Θέλω να σας πω ότι, από αυτό το πρόγραμμα, είμαστε βέβαιοι πως τώρα που κλείνει, δεν θα χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Αξιοποιήσαμε την ενίσχυση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την προώθηση ενεργειακών προγραμμάτων, για την προώθηση προγραμμάτων στο χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Παράλληλα, ενδιαφερόμαστε να προχωρήσουμε με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με το ΕΣΠΑ τα προγράμματα της νέας περιόδου. Εκεί, το υπουργείο μας, έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Διότι τα προγράμματα μας σχετίζονται με τη ρευστότητα στην αγορά, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την ανάγκη να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Παράλληλα, όμως, μπορεί να έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον, το οποίο είναι μια πολύ βασική προτεραιότητα και για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά. Συζητήσαμε, ειδικότερα, για το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, το ταμείο εγγυοδοσίας, το οποίο εξελίσσεται πολύ καλά και νομίζω ότι είναι ένα πετυχημένο πρόγραμμα. Όλα τα στοιχεία το δείχνουν ξεκάθαρα. Παράλληλα, συζητήσαμε με την Επίτροπο ειδικότερα για τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, για το πρόγραμμα με το οποίο θα αντικατασταθούν καυστήρες και άλλα εξαρτήματα των σπιτιών και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και για το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, με στόχο πάλι την ενεργειακή εξοικονόμηση. Χαίρομαι πραγματικά που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία και στην περίπτωση του ΤΕΜΠΜΕ και στην περίπτωση προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, αλλά και στην περίπτωση άλλων προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν, όπως τα προγράμματα της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, αγγίζουν το μέσο πολίτη. Δεν μιλάμε μόνο για κλασικά προγράμματα, που για χρόνια χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, αλλά και για προγράμματα που αγγίζουν το μέσο πολίτη. Κι αυτό, νομίζω, είναι σημαντικό και για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Είχαμε όντως μια καλή συνάντηση. Πρώτα από όλα, συζητήσαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί – η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση της Ελλάδος - σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που είναι δύσκολη για όλη την Ευρώπη. Να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε δύο πράγματα : πρώτον, να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν καλύτερη πρόσβαση για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων τους, και δεύτερον, να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις για να κάνουμε την οικονομία μας πιο «πράσινη». Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα ενεργειακής επάρκειας, για το οποίο η Ελλάδα έχει ήδη προετοιμαστεί και το οποίο θα προωθήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αποφασίσαμε στην Κομισιόν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε κράτος μέλος μέχρι 4% του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για επενδύσεις ενεργειακής επάρκειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσον αφορά στην οικιακή χρήση. Αυτό που ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει κάνει με την προετοιμασία του προγράμματος, θα βοηθήσει στην ταχύτερη εφαρμογή του νέου Κανονισμού (για τα διαρθρωτικά ταμεία). Έχουμε ήδη εξαγγείλει δέσμη αποφάσεων για να παράσχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο γι’ αυτές να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Έχουμε εισάγει επίσης τη δυνατότητα να δοθούν προκαταβολικά επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις, ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς. Επίσης, προτείνουμε αλλαγές με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών που σημαίνει μείωση του διοικητικού βάρους. Έτσι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους κοινοτικούς πόρους. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται και το ΤΕΜΠΜΕ. Το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και για άλλα κράτη μέλη καθώς λειτουργεί επιτυχώς και διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Συζητήσαμε, επίσης, για ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του ΤΕΜΠΜΕ, το λεγόμενο JEREMIE, το οποίο ελπίζουμε να ενεργοποιηθεί τους προσεχείς μήνες. Το JEREMIE προσανατολίζεται περισσότερο σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.

Επίσης, μιλήσαμε για την καινοτομία. Μέχρι τώρα, όλοι ξέρουμε την Ελλάδα μόνο ως τουριστικό προορισμό, ενώ υπάρχουν πολλά βιομηχανικά πάρκα, κέντρα καινοτομίας και clusters. Στη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ), θα υπάρξουν κι άλλα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα τους επιτρέψουν να γίνουν πιο καινοτόμες και άρα πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

Θέλουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βγουν από την κρίση, και παράλληλα να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να προχωρήσει σε πολιτικές πιο «πράσινες», καινοτόμες και πιο φιλικές στις νέες τεχνολογίες. Τέλος, συζητήσαμε για τη χρηματοδοτική περίοδο 2000-2006. Έχουμε δώσει κι άλλη παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων μέχρι τον Ιούνιο του 2009, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μέχρι τότε να έχει 100% απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η πρόκληση τώρα είναι να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε με το ΕΣΠΑ κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται.