Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι, ζήτησα να σας δω σήμερα, να μιλήσω μαζί σας σήμερα, ώστε μέσω υμών, να μιλήσω στον Ελληνικό λαό.
Συμμερίζομαι, όπως θα έλεγα και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, μια βαθιά ανησυχία για την πορεία της χώρας. Η ανησυχία αυτή εντείνεται από την επικίνδυνη πορεία που έχει πάρει η χώρα, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν σηματοδοτήσει την κρίση εδώ και πέντε χρόνια.
Πέντε χρόνια, μιας κυβέρνησης που δεν εφαρμόζει απλώς λάθος πολιτικές, γιατί δεν είναι απλώς θέμα ανικανότητας, την οποία βέβαια βλέπουμε, δεν είναι απλώς η λεγόμενη ακυβερνησία, αλλά είναι οι κυβερνητικές επιλογές, οι αντιλήψεις και οι πρακτικές, που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτό το αδιέξοδο. Πρακτικές ιδιοτέλειας, πελατειακής εξυπηρέτησης. Εξυπηρέτησης των λίγων και ισχυρών. Ένας διχασμός της κοινωνίας, που είναι καταστροφικός, επικίνδυνος και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τον πολίτη. Μια πολιτική, που έχει πρόσημο τη νεοσυντηρητική πολιτική, η οποία βεβαίως είχε καταστροφικά αποτελέσματα και σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έτσι, σήμερα, βιώνει ο πολίτης, βιώνουμε όλοι μαζί, την ανομία, την αστάθεια, την ανασφάλεια. Υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε όλοι απροστάτευτοι. Και αυτό, γίνεται ακόμα χειρότερο, αν σκεφτούμε ότι έχουμε μπει ανοχύρωτοι σε μια επερχόμενη διεθνή κρίση. Επερχόμενη, με την έννοια ότι οι επιπτώσεις τώρα αγγίζουν και την Ελλάδα. Και σε αυτή την κρίση, και την εσωτερική, λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη διεθνή, δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η κυβέρνηση, στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης.
Έκαναν εκλογές - θυμόσαστε - το 2007 για να καταρτίσουν προϋπολογισμό και, σήμερα, δεν έχουμε προϋπολογισμό. Είναι μόνο ένα παράδειγμα της ανομίας, της ανικανότητας, αλλά και της πελατειακής διαχείρισης του δημόσιου πλούτου από αυτή την κυβέρνηση.
Γι' αυτό, χρειάζεται νέα πορεία. Μια πορεία, που θα βγάλει τη χώρα, την κοινωνία, από την κρίση. Που θα θέσει επιτέλους τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής. Που θα δώσει και ελπίδα και σιγουριά, ενώνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δημιουργικές δυνάμεις. Ενώνοντας, σε μια μεγάλη συμμαχία, τους αδύναμους με τους δημιουργικούς. Μια ευρύτατη ενότητα και κοινωνική συναίνεση, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά τις επερχόμενες εξελίξεις. Αλλά και για να αντιμετωπίσουμε θετικά και τα οράματα της νέας γενιάς.
Αυτή τη νέα πορεία, δεν μπορεί να την δώσει η σημερινή κυβέρνηση. Χρειάζεται μια νέα εντολή από τον Ελληνικό λαό, μια νέα κυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση, που μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες ανάταξης, έμπνευσης, επανάκτησης της εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησής μας, με μια συνεργασία ευρύτερης συναίνεσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Και επειδή με ρωτάνε πολλές φορές, τι διαφορετικό μπορείτε εσείς να κάνετε, θεωρώ ότι, γι' αυτή την πορεία, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα σημεία, που είναι προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία, για έναν άλλο δρόμο, για μια πιο σίγουρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, της κρίσης και με μία διέξοδο από την κρίση. Πέντε προϋποθέσεις, τις οποίες αδυνατεί σήμερα αυτή η κυβέρνηση να εκπληρώσει.
Πρώτη προϋπόθεση είναι η συλλογικότητα και η ενότητα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που σήμερα διαιρεί, που διχάζει, είτε με τον τρόπο που επιλέγει τους διορισμούς στο Δημόσιο, είτε με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες, τα κοινωνικά προβλήματα, το αγροτικό ζήτημα, διαιρώντας σε Κρητικούς, Μακεδόνες, Θεσσαλούς, Πελοποννήσιους, διαιρώντας τη χώρα σε γαλάζιους, πράσινους και κόκκινους.
Απέναντι σε αυτή την αντίληψη, εμείς ερχόμαστε για να διαμορφώσουμε μια συμμαχία δημιουργικών στρωμάτων, παραγωγικών στρωμάτων, στηρίζοντας και τους αδύναμους. Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση.
Δεύτερον, αυτή η ενότητα δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο.
Πρώτο στοιχείο αυτού του σχεδίου: κράτος Δικαίου. Επιτέλους ένα ευνομούμενο κράτος, απέναντι σε αυτή την ανομία την οποία βλέπουμε, την ατιμωρησία που βλέπουμε από τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, μέχρι και τα μεσαία στελέχη αυτής της κυβέρνησης, απέναντι στην κομματικοκρατία, απέναντι στην αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, απέναντι στη λεηλασία, την έλλειψη σεβασμού του δημόσιου πλούτου. Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που κοιτάει τα ειδικά συμφέροντα, όπως με το πρόσφατο χωροταξικό νομοσχέδιο, και δεν κοιτάει το δημόσιο συμφέρον. Απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση, χρειάζεται μια κυβέρνηση κράτους Δικαίου, που θα τηρήσει αρχές.
Αρχές, όπως είναι η αξιοκρατία, αρχές, όπως είναι η διαφάνεια, αρχές, όπως είναι η τιμωρία του κάθε ενόχου όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, αρχές, όπως είναι η αξιολόγηση και η λογοδοσία, η σοβαρή αξιοκρατική στελέχωση του δημόσιου τομέα, της δημόσιας διοίκησης, όχι με κομματικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο την υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Τότε, πράγματι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που έχει αυτή η χώρα με χρηστό, σωστό και αποτελεσματικό τρόπο, υπέρ του Έλληνα πολίτη. Αυτή είναι η δεύτερη προϋπόθεση: το κράτος Δικαίου.
Τρίτη προϋπόθεση είναι τα άμεσα μέτρα εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, που έχει άμεσα μέτρα. Άμεσα μέτρα, ώστε να συμβάλουμε σε μια ανθρώπινη κοινωνία, να μην αφήσουμε τις ασθενέστερες τάξεις να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως σήμερα γίνεται. Ένα πλαίσιο άμεσων, κοινωνικά δίκαιων μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης. Μέτρα, για τη στήριξη της αγοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να ξαναζωντανέψει η αγορά, να μην μπούμε στη στασιμότητα και την ύφεση και, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το φάσμα της ανεργίας, καθώς και να ανακουφίσουμε τους δανεολήπτες. Όλα αυτά, βεβαίως, στο πλαίσιο μίας δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. Γι' αυτά τα άμεσα μέτρα, έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις.
Επόμενη προϋπόθεση, οι μεγάλες τομές. Απαιτούνται μεγάλες τομές, που βεβαίως θα συνδέονται και με τα άμεσα μέτρα, θα συνδέονται με το όραμα των στόχων μας, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, δηλαδή τη δημιουργία νέου πλούτου, μέσα από ένα αναπτυξιακό πρότυπο που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, που αξιοποιεί το περιβάλλον, που αξιοποιεί την ιστορία μας, που αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, από τον αγροτικό τομέα, μέχρι τον τουριστικό τομέα. Και αυτή είναι η επένδυση στη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη», ουσιαστικά, μια νέα εποχή που ανοίγεται.
Τέλος, βασική προϋπόθεση απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι απούσα, που είναι επί πέντε χρόνια απούσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, είτε είναι τα αγροτικά μας, είτε είναι τα εξωτερικά μας, είτε είναι σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, και κοινωνική πολιτική, και περιβαλλοντική πολιτική, από όπου είμαστε απόντες, δεν διαμορφώνουμε, δεν συνδιαμορφώνουμε, δεν έχουμε φωνή, απέναντι σε μια τέτοια πολιτική, προϋπόθεση είναι να έχουμε μια κυβέρνηση, που ξέρει και μπορεί να διαπραγματεύεται, να έχει σχέδιο βεβαίως πάνω στο οποίο θα διαπραγματευτεί, αλλά και που ξέρει αυτό το σχέδιο να το προωθήσει, ώστε να γίνει αποδεκτό και να υποστηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις διεθνείς αγορές.
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις μιας νέας Εθνικής Συμφωνίας, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, με συλλογικότητα και ενότητα και με κοινή προσπάθεια. Με ηγεσία, που ενώνει και δεν διαιρεί.
Θυμάστε τον προηγούμενο Ιούνιο, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, είχα ζητήσει τη διενέργεια εκλογών, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τότε, την προηγούμενη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων των σκανδάλων, που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Είχαμε πει: Τέλος στην ατιμωρησία, τέλος στην ασυλία των ισχυρών. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, είμαστε όλοι ισότιμοι απέναντι στο νόμο.
Προφανώς, αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει. Όχι λόγω των δικών μας πράξεων, αλλά λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης. Έκανε ξεκάθαρη επιλογή ο κ. Καραμανλής, για παραγραφή. Για παραγραφή αυτών των εγκλημάτων, αυτών των σκανδάλων. Αυτή είναι η επιλογή τους, δυστυχώς. Δεν τιμά κανέναν. Δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο. Αλλά δεν έχουμε εμείς την ευθύνη αυτής της παραγραφής. Την έχει στο ακέραιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο σημερινός πρωθυπουργός.
Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στον κάθε πολίτη, στον Ελληνικό λαό, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Τίποτε δεν θα είναι εύκολο την επόμενη μέρα των εκλογών. Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας, η ανάταξη της εμπιστοσύνης, απαιτούν τη συμβολή και συνεργασία όλων μας. Απαιτούν το αίσθημα του δικαίου, τη δέσμευση όλων μας να δουλέψουμε για μια νέα πορεία. Όμως, ένα είναι βασικό: αυτή την κρίση, δεν μπορεί να την πληρώσει κι άλλο, διότι ήδη έχει πληρώσει πολλά, ο φτωχότερος και ο μεσαίος Έλληνας, τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα της χώρας.
Γι' αυτό, το δίλημμα είναι σαφές. Τι προτιμάμε: να παραμείνουμε σε αυτή την πορεία της αυτοκαταστροφής, ή να πάμε σε εκλογές, για να αποκτήσουμε κυβέρνηση που βάζει στο επίκεντρο των επιλογών της τον άνθρωπο, τις ανάγκες των πολιτών, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, για να αναμετρηθούμε - και θα αναμετρηθούμε - με τα προβλήματα; Με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο. Γι' αυτό και ζητάμε εκλογές. Για να προλάβουμε τα χειρότερα. Για να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε άμεσα το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας.
Γι' αυτό και προτείνω, προτείνω δημόσια στον κ. Καραμανλή, μια καθαρή συμφωνία. Εκλογές τώρα και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέχρι ή με τις Ευρωεκλογές, οπότε έτσι κι αλλιώς θα στηθούν κάλπες, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν πώς θέλουν και με ποιους θέλουν να βγουν από την κρίση. Και δεύτερον, τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τέλος, τις προσεχείς ημέρες, θα ανακοινώσουμε επισήμως και με αναλυτικό τρόπο τους νέους εθνικούς στόχους, που πρέπει και θα κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, της πατρίδας μας, για μια Ελλάδα των παιδιών μας, για μια Ελλάδα του μέλλοντος. Σας ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε. Θα ξεκινήσουμε με τον κ. Παπαχρήστο από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ζητήσατε και πάλι εκλογές σήμερα, το έχετε κάνει και στο παρελθόν, το ερώτημά μου είναι πώς συμβαδίζει αυτό με το στόχο της αυτοδυναμίας που έχετε θέσει, το γεγονός δηλαδή ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος εκφράζει -κι αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις- δυσπιστία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, υπονοείτε ή προαποφασίζετε ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία; Εμείς διεκδικούμε την αυτοδυναμία.
Δεύτερον, τίθεται πολλές φορές, το ερώτημα «είσαστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;». Εγώ απλώς να σας θυμίσω κ. Παπαχρήστο ότι, το 1981, έχω εδώ τη συνέντευξη «ΣΤΟ ΒΗΜΑ», ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη και το πρώτο ερώτημα ήταν: “μα είσαστε έτοιμος να κυβερνήσετε; Όλος ο κόσμος αυτό ρωτά”.
Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, διότι το απαιτεί ο Ελληνικός λαός, διότι έχουμε και την εμπειρία πια, και τη γνώση, πολύ περισσότερη και από εκείνη την εποχή του 1981 - που τότε, χαρακτηριστικά, έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι ήταν ο μόνος ο οποίος είχε υπουργική εμπειρία - και ξέρουμε πού πρέπει να πάει ο τόπος.
Έχουμε πρόγραμμα και, ακόμα περισσότερο, είναι έτοιμος ο Ελληνικός λαός για μια σοβαρή αλλαγή πορείας. Και εμείς, θα κάνουμε την κρίση, ευκαιρία για μια διαφορετική πορεία, που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας, που οδηγεί την Ελλάδα μέσα από τομές και αλλαγές σε μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευημερίας - παρά την κρίση - κοινωνικής δικαιοσύνης και, επιτέλους, σε ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, θα σέβεται την αξιοπρέπειά του, θα προστατεύει τα δικαιώματά του, ένα κράτος Δικαίου.
I. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω λίγο να το συγκεκριμενοποιήσουμε στα θέματα της οικονομίας. Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά σας θυμάμαι συνεχώς να παρουσιάζετε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το πώς μπορεί αυτή η χώρα να βγει από την κρίση. Και έχετε πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο σχέδιο.
Θέλω να σας ρωτήσω, ποιο είναι αυτό το πρόσωπο που εσείς θα εμπιστευτείτε ή αυτή η ομάδα για να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο; Έχετε καταλήξει, θα το μάθουμε μετά τις εκλογές;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα το μάθετε την κατάλληλη ώρα. Είναι σωστό να αναρωτιέστε, διότι έχουμε πάρα πολλά καλά στελέχη.
Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ζητάτε εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις επιβάλει αν δεν το θελήσει ο πρωθυπουργός και αν δεν συμφωνήσει ο πρωθυπουργός στην πρόταση τη δημόσια που του κάνατε πριν από λίγο.
Ο μόνος τρόπος να επιβάλει η αντιπολίτευση εκλογές είναι να μην συμφωνήσει ή να μην συναινέσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010. Θα αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα που σας δίνει το Σύνταγμα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, εμείς έχουμε ζητήσει οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Δεν γνωρίζω τι θέλει ο κ. Καραμανλής. Πάντως, δεν ξέρω, αν ξέρουν τι θέλουν, διότι είναι συγκεχυμένα τα μηνύματα τα οποία και οι ίδιοι της κυβέρνησης δημιουργούν και εκπέμπουν. Με αποτέλεσμα, να βαθαίνει ακόμα περισσότερο η κρίση, η ακυβερνησία αν θέλετε, η αδυναμία σοβαρών πολιτικών. Και βλέπουμε βεβαίως, από πλευράς της κυβέρνησης, συνεχώς ημίμετρα, μόνο προεκλογικής φύσης, χωρίς να συνδυάζονται με κανένα σοβαρό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Γι' αυτό, θεωρούμε ότι η παρατεταμένη αυτή κατάσταση χειροτερεύει τις δυνατότητες της χώρας μας. Και εμείς, θέλουμε να έχουμε όσο γίνεται καλύτερες δυνατότητες την επόμενη μέρα των εκλογών, για να μπορέσουμε το συντομότερο να ανατάξουμε, πρώτα απ' όλα, το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης και, βεβαίως, δεύτερον, την οικονομία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Εμείς έχουμε τονίσει, πρώτα απ' όλα, ότι έχουμε έναν πετυχημένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια. Και αν ο ίδιος θελήσει να είναι υποψήφιος δεύτερη φορά, εμείς θα τον στηρίξουμε.
Τι θα κάνουμε εκείνη τη στιγμή, βεβαίως έχω κάνει την πρόταση, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς, αλλά θα αξιολογήσουμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε τον θεσμό, όπως και στηρίζουμε τον Κάρολο Παπούλια και τις δικές του αποφάσεις.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ («ΑΝΤ1»): Κύριε Πρόεδρε, πριν από πέντε περίπου χρόνια θυμόμαστε όλοι, ότι στην 1η συνεδρίαση εκείνη του Υπουργικού Συμβουλίου με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή, ο κ. Καραμανλής έκανε συστάσεις στους υπουργούς του και στους οποίους είπε εκείνο το περίφημο «σεμνά και ταπεινά».
Εσείς αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός, τι θα συμβουλέψετε τους δικούς σας Υπουργούς; Σας ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν χρειάζονται συστάσεις, χρειάζεται πολιτική βούληση, επιτέλους πολιτική βούληση σ' αυτή τη χώρα, με μια κυβέρνηση να βάζει κανόνες για το πώς κυβερνάται αυτός ο τόπος.
Τα ωραία λόγια, ο Ελληνικός λαός τα έχει χορτάσει. Γι' αυτό μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις αξιοκρατικών επιλογών και διαφάνειας των αποφάσεων. Παίρνω ένα παράδειγμα, οι αποφάσεις όλων των υπουργών να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να τις βλέπει ο Ελληνικός λαός. Το πρότεινα στον πρωθυπουργό. Δεν ενδιαφέρθηκε. Μιλάει για διαφάνεια, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε, για να μπορεί να υπάρχει αυτή η αδιαφάνεια συνεχώς, επί κυβέρνησής του.
Να τελειώσουν τα λόγια. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βάλουμε τάξη στο πώς λειτουργεί η κυβέρνηση της χώρας. Και αυτό θα ξεκινήσει από ψηλά, όχι από χαμηλά. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον Έλληνα πολίτη για τη διαφθορά, να λέμε ότι είναι χρόνια προβλήματα και ότι είναι στις αντιλήψεις των Ελλήνων. Δεν είναι έτσι. Ξεκινάει από το κεφάλι και, απ' το κεφάλι θα αρχίσει αυτή η αλλαγή.
Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ («ΕΘΝΟΣ» - «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγες εβδομάδες ο Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά ως πρώτη του απόφαση στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, τη διάλυση, την κατάργηση του Γκουαντάναμο. Επειδή δηλώσατε και εσείς έτοιμος να κυβερνήσετε και είπατε ότι έχετε έτοιμα πολύ συγκεκριμένα μέτρα, θα ήθελα να μάθω ποιο είναι το Γκουαντάναμο πολύ συγκεκριμένα του Γιώργου Παπανδρέου.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευτυχώς, δεν έχουμε Γκουαντάναμο. Έχουμε όμως ένα κράτος, που δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη και τα δικαιώματά του. Άρα, τα πρώτα μέτρα θα είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τον Έλληνα πολίτη, για να αισθανθεί και πάλι ότι αυτό το κράτος λειτουργεί. Λειτουργεί, και για να προστατεύσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα, και το βιος του, τα ανθρώπινα του δικαιώματα, το δικαίωμά του σε βασικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση.
Αυτά είναι βασικά, πρώτα βήματα. Και βεβαίως, θα προχωρήσουμε και στα πρώτα βήματα, όπως έχουμε τονίσει, για την τόνωση της οικονομίας, της ρευστότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων. Όμως, απ' την ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, θα σας δώσω πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για τα άμεσα μέτρα τα οποία εμείς αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε.
Μ. ΜΙΧΑΗΛ («ALPHA»): Θα ακούτε έντονη κριτική η οποία ασκείται σε εσάς προσωπικά και στο κόμμα σας και θα διαβάζετε αναλύσεις και σχόλια, ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνετε δεν συγκινούν όσο θα έπρεπε να συγκινούν την κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το ρεύμα νίκης όπως λένε και οι δημοσκόποι, που θα εδραιώσει την πεποίθηση πια ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών.
Και ότι η διάταξη των στελεχών που τώρα έχετε αποφασίσει, δεν εμπνέει όπως θα περίμενε κανείς να εμπνέει. Τι απαντάει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αυτά;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστό ερώτημα, διότι ο Ελληνικός λαός έχει μια βαθύτερη απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Γι' αυτό, εμείς έχουμε ένα διπλό στοίχημα και μια διπλή πρόκληση. Όχι μόνο να έχουμε ένα σχέδιο - το οποίο έχουμε - για την ανάταξη της οικονομίας μας, ένα σχέδιο διεξόδου απ' την κρίση και ένα όραμα βεβαίως για μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική, που επενδύει στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που επενδύει στον άνθρωπο, που επενδύει στην παιδεία, που επενδύει στον τουρισμό, σε ποιοτικό τουρισμό, σε ποιοτικό αγροτικό προϊόν, που επενδύει σε νέες μορφές ενέργειας, που επενδύει σε μια νέα τεχνολογία. Που επενδύει στην αξία τελικά, που είναι η Ελλάδα.
Δεν είναι μόνον αυτή η πρόκλησή μας. Είναι και να ανατάξουμε την αυτοπεποίθηση που χάσαμε. Η χώρα, που ήταν απ' τις πιο αισιόδοξες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι σήμερα, εδώ και καιρό, η πιο απαισιόδοξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ο πολίτης έχει την αίσθηση, και εν πολλοίς δικαίως, ότι φταίει ένα πολιτικό σύστημα που δεν τον εκφράζει και εκφράζει ειδικά συμφέροντα. Αυτή είναι η βασική μας πρόκληση, για να δώσουμε ξανά εμπιστοσύνη στον Ελληνικό λαό για την ίδια του τη χώρα, τους ίδιους τους θεσμούς της Πολιτείας, το ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Γι' αυτό μιλάμε και για βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό μιλάμε για την αυτονομία της πολιτικής. Γι' αυτό μιλάμε για τον βουλευτή, που θα είναι ελεύθερος να εκφράσει τη βούληση εκείνων οι οποίοι τον ψηφίζουν, και όχι τη βούληση κάποιων ειδικών συμφερόντων και κάποιων πιέσεων και κάποιων συμφερόντων οικονομικών, μιντιακών ή άλλων.
Και είμαι αποφασισμένος, αυτές τις τομές να τις κάνω.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε μιλήσει επανειλημμένως, το κάνατε και σήμερα, για μια καταστροφική 5ετία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση. Έχετε ασκήσει και έντονη κριτική σε πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης, σε πολλά νομοσχέδια. Θα μπορούσατε να μας πείτε τι απ' όλα αυτά που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία σε νομοθετικό επίπεδο θα καταργήσετε εσείς όταν έρθετε στην κυβέρνηση;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι πολλά για να τα θυμηθώ όλα. Ήδη, σήμερα, είχαμε ένα γεγονός, το οποίο αναδεικνύει νομίζω τη φαυλότητα στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον δημόσιο πλούτο η κυβέρνηση αυτή. Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας απέρριψε τον νόμο που είχε καταθέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Σουφλιάς, για το χωροταξικό της χώρας μας, την τουριστική ανάπτυξη, τα νησιά μας. Καλώς το απέρριψε. Και είναι ένα απ' τα πρώτα που θα καταργήσουμε.
Όπως βεβαίως, θα καταργήσουμε και πολλές απ' τις οικονομικές πολιτικές και τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση, για να διαμορφώσουμε έναν προϋπολογισμό πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό, πιο αποτελεσματικό.
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ALTER»): Κύριε Πρόεδρε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το τελευταίο διάστημα ότι έχετε ένα σημαντικό προβάδισμα από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως λέτε και εσείς το τελευταίο διάστημα, λαού θέλοντος θα είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός. Πέρα απ' τα προγράμματα όμως σημασία έχουν και τα πρόσωπα.
Έχετε ακούσει αυτό που λένε ότι «όλοι ίδιοι είναι». Γιατί να επιλέξει κάποιος εσάς, τον Γιώργο Παπανδρέου, απ' τον Κώστα Καραμανλή;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έδωσα βασικούς στόχους και διαφορετικές πολιτικές σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Πρώτον, άμεσα κοινωνικά μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις και τη ρευστότητα στην οικονομία. Δεύτερον, εκσυγχρονισμός, βαθιές τομές που χρειάζονται στον κοινωνικό μισθό, όπως παλιά λέγαμε και μπορούμε και σήμερα να πούμε. Κοινωνικός μισθός, που είναι η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η ποιότητα στο περιβάλλον, που αγγίζουν ευρύτατα στρώματα και που αισθάνονται σήμερα ότι αυτά έχουν απαξιωθεί. Η υγεία έχει απαξιωθεί. Η δημόσια παιδεία έχει απαξιωθεί.
Και είναι δυσβάσταχτο το βάρος, το οποίο σήμερα σηκώνουν οι οικογένειες για βασικά τους δικαιώματα, της δημόσιας παιδείας, που υποτίθεται είναι δωρεάν και δεν είναι, της δημόσιας υγείας, που κοστίζει τελικά, της πρόνοιας, που δεν υπάρχει ουσιαστικά.
Τρίτον, μία άλλη αναπτυξιακή πορεία, που αξιοποιεί όλες τις διεθνείς και νέες προοδευτικές τάσεις, για να κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα σε τομείς όπως της «Πράσινης Ανάπτυξης» και, τα προϊόντα μας, όταν ακούνε οι ξένοι ότι είναι ελληνικά, να θεωρούν ότι η λέξη αυτή σημαίνει αξία.
Αυτό θα μας φέρει ευημερία, θα μας φέρει δουλειές, εργασία για τη νέα γενιά. Θα προσανατολίσουμε την παιδεία προς αυτή την κατεύθυνση, την τεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα, την περιφερειακή ανάπτυξη, την αγροτική ανάπτυξη.
Και βεβαίως, μια σοβαρή, αποφασιστική, αποτελεσματική, εξωτερική πολιτική, που δεν είναι μόνον οι σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά είναι όλες οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε, από τα θέματα περιβάλλοντος, μέχρι τα αγροτικά θέματα, μέχρι τα θέματα της οικονομίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνον.
Βέβαια, αυτά απαιτούν και στελέχη με νέους ορίζοντες, με ανανεωμένες και καινούργιες ιδέες, και αυτό θα αποτυπωθεί και στην αυριανή κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την εμπειρία, αλλά σίγουρα με ουσιαστική ανανέωση. Με άτομα ικανά, με άτομα με ήθος, με ακεραιότητα, με πολιτική βούληση για αλλαγές, με ανθρωπιά, με σεβασμό στον πολίτη, με διάθεση για συνεργασία, διάλογο, διαβούλευση, διαμόρφωση συναινέσεων, με αξιοποίηση γυναικών - μία αρχή, την οποία έχω τιμήσει σε όλη την πορεία της αρχηγίας μου στο ΠΑΣΟΚ, και θα τιμήσω και αύριο ως κυβέρνηση - ένα μεγάλος μέρος του Ελληνικού λαού που ουσιαστικά είναι στο περιθώριο της λήψης σημαντικών αποφάσεων. Αυτός θα είναι ο χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σ. ΖΟΥΛΑΣ («Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, σημειώνοντας μια από τις απαντήσεις σας πριν από λίγο, είπατε νομίζω «έχουμε επιτυχημένο Πρόεδρο αν ο ίδιος θελήσει θα τον στηρίξουμε».
Αμέσως μετά, στην ίδια απάντηση, προσθέσατε ότι «θα αξιολογήσουμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας». Αν καταλαβαίνω λοιπόν καλά, δεδομένου ότι σε όλες σχεδόν τις απαντήσεις σας λέτε ότι κάθε μέρα που περνά και παρατείνεται αυτή η διακυβέρνηση η χώρα οδεύει επί τα χείρω, με δεδομένο ότι δεν περιμένετε κάτι καλύτερο να συμβεί τους επόμενους μήνες, θέλω να μου πείτε αν καταλαβαίνω καλά λοιπόν, ότι θα στηρίξετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού όμως προηγουμένως ρίξετε την κυβέρνηση, αρνούμενοι δηλαδή να συναινέσετε στην εκλογή του.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ άλλο έχω προτείνει. Έχω προτείνει να πάμε σε εκλογές, μια καθαρή συμφωνία με τον κ. Καραμανλή. Να πάμε σε εκλογές, ας είναι μαζί με τις Ευρωεκλογές, και να συναινέσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» - «CITY»): Κύριε Πρόεδρε, για να πάμε λίγο στην εφαρμοσμένη πολιτική, σήμερα υπήρξε μια πρόταση από τον όμιλο MIG για την αγορά της Ολυμπιακής, ένα θέμα που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία εδώ και χρόνια.
Ο κ. Βγενόπουλος μάλιστα, αν έχω καταλάβει καλά την πρότασή του, θέλει να συνομιλήσει και με την επόμενη κυβέρνηση βάζοντας σ' αυτή την πρόταση τον όρο επαναδιαπραγμάτευσης μετά τις επόμενες εκλογές, από όποια κυβέρνηση προκύψει, για να επιστρέψει η Ολυμπιακή στο Δημόσιο.
Θα ήθελα να μάθω αν έχετε συγκεκριμένη θέση και εφ' όσον εκλεγείτε στις επόμενες εκλογές: Θα ζητήσετε πίσω την Ολυμπιακή στο κράτος πληρώνοντας το τίμημα ή θα την αφήσετε σ' αυτή την αγορά, εφ' όσον βεβαίως προχωρήσει αυτή η ιστορία;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτο σχόλιο: Η κυβέρνηση αυτή πέντε χρόνια απαξίωσε την Ολυμπιακή, έπαιξε επικοινωνιακά, με δήθεν συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός με διάφορους, Κατάρ κτλ., χωρίς καν να υπάρχουν - για να δει κανείς την σοβαρότητα αυτής της κυβέρνησης, σε ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τον Ελληνικό λαό και, βεβαίως, και τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή, πολλά χρόνια, για το μέλλον αυτής της εταιρείας.
Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό πολύ συγκεκριμένες προτάσεις: Ένα μικτό σχήμα κρατικής και ιδιωτικής συνεργασίας και άρα και ελέγχου της Ολυμπιακής. Μικτό σχήμα λοιπόν, κρατικών και ιδιωτικών μετοχών, και βεβαίως, σοβαρές συμμαχίες με άλλους ή άλλον μεγάλο αερομεταφορέα, για να επιβιώσει κατ' αρχήν η Ολυμπιακή Αεροπορία και να είναι και μια βιώσιμη λύση.
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλους, με την προϋπόθεση ότι, όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, θα λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε είπατε πριν από λίγο ότι η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών δίνουν ότι η αυτοδυναμία δεν είναι εύκολο πράγμα. Γιατί δεν δέχεστε την πρόταση της κυβέρνησης να ισχύσει ο νόμος Παυλόπουλου, έτσι ώστε να πάρετε και τις 10 έδρες, επομένως να έχετε μια ισχυρή κυβέρνηση;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήταν μια εύκολη, αλλά πολύ ευκαιριακή μας στάση. Έχω την αίσθηση ότι ο Ελληνικός λαός δεν ζητά πια από τον πολιτικό κόσμο τις ευκαιριακές στάσεις και θέσεις. Θέλει να δει κυβέρνηση, που πιστεύει σε αρχές, τις τηρεί και δεν παίζει με τους θεσμούς.
Εμείς, πράγματι, όπως είπατε, με το νομοσχέδιο αυτό, θα εξασφαλίζαμε κάποιες ή αρκετές ακόμα έδρες. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε σοβαρά αυτή τη χώρα, φέρνοντας ξανά εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Πολιτείας. Αυτό σημαίνει να μην παίξουμε μ' αυτούς τους θεσμούς. Κι εμείς, βέβαια, καταθέσαμε δική μας πρόταση πολύ παλαιότερα, για την οποία ούτε καν θέλησε να συζητήσει η κυβέρνηση, ούτε καν θέλησε να συζητήσει.
Ένα σοβαρό νομοσχέδιο, μια σοβαρή πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα του σημερινού πολιτικού συστήματος, εγγυάται μια πολύ μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία του Έλληνα πολιτικού από τα διάφορα συμφέροντα.
Άρα λοιπόν, εμβαθύνει τη Δημοκρατία, την ουσιαστική έκφραση, τη γνήσια, τη λαϊκή, εμβαθύνει δηλαδή τους θεσμούς αυτούς εκπροσώπησης και διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο. Ήταν μια τομή, την οποία προτείναμε.
Εμείς, στην κυβέρνησή μας, θα φέρουμε πρόταση για αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά τελευταία στιγμή, να παίξουμε με τους θεσμούς, θεωρώ ότι είναι πρόχειρο και, βεβαίως, δείχνει πόσο αυτή η κυβέρνηση έχει σύγχυση για το τι θέλει. Πηγαίνει σε εκλογές ή δεν πηγαίνει σε εκλογές; Λέει ότι δεν πηγαίνει στις εκλογές, καταθέτει όμως την πρόταση τελευταία στιγμή να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, για να παίξει πάλι με τους θεσμούς. Δεν μπαίνουμε εμείς σ' αυτά τα παιχνίδια.
Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, εκτιμούν όλοι ότι οι εθνικές εκλογές πολλές φορές καθορίζονται και από το πώς θα αντιπαρατεθούν οι υποψήφιοι Πρωθυπουργοί. Ακόμη και σήμερα κ. Πρόεδρε, ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Καραμανλής αντέχει προσωπικά και κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό το πολιτικό κεφάλαιο στην τελική ευθεία, στην προσωπική σας αντιπαράθεση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
Ποιο είναι αυτό το στοιχείο κ. Πρόεδρε που αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί ό,τι έγινε στο παρελθόν και θα είναι η τρίτη και φαρμακερή για εσάς και θα νικήσετε τον κ. Καραμανλή;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός κρίνει και τα πρόσωπα και τις πολιτικές. Κρινόμαστε όλοι. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, εγώ ένα απλό ζητώ: Να κριθώ επί ίσοις όροις. Κρίνετέ με για αυτό που έχω κάνει. Κρίνετέ με για αυτό που έχω κάνει. Κρίνετέ με ως υπουργό Παιδείας. Κρίνετέ με ως υπουργό Εξωτερικών. Κρίνετέ με για το κατά πόσον κατάφερα να διαπραγματευθώ τα εθνικά συμφέροντα. Κρίνετέ με για το κατά πόσον κατάφερα να διαπραγματευθώ σκληρά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κρίνετέ με γι' αυτά. Και αύριο, θα με κρίνετε, όχι σήμερα, αύριο θα με κρίνετε, για το αν είμαι ή δεν είμαι ικανός πρωθυπουργός της χώρας.
Και κρίνετέ με και σε κάτι ακόμα, όπως θα πρέπει πάνω σε αυτό να κρίνετε και τον κ. Καραμανλή. Τι υποσχέθηκε και τι έκανε. Για τι δεσμεύομαι σήμερα και τι θα πράξω αύριο. Τότε θα με κρίνετε δίκαια και σωστά.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ RADIO»): Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω στην ερώτηση του συναδέλφου Μποτώνη από λόγους υπευθυνότητας του πολιτικού προσωπικού, γιατί το πολιτικό προσωπικό της χώρας και οι συλλογικές του οντότητες στα κόμματα δεν έχουν κουλτούρα συνεργασίας.
Εσείς δεν κάνετε μεγάλο Συνασπισμό με τη Νέα Δημοκρατία. Η παραδοσιακή Αριστερά παρότι μια ζωή ζητάει απλή αναλογική δεν διερευνά συνεργασίες που η απλή αναλογική επιβάλλει.
Γιατί δεν αποδέχεστε και δεν αδράχνετε την πρόταση Παυλόπουλου, ούτως ώστε να μην πάμε σε επαναληπτικές εκλογές εν μέσω της θυέλλης που αναμένουμε; Δε θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Περίμενε να εκφραστεί πρώτα απ' όλα ο Ελληνικός λαός, πριν αποφασίσεις για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Εμείς διεκδικούμε αυτοδυναμία.
Σε ό,τι αφορά την κουλτούρα συνεργασίας, πράγματι, η χώρα μας δεν έχει αναπτύξει όσο θα έπρεπε αυτή την κουλτούρα. Αυτός είναι ο στόχος μου. Είναι στόχος, τον οποίο έχω υπηρετήσει από την αρχή, και στο Υπουργείο Παιδείας, όπου δεν έρχονταν για διάλογο οι της Νέας Δημοκρατίας, και στο χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών, και που θα υπηρετήσω και αύριο ως πρωθυπουργός.
Ε. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή μόλις τώρα μιλήσατε για κουλτούρα συνεργασίας κι επειδή από ό,τι αντιλαμβάνομαι την έχετε, τι κυβερνητική θέση θα δίνατε στον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνησή σας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα σας πω μετά τις εκλογές.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ («ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, θα σας κάνω μία ερώτηση η οποία έρχεται και επανέρχεται, δεν έχει απαντηθεί και μέχρι να απαντηθεί προφανώς θα επανέρχεται. Θέλω να σας ρωτήσω τι σκοπεύετε να κάνετε με τον κ. Σημίτη και πώς απαντάτε στα πολλά στελέχη που ζητούν την επάνοδό τους στο ΠΑΣΟΚ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επανέρχεται κι έχω απαντήσει πολλές φορές. Τιμώ τον κ. Σημίτη, το ξέρετε, αλλά νομίζω ότι είναι ώρα να μην συνεχίζουμε αυτή τη συζήτηση και να πάμε μπροστά.
Β. ΜΟΥΡΤΗΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Πρόεδρε, χθες ακούσαμε να σας ασκείται σκληρή κριτική και να σας επιρρίπτονται ευθύνες, διότι δεν συμβάλλατε στη διαμόρφωση σχεδίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση, μάλλον όλες οι ευθύνες ανήκουν σε σας. Από υπουργό της κυβέρνησης ακούσαμε ότι "ευθύνεστε εσείς για το ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση".
Επίσης, από άλλο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ακούσαμε ότι "ευθύνεστε, επειδή πήγατε - λέει - και πέσατε πάνω σε κάποια δακρυγόνα". Εγώ θα περίμενα προσωπικά και υποθέτω και πολλοί άλλοι, να ακούσω την απολογία σας για τα δύο αυτά θέματα και να μου πείτε επίσης πόσο εύκολα ως πρωθυπουργός θα διατάξετε χρήση διακρυγόνων.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μία εκρηκτική κατάσταση πόλωσης, όπου αισθάνεται ο πολίτης ότι ο καθένας είναι για τον εαυτό του, ο σώζων εαυτόν σωθείτο. Αυτή είναι μια διαλυτική για τη χώρα κατάσταση.
Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσα από ουσιαστικό σχέδιο, συζήτηση, διάλογο και προοπτική. Η κυβέρνηση έχει φτάσει να προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει βεβαίως, και να αντιμετωπίζει τον κατήφορο των πολιτικών της, με ρουσφετολογικές από τη μία πλευρά διευθετήσεις, ουσιαστικά, σπαταλώντας τα χρήματα του Ελληνικού λαού, υπέρ ειδικών συμφερόντων και ιδιαίτερα ισχυρών συμφερόντων.
Και από την άλλη, αντιμετωπίζοντας κάθε κοινωνικό πρόβλημα με την Αστυνομία. Μα η ίδια η Αστυνομία ζητά να μην είναι εργαλείο επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων. Και δεν μπορεί να είναι. Πρέπει να είναι η Αστυνομία κοντά στη γειτονιά, στο πρόβλημα της οικογένειας, στο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Δεν αισθάνεται ο Έλληνας σήμερα ότι υπάρχει σιγουριά και ασφάλεια.
Και άρα, λοιπόν, είναι απαραίτητο να μπούμε σε μια λογική ουσιαστικής διευθέτησης των προβλημάτων, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Τότε, δεν θα έχουμε ούτε εκρήξεις, ούτε πολώσεις. Θα έχουμε σοβαρές πιθανώς αντιπαραθέσεις επί της ουσίας, αλλά με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.
Αυτή είναι η στάση μου. Το έχω αποδείξει κι όταν ήμουν υπουργός Παιδείας και είχα να κάνω με πολλές σημαντικές κινητοποιήσεις εκείνη την εποχή. Μέσα από τον διάλογο τα αντιμετώπιζα, κι όχι με τη βία.
Δεύτερον, θέλω να τονίσω ότι η χώρα αυτή έχει ταλαιπωρηθεί από τη διγλωσσία. Έχει ταλαιπωρηθεί από υπουργούς και από έναν πρωθυπουργό, στον οποίο, για όλα του φταίνε οι άλλοι και, τη μόνη ευθύνη που θέλουν να κρατήσουν, είναι την ευθύνη της καρέκλας τους.
Άρα, λοιπόν, εμείς φταίμε για τη διεθνή κρίση, εμείς φταίμε για την οικονομική κρίση, εμείς φταίμε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εμείς φταίμε για τα δακρυγόνα στον Πειραιά. Είναι πια κωμωδία αυτά τα οποία ακούγονται κι αυτά τα οποία γίνονται, αλλά δυστυχώς, είναι τραγωδία για τη χώρα.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ («ΕΤ3»-«ΚΕΡΔΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, για να χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη σας έκφραση, το new deal που προτείνετε σήμερα στον πρωθυπουργό είναι να πάει σε εκλογές τώρα ή το αργότερο μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν ο κ. Καραμανλής κάνει ρελάνς και σας πει «δέχομαι αλλά πάω με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου» ή ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη ρελάνς να σας πει «πάμε με το γερμανικό σύστημα», θα το αποδεχθείτε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Από ό,τι κατάλαβα, κάνετε τον διαμεσολαβητή στη διαπραγμάτευση αυτή. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο κ. Καραμανλής.
Δ. ΛΑΓΟΥ («FLASH»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή διαπίστωσα πως δεν αποκλείεται η υπουργοποίηση του κ. Τσίπρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν τα όργανα που σήμερα λειτουργούν στο ΠΑΣΟΚ αποτελούν ένα μοντέλο για τη διάρθρωση του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου του κόμματος, της κυβέρνησης εν πάση περιπτώσει, κι αν υπάρχει δυνατότητα ή περίπτωση να δούμε σε θέσεις κυβερνητικές ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί, δεν είναι καν υποψήφιοι, δηλαδή εξωκοινοβουλευτικούς, και άτομα που ενδεχομένως έχουν εκλεγεί με άλλα ψηφοδέλτια.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ' αρχήν, εγώ δεν μίλησα για το ποιος θα είναι υπουργός. Αυτό θα το δείτε μετά τις εκλογές. Να είμαστε σοβαροί.
Εγώ θα αξιοποιήσω όλο το δυναμικό που έχει η χώρα, για να στελεχώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, τους άριστους κι όχι τους αρεστούς. Βεβαίως, θα είμαστε κυβέρνηση ενός κόμματος που έχει πολλά και αξιόλογα στελέχη, αλλά ποτέ δεν απέκλεισα εγώ την αξιοποίηση και στελεχών, που μπορεί να είναι ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, και όχι μόνον από τον στενό κομματικό χώρο.
Έχω τονίσει ότι, ακόμα και στο δικό μου γραφείο, είχα Διευθυντές που ήταν άλλης παράταξης, διότι δούλευαν επαγγελματικά. Έτσι θα στελεχώσουμε και τις Γενικές Γραμματείες, και τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ, και τις Διοικήσεις των Οργανισμών, με αξιοκρατία και αξιοποίηση των καλύτερων που έχει να δώσει ο Ελληνισμός. Και όταν λέω «Ελληνισμός», εννοώ και Ελληνισμός. Δεν εννοώ μόνο τους Έλληνες εντός Ελλάδας, αλλά και τον Ελληνισμό της διασποράς.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ως ΠΑΣΟΚ έχετε μετανιώσει που ψηφίσατε και εσείς αυτό το νόμο περί ευθύνης υπουργών που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο σε υπουργούς;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι αλήθεια ότι, όπως έχει εξελιχθεί η χρήση αυτού του άρθρου, δεν αποδίδεται σήμερα η δικαιοσύνη. Και πρέπει να κάνουμε το παν για να αποδοθεί η δικαιοσύνη, πόσο μάλλον και σε ανώτατα στελέχη της δημόσιας πολιτικής ζωής. Άρα, λοιπόν, είναι νομίζω σωστό να δούμε την ανάγκη αναθεώρησης και αυτού του ζητήματος.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9.84»): Κύριε Πρόεδρε, πολύς λόγος γίνεται εσχάτως τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα από κυβερνητικούς παράγοντες για το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού. Πολλές φορές ξαναέρχεται αυτή η πρόταση. Εσείς, ως ΠΑΣΟΚ, θα το μελετήσετε σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που δεν σας δίνουν την αυτοδυναμία και προκειμένου να αποφευχθεί το φάσμα μιας πολιτικής αστάθειας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολιτική αστάθεια έχουμε από τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης. Πέντε χρόνια, έχουμε πολιτικές που έχουν πάει τη χώρα σε πολιτική αστάθεια. Πολιτική αστάθεια έχει δημιουργήσει η κοινωνική αδικία. Πολιτική αστάθεια έχει δημιουργήσει η προνομιακή μεταχείριση των πλουσιοτέρων, με φοροαπαλλαγές που φτάνουν και στο ένα δισεκατομμύριο, την ώρα που εμείς ψάχνουμε στους προϋπολογισμούς μας λεφτά για να δώσουμε και δεν έχουμε. Έχουμε ένα Ταμείο Κατά της Φτώχειας και δεν έχει λεφτά τόσα χρόνια τώρα που μιλάει ο κ. Καραμανλής για το Ταμείο κατά της Φτώχειας. Ένα δις το χρόνο χάρισε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή στους πλουσιότερους.
Κοινωνική αστάθεια έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με την έλλειψη πολιτικής στην αγροτικό τομέα. Πέντε χρόνια δεν αξιοποίησε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να προσανατολίσει την ελληνική γεωργία στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα, για να πουλιούνται τα προϊόντα μας, τα οποία μπορούν να πουλιούνται, τα οποία θα μπορούσαν να είναι εξαίσια, να είναι αξίας. Η μεσογειακή δίαιτα, που τη γνωρίζει όλη η υφήλιος και είμαστε εμείς το επίκεντρο, δεν αξιοποιείται και δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Το λάδι πολλές φορές πουλιέται λιγότερο από ένα μπουκάλι νερό. Δεν έχουμε εθνική στρατηγική για το λάδι και δημιουργούνται κοινωνικές αδικίες.
Αστάθεια επικρατεί όταν, αντί να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος στην παιδεία, εφαρμόζονται πολιτικές που και δεν έχουν κανένα νόημα, και δημιουργούν πολώσεις με τη νεολαία. Αστάθεια επικρατεί, όταν έχεις διαλύσει την Αστυνομία λόγω της κομματικής σου αντίληψης. Δεν είναι απλώς το ότι βάζεις κομματικά στελέχη παντού στην Αστυνομία. Είναι ότι αποδιοργανώνεις τις υπηρεσίες.
Όλες τις υπηρεσίες τις αποδιοργανώνεις, διότι έχεις κριτήρια για την εξυπηρέτηση κάποιων δικών σου, και αυτό έχει προκαλέσει αστάθεια, έχει προκαλέσει συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον ρόλο της Αστυνομίας. Και δεν θέλουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί να ταυτίζονται με αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Αστάθεια έχει προκαλέσει η πολιτική απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αστάθεια έχει προκαλέσει η έλλειψη πολιτικής για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αστάθεια έχει προκαλέσει η ατιμωρησία, η ανομία παντού. Η ατιμωρησία στο ανώτατο επίπεδο. Και λέμε ότι θα μπορέσει να υπάρξει σταθερότητα, εάν σώσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αν τους δώσουμε κάποιες θέσεις στην κυβέρνηση; Αυτό είναι το ζητούμενο; Να μοιράσουμε τις θέσεις;
Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα υπουργικά, ούτε τα πρωθυπουργικά θώκα. Με ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά και, ο τόπος, για να πάει μπροστά, θέλει μια άλλη πορεία. Όχι αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Δοκιμάστηκε. Αυτή απέτυχε. Απέτυχε παντού. Είμαστε σε μια κατηφόρα, σε έναν κατήφορο ολισθηρό και πρέπει να αλλάξουμε πορεία.
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, είπατε πριν από λίγο ότι στόχος σας είναι η κουλτούρα της συνεργασίας, ότι είναι στο πετσί σας. Θέλω να πάω κάποια χρόνια πίσω να σας θυμίσω ότι το 2004 είχατε επιχειρήσει τη λεγόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση βάζοντας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας όχι μόνο στελέχη προερχόμενα από την Αριστερά, αλλά και από την Κεντροδεξιά, όπως ο κ. Μάνος και ο κ. Ανδριανόπουλος. Έχετε εγκαταλείψει αυτό το στόχο; Νομίζετε ότι «δεν σας παίρνει πια» - να το πω κάπως έτσι - ή θα το επιχειρήσετε και πάλι; Και αυτό πώς μπορεί να το δούμε στην κυβέρνηση εάν και εφόσον εκλεγείτε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι, τότε, αυτό το οποίο αισθάνθηκε ο κόσμος είναι ότι δεν είχε το ΠΑΣΟΚ, μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης, καθαρούς στόχους. Και μπορεί να ήταν και αλήθεια, διότι ήμασταν πολλά χρόνια στην κυβέρνηση. Είχαμε κι εμείς ανάγκη να αναμορφώσουμε τους στόχους μας, να ξαναδούμε τα προβλήματα, να ξαναδιαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο. Και έτσι, ερμήνευσε αυτή την κίνηση ως ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, πιστεύω.
Σήμερα, είναι πολύ συγκεκριμένοι οι στόχοι μας. Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο υπηρετούμε όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε τη χώρα και, όποια συνεργασία κι αν κάνουμε θα είναι για να υπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους. Αυτό μπορεί να το ξέρει ο Ελληνικός λαός.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ («REAL NEWS» - «ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, κάνετε μια πρόταση καθαρής συμφωνίας σήμερα προς τον κ. Καραμανλή που μοιάζει λίγο δύσκολη για τον πρωθυπουργό. Να κάνει εκλογές τώρα γιατί; Γιατί βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του μέσα στην τετραετία όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Και ήθελα να σας ρωτήσω, σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση τι θα του λέγατε, γιατί να το κάνει αυτό; Για να βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό του; Για να βγει κερδισμένος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας; Για να φύγει με το κεφάλι ψηλά; Γιατί να το κάνει αυτό;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για όλα αυτά που είπατε.
Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΝΕΤ 105,8»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ζητήσω να σκεφτείτε ότι έχετε μπροστά σας έναν άνεργο, μόλις έχει απολυθεί μαζί με κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες άλλους με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, της διεθνούς οικονομικής κρίσης, της ελληνικής, οτιδήποτε. Τι θα του λέγατε ευθέως για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σε χρόνο πολύ γρήγορο, πολύ σύντομο, άμεσα το πρόβλημά του.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, δεν θα του έλεγα, «τρέχα παιδί μου στο βουλευτικό γραφείο, μήπως σε βάλω σε κάποιο STAGE». Αυτό είναι το πρώτο που δεν θα του έλεγα. Να τον κοροϊδέψω δηλαδή, για να τον ευτελίσω. Να του πω ότι «δεν αξίζεις, παρά μόνο αν μου δώσεις την ψήφο σου μέσα από κάποια δημόσια προσωρινή διευθέτηση του προβλήματός σου, αλλά που ξέρεις ότι μετά θα βρεθείς και πάλι στο δρόμο». Δεν θα το έλεγα αυτό. Δεν θα του έλεγα «θα σε διορίσω στο Δημόσιο».
Θα του έλεγα, πρώτον, ότι αν είσαι άνεργος, θα καλύψω εγώ τις βασικές σου ανάγκες, αυξάνοντας το επίδομα ανεργίας, όπως έχουμε προτείνει, ότι δεν θα σε αφήσω στη μοίρα σου, διότι θα οργανώσουμε, όπως έχει προταθεί και από πολλούς κοινωνικούς εταίρους, σοβαρά προγράμματα επανακατάρτισης για τις νέες ανάγκες της οικονομίας. Και αυτή η επανακατάρτιση θα διαρκέσει ένα χρονικό διάστημα που θα σε κρατήσει ζωντανά, ενεργά, στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Δεν θα σε βάλει σε ένα ντουλάπι, να κάθεσαι ή να είσαι στο περιθώριο της κοινωνίας, αλλά να εξελιχθείς μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκείνων των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει, της νέας τεχνολογίας, της «πράσινης ανάπτυξης», της ποιοτικής προσέγγισης όλων των τομέων, αγροτικού, τουριστικού, βιομηχανικού ή οποιουδήποτε άλλου τομέα, κατασκευών κλπ.
Θα του έλεγα επίσης ότι, για να σε βοηθήσω να βρεις την πρώτη σου δουλειά, εμείς θα επιδοτήσουμε τις εισφορές για 4 χρόνια. Για να μην είσαι επιβάρυνση για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Για να μπορούν να πιάσουν τα χέρια σου, να δοκιμαστείς, να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου. Να μη φτάσεις στα 30 σου ή στα 35, χωρίς να έχεις δουλέψει και, μετά να λες «πού θα δουλέψω». Να μπεις στην αγορά.
Και αν ήσουν μεγαλύτερος σε ηλικία και δεν έβρισκες εύκολα δουλειά, θα σου έβρισκα κοινωνική εργασία, που σημαίνει δεν θα σε πέταγα πάλι στο περιθώριο. Θα σου έλεγα, υπάρχουν πολλές κοινωνικές δουλειές. Από την προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι προνοιακές δουλειές, μέχρι δουλειά σε δήμους, κ.ο.κ.
Αυτά είναι από τα βασικά που θα έλεγα σε έναν άνεργο. Και βεβαίως, θα του έλεγα ότι η προοπτική μας είναι η ουσιαστική ανασυγκρότηση της οικονομίας με μια νέα αναπτυξιακή αντίληψη, που επενδύει στην «πράσινη ανάπτυξη», στην αξιοποίηση δηλαδή όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
Και παράλληλα, ο άνεργος σήμερα θα αισθανόταν πολύ καλύτερα, όπως κάθε ελληνική οικογένεια φτωχότερου ή μεσαίου εισοδήματος, αν ήξερε ότι είχε και αποκούμπι τη σωστή υγεία, τη σωστή παιδεία, τη σωστή συγκοινωνία, το σωστό περιβάλλον, τη σωστή πρόνοια, πράγματα που χρειάζονται βεβαίως τομές, διαδικασίες, επενδύσεις, που μπορεί να μη γίνουν από την πρώτη μέρα, αν και μερικά μπορούν να γίνουν και από την πρώτη μέρα. Αλλά θα έλεγα και αυτά στον άνεργο νέο.
Κ. ΠΑΠΠΑ («ΕΞΠΡΕΣ»): Κύριε Πρόεδρε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση φαίνεται να επισείει το θέμα του σκανδάλου της “SIEMENS” ως συμψηφισμό, ως σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αναμένονται άλλωστε και δικαστικές εξελίξεις. Πώς θα αντιδράσετε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν συμψηφισμοί. Εγώ δεν καταλαβαίνω τη λογική των συμψηφισμών στη Δικαιοσύνη. Ή είναι κάποιος αθώος και αθωώνεται, ή είναι κάποιος ένοχος και τιμωρείται. Εγώ λέω στον κ. Καραμανλή, ευθέως το έχω πει, φέρτε όλες τις υποθέσεις να τις ανοίξουμε, να υπάρξει διαφάνεια, να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία για όποιον ενέχεται σε αυτές τις υποθέσεις και, αθώωση εκείνων βεβαίως, που μπορεί άδικα να έχουν κατηγορηθεί. Είναι πολύ απλό. Είναι πάρα πολύ απλό.
Είναι τόσο απλό, που εξοργίζεται ο Ελληνικός λαός όταν ακούει ότι η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια με τα θέματα της Δικαιοσύνης, όταν κάνει κομματικά παιχνίδια με τα θέματα της Δικαιοσύνης, προσπαθώντας να συγκαλύψει δικές της υποθέσεις και προσπαθώντας να φορτώσει αλλού άλλες υποθέσεις, για τις οποίες έχει και η ίδια τεράστιες ευθύνες, αλλά βεβαίως δεν θέλει ούτε γι' αυτές να μιλήσει, όπως είναι το θέμα της SIEMENS.
Εδώ και τώρα, αν θέλει ο κ. Καραμανλής να μην παίξει προεκλογικά με αυτά τα θέματα, γιατί δεν έχει το δικαίωμα να παίζει προεκλογικά με αυτά τα θέματα. Γιατί αν ήθελε πραγματικά, να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με αυτά τα ζητήματα, ήταν στο χέρι του, και εγώ ήμουν έτοιμος να συνδράμω, όπως το είπα επανειλημμένως στη Βουλή.
Είναι αυτός που στο ακέραιο αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συγκάλυψη αυτών των υποθέσεων και για το διασυρμό του πολιτικού κόσμου, που έχει οδηγήσεις τον Έλληνα πολίτη να αισθάνεται πραγματικά μια έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό μας σύστημα, στην ίδια του την Πολιτεία.
Και αυτό θα διορθωθεί. Θα επανορθωθεί μόνο με μια κυβέρνηση που σέβεται το κράτος Δικαίου, που ενισχύει την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν επιτρέπει την ατιμωρησία, ούτε και τη θυματοποίηση αθώων.
Λ. ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ («Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για επιλογές της που έχουν να κάνουν με αποκρατικοποιήσεις Οργανισμών τους οποίους έχετε χαρακτηρίσει στρατηγικού χαρακτήρα. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ βγει κυβέρνηση θα θεωρήσετε δεδομένη την κατάσταση και θα συνεχίσετε ή το σχέδιο περιλαμβάνει αναθεώρηση συνολικά της κατάστασης που θα παραλάβετε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα από όλα, να πω κάτι για τους δημόσιους Οργανισμούς. Οι δημόσιοι Οργανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν παραγωγικά, εφόσον υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης η πολιτική βούληση να λειτουργήσουν με κριτήρια αξιοκρατίας, διαφάνειας, εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, εξυπηρέτησης των πολιτών.
Εγώ δεν είμαι από αυτούς που λένε, μόνο το Δημόσιο ή μόνο ο ιδιώτης. Και τα δύο μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, αν βάλουμε σωστούς κανόνες. Όπως είδατε, κατέρρευσε η Wall Street, γιατί δεν υπήρξε εποπτεία, δεν υπήρξαν κανόνες, υπήρξε αδιαφάνεια, όπως και εδώ έχουμε αδιαφάνεια στα καρτέλ. Άρα, λοιπόν, κανόνες και στην ελεύθερη αγορά, κανόνες και στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Όμως, στις δημόσιες επιχειρήσεις, το κράτος δεν χρειάζεται να μπει σε όλα τα θέματα. Σε κάποια θέματα στρατηγικής σημασίας, όμως, που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό της οικονομίας μας, της νέας τεχνολογίας, βασικών υποδομών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας μας, δηλαδή που έχουν ιδιαίτερη σημασία, και ως υπηρεσίες προς τον πολίτη, αλλά και για τον εθνικό μας προγραμματισμό, χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος από το Δημόσιο.
Γι' αυτό, εμείς θα κάνουμε κάθε τι για να επανακτήσουμε τον έλεγχο, όπως παραδείγματος χάρη στον ΟΤΕ, που στο κάτω - κάτω δεν είναι τίποτα περισσότερο από ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει με τη Deutsche Telekom.
Δ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε, από το 2004 και μετά έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να οικοδομήσει ή δυσκολεύεται να οικοδομήσει αναγκαίες συναινέσεις για τις πολιτικές του. Αυτό το γεγονός το λαμβάνετε υπόψη στη χάραξη της πολιτικής σας; Και αν αύριο είστε κυβέρνηση, πώς θα το αντιμετωπίσετε; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ σωστά. Ήδη από τώρα, όπως σας είπα, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, εμείς θα είμαστε σε μια διαδικασία, πρώτα από όλα, ξεδιπλώματος του προγράμματός μας, παρουσίασης του προγράμματός μας, των δεσμεύσεών μας, αλλά και εντατικής συνεννόησης, συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, για να διαμορφώσουμε ακριβώς αυτές τις απαραίτητες συναινέσεις που χρειάζεται η χώρα. Όχι το ΠΑΣΟΚ, η χώρα τις χρειάζεται, για να βγούμε από την κρίση.
Και αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνουμε μόνο τώρα, προεκλογικά, είναι κάτι το οποίο για μας θα είναι μια μόνιμη και βασική διαδικασία άσκησης πολιτικής. Πιστεύω ακράδαντα ότι, η σοβαρή προσπάθεια διαβούλευσης, συνεννόησης, συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, θα είναι θετική για αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών διεξόδων από την κρίση.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ («ΑΞΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, βάσει της κακής κατάστασης της οικονομίας, που έχετε άλλωστε καταγγείλει επανειλημμένα, εσείς αν έρθετε στην κυβέρνηση θα προσφύγετε σε απογραφή για να δείτε την καθαρή εικόνα της οικονομίας; Και αν τα αποτελέσματα είναι τραγικά, θα αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας και τις εξαγγελίες σας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, εμείς δεν θα πούμε αυτό που είπε η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά είπε: «παραλάβαμε καμένη γη». Αυτό είπε η Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι και αναληθές. Ήμασταν σε μια στιγμή, από τις καλύτερες οικονομικά των τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον. Ξέρουμε όμως, και ξέρει ο Ελληνικός λαός, ποιες είναι οι συνθήκες. Δεν χρειάζεται εμείς να διατυμπανίσουμε τις δυσκολίες που έχει η ελληνική οικονομία.
Όμως, εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι. Πολλές φορές, ακούω: πού θα βρείτε τα λεφτά; Πρώτα απ' όλα, λεφτά δεν υπάρχουν; Δεν πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος σήμερα; Όσοι πληρώνουν, εν πάση περιπτώσει. Υπάρχουν λεφτά. Δεν υπάρχουν έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν υπάρχει δημόσιος πλούτος, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί;
Δεν υπάρχουν σπατάλες; Θα σας πω έναν αριθμό: 15 δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος κάθε χρόνο έχουμε επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το δημόσιο χρέος ανέβηκε 15 δισεκατομμύρια ευρώ - όχι δραχμές, ευρώ - κάθε χρόνο επί Νέας Δημοκρατίας.
Πού πήγαν τα λεφτά αυτά; Μήπως στην παιδεία; Μειώθηκαν τα χρήματα στην παιδεία. Μήπως στην υγεία; Αγροφύλακες πήραν, γιατρούς δεν πήραν. Μήπως στην πρόνοια; Μήπως βοήθησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, να εκσυγχρονιστούν, να εξελιχθούν, να εκπαιδευτούν; Μήπως συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, της υπαίθρου; Μήπως βοήθησαν στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας;
Μήπως επένδυσαν στον τουρισμό, για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, σε ποιοτικό τουρισμό; Μήπως βοήθησαν τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, για να μην έχουν ελλείμματα; Όπως έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με τους νόμους, για ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χρόνο προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πού πήγαν αυτά τα 15 δισεκατομμύρια χρέος κάθε χρόνο; Ξέρετε ότι αυξήθηκαν οι σπατάλες επί αυτής της κυβέρνησης;
Άρα, λοιπόν, χρήματα υπάρχουν, έστω και αν βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση σήμερα. Το θέμα είναι πώς τα αξιοποιούμε, πώς οργανώνουμε, πώς διαχειριζόμαστε αυτό τον πλούτο, αυτόν που έχει ο Ελληνικός λαός. Με ένα δίκαιο τρόπο, με μια δίκαιη αναδιανομή, χωρίς χαριστικές, προνομιακές πολιτικές προς τους πλουσίους.
Να κάνουμε μια δίκαιη αναδιανομή, να αξιοποιήσουμε τον πλούτο σωστά προς το δημόσιο συμφέρον, εν τέλει, να χειριστούμε και να διαχειριστούμε και να υπάρξει διακυβέρνηση στη χώρα, που να έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες των ανθρώπων, του δημόσιου συμφέροντος.
Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, άκουσα τα στελέχη σας τις τελευταίες ημέρες που εκπροσωπούν σε θεσμικό επίπεδο το κόμμα σας - ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου - να ζητούν από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να σας ζητήσει συγγνώμη με αφορμή το γνωστό περιστατικό που συνέβη στον Πειραιά. Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να μάθω αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αν έχετε ανάγκη τη συγγνώμη του κ. Καραμανλή.
Και ένα επιμέρους ζήτημα που έχει να κάνει με τα ΜΑΤ. Εσείς είστε της άποψης να απαγορευτεί η χρήση των χημικών και αν συμφωνείτε και με την άποψη που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθούν τα ίδια τα ΜΑΤ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πει ότι θα ήταν χρήσιμο να είχε αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή για το θέμα της Αστυνομίας. Νομίζω πάρα πολλά από αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί εκεί, με βάση την αξιοκρατική επιτέλους στελέχωση και προαγωγή των αστυνομικών στελεχών και, βεβαίως, με την ουσιαστική εκπαίδευση που χρειάζεται να έχουν οι αστυνομικοί, για να μην έχουμε τις καταστάσεις τις οποίες έχουμε ζήσει τελευταία.
Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Ο κ. Καραμανλής σας πήρε τηλέφωνο; Με συγχωρείται, γι' αυτό το θέμα που σας ρώτησα, γιατί δεν απαντήσατε στο πρώτο σκέλος.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν με πήρε.
Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ALPHA»): Ακούγοντας πολλά κύριε Πρόεδρε από όσα λέτε, ανατρέχει το μυαλό κάποιου σε όσα ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε κατά την τελευταία διετία πριν από τις εκλογές του 2004, εξαγγελίες οι οποίες εν ολίγοις ήταν που ενίσχυσαν τον κ. Καραμανλή στο δρόμο προς τη διακυβέρνηση. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης αυτής εθίγη διότι οι βασικοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, τουλάχιστον αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις.
Εσείς έχετε δύο γήπεδα: Πρώτον να πείσετε τον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές και δεύτερον μετά από τις εκλογές, εάν όντως έχετε στο σχέδιό σας μεγάλες τομές, να συγκρουστείτε με κοινωνικά στρώματα που θεωρούνται πολιτική πελατεία του ΠΑΣΟΚ. Τι θα κάνετε γι' αυτό; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και προεκλογικά, και τώρα, έχουμε καταθέσει τις δεσμεύσεις μας. Αυτές είναι δεσμεύσεις. Και μετεκλογικά, θα συγκρουστούμε, όχι με τον άλφα ή τον βήτα, αλλά με πελατειακές αντιλήψεις. Εγώ έχω πει επίσης ότι εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων.
Και η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία και τον σημερινό πρωθυπουργό είναι ακριβώς ότι άλλα είπε το 2004, και άλλα έκανε πέντε χρόνια. Θα με κρίνετε, και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε.
Α. ΜΑΡΑΘΙΑΣ («ΙΣΟΤΙΜΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω τι περιμένετε να ακούσετε από το διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ακολουθήσει τη δική σας συνέντευξη Τύπου.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να αποδεχθεί την πρότασή μου.
Α. ΒΙΤΑΛΗΣ («ΒΡΑΔΥΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, μας είπατε σήμερα ότι είστε έτοιμος να αναλάβετε τη διακυβέρνηση. Και επειδή νομίζω ότι συμφωνείτε ότι κάποιος ο οποίος είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο στα θέματα τα εσωτερικά και οικονομίας, κρίνεται και στην εξωτερική πολιτική, με δεδομένο ότι αυτή η χώρα έχει πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα, επισημαίνω το εξής κύριε Πρόεδρε: Δυόμιση-τρεις μήνες τώρα ζούμε μία απίστευτη ένταση στο Αιγαίο και μία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Σας υπενθυμίζω απλά: Βαπόρι συνοδεία τουρκικής κανονιοφόρου να κάνει έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για πετρέλαιο. Δεν έχει ξαναγίνει. Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από κατοικημένα νησιά. Αμφισβήτηση κατοικημένων νησιών με NOTAM. Αμφισβήτηση επιχειρησιακού ελέγχου της Ελλάδας στα πεδία βολής της Άνδρου και της Χαλκιδικής.
Η δική σας πορεία, οι δικές σας κατευθύνσεις στα ελληνοτουρκικά κύριε Πρόεδρε από δω και πέρα ποιες θα είναι; Επιτρέψτε μου ότι πριν δυόμισι περίπου χρόνια είχατε αναλάβει μια πρωτοβουλία για συνεννόηση. Πείτε μου σας παρακαλώ αν ισχύει πρωτίστως αυτό που είχατε πει, ότι θα πάμε στη Χάγη με την Τουρκία αφού προηγουμένως διευθετήσουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων, και αν σήμερα, μετά από όσα έχουν γίνει θεωρείτε ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει αυτή την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι απλά μέχρι την πλήρη ένταξη με όσα συμβαίνουν.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, ισχύουν τα όσα είπα σε σχέση με την Χάγη. Δεύτερον, έχουμε καταθέσει, όπως πολύ σωστά είπατε, εδώ και δύο χρόνια μία πρόταση, μια νέα εθνική στρατηγική σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική, που θα αξιοποιούσε «τα εναπομείναντα», πλεονεκτήματα που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και λέω τα εναπομείναντα διότι ουσιαστικά αυτή η κυβέρνηση απεμπόλησε σημαντικά εργαλεία διαπραγμάτευσης τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της.
Δύο φορές ήρθε για σοβαρή κρίση η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, δύο φορές, και δημοσίως μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε «εγώ δεν θα βάλω βέτο». Δεν του είπε βεβαίως κανείς να πει ότι θα βάλει σίγουρα βέτο, θα μπορούσε όμως να το διαπραγματευτεί, όπως κάναμε εμείς και, αν χρειαστεί, ναι, να βάλει και βέτο. Αλλά να το παραδώσει έτσι; Όταν ήμασταν σε μια φάση, που θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας; Γιατί αυτή ήταν η στόχευσή μας. Όταν ήμασταν σε μια φάση, που θα έπρεπε να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο;
Γι' αυτό, ένας βασικός λόγος, δεν είναι ο μόνος, για το οποίο λέω ότι χάσαμε σημαντικά εργαλεία διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι έδωσε την ευκαιρία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση να επιδεινωθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Ευρώπης - Τουρκίας. Είναι βεβαίως απαράδεκτες αυτές οι ενέργειες, τις έχουμε καταδικάσει. Και έχω πει ότι η αυριανή κυβέρνηση δεν θα είναι παθητική απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, αλλά θα έχει μία σοβαρή, αποτελεσματική, δυναμική εξωτερική πολιτική, όπως και τη γνωρίσατε, που περιορίζει τις δυνατότητες αυθαιρεσιών από πλευράς της Τουρκίας και ανοίγει το δρόμο για ουσιαστικές λύσεις, όπως είναι στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και βεβαίως με τη στήριξη του Προέδρου Χριστόφια και των δικών του πρωτοβουλιών, και σε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.
M. ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ («ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε το τελευταίο διάστημα θα σας περιγράψω κάποια επεισόδια. Α.Τ. Ιωνίας Υπουργείο Πολιτισμού Α.Τ. Κορυδαλλού. Νέα επεισόδια στο ίδιο έργο όμως. Πόλεμος και ειρήνη στην Ελλάδα, πρωταγωνιστής η λέξη τρομοκρατία. Θιασώτες πολιτικοί και πολίτες. Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση έβγαλε νότα ότι η Ομόνοια δεν είναι ασφαλές μέρος για να πηγαίνουν οι πολίτες της. Την ίδια ώρα έχουμε κομπάρσους να λένε ότι πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση στην Ελλάδα για να λυθεί αυτό το ζήτημα δια παντός. Εφόσον εκλεγείτε έχετε σχέδιο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση που ταλανίζει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχα την αίσθηση ότι, το 2004, είχε κλείσει αυτό το κεφάλαιο και ζούσαμε σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερης σιγουριάς και ασφάλειας για τον πολίτη. Μετά από πέντε χρόνια, με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, με τη διάλυση και κομματικοποίηση της Αστυνομίας, ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια.
Και έχω πει, επίσης, ότι ο συνδυασμός από τη μια μεριά της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, με το αίσθημα της ανομίας, που πηγάζει από κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, όταν δεν λύνονται ζητήματα όπως το θέμα του Βατοπεδίου ή όταν οι υπουργοί βγαίνουν και μιλάνε για φοροαπαλλαγές, για τη φοροδιαφυγή και ζητάνε να επιβάλουν νέους φόρους στον Έλληνα πολίτη, ότι αυτό το μίγμα είναι μίγμα που έχουμε δει και σε άλλες χώρες, όπως στη Λατινική Αμερική, και δημιουργεί καταστάσεις βίας.
Εμείς είμαστε η παράταξη και η κυβέρνηση που θα φέρει πάλι την κοινωνική ειρήνη, το διάλογο, αλλά και την ευνομούμενη Πολιτεία και τάξη, ώστε και οι δρόμοι να μένουν ανοιχτοί, και τα σχολεία ανοιχτά, και ο Έλληνας πολίτης να βρίσκει το δίκιο του, να ακούγεται.
Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε και προηγουμένως στη μεγάλη ανασφάλεια που αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Εσείς πόσο ασφαλής αισθανθήκατε όταν πήρατε την αυθόρμητη, αν καταλάβαμε καλά, απόφαση να μεταβείτε στον Πειραιά την ώρα που εκεί γίνονταν επεισόδια; Αισθάνεστε σήμερα ότι υπολογίσατε σοβαρά τον κίνδυνο κάτι να μην πάει καλά και στη συνέχεια να υπάρχουν κάποιες μεγαλύτερες συνέπειες; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ως πολίτης αυτής της χώρας, θέλω να αισθάνομαι ελεύθερος να μπορώ να συνομιλώ με οποιονδήποτε θέλω. Όχι ως πολιτικός, αλλά ως πολίτης. Αυτό πήγα να κάνω.
Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Συγνώμη, ως αρχηγός...
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα περίμενα να με υποδεχτούν δακρυγόνα, και βέβαια, τα μάτια μου ήταν λιγότερο πονεμένα λόγω των δακρυγόνων, και πολύ περισσότερο από την εικόνα που δίνουμε ως χώρα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια άλλη ελπίδα, ένα νέο δρόμο και μια άλλη συμπεριφορά κράτους απέναντι στους πολίτες.
Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε προχθές ο ΣΕΒ παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι μισές και πλέον από αυτές εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματός σας, κ. Παπακωνσταντίνου, τις υποδέχθηκε θετικά δηλώνοντας ότι δείχνουν μια κατεύθυνση. Πώς γίνεται να υποστηρίζετε ότι είστε στην κατεύθυνση που θέλουν οι εργαζόμενοι όταν δεδηλωμένα τάσσεστε υπέρ της κατεύθυνσης που ζητούν οι βιομήχανοι; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Τις έχουμε καταθέσει. Μιλούμε για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Μιλούμε για τη φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων των μεγάλων εταιρειών. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση χαρίζει, όπως σας είπα, τουλάχιστον 1 δις ευρώ το χρόνο στους πλουσιότερους της χώρας, αντί αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν για την ανάπτυξη, για το κοινωνικό κράτος, για την υποστήριξη των ασθενέστερων τάξεων, για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Άρα, είναι σαφής η θέση μας, και για το ποιους βοηθούμε, και για το από ποιους ζητούμε θυσίες. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ σημαντικό αύριο, γύρω από ένα τραπέζι, όλοι μας και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να συμφωνήσουμε σε αυτές τις βασικές κατευθύνσεις ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Με αυτή την έννοια, αυτές οι προτάσεις θα είναι χρήσιμες. Με άλλες συμφωνώ, με άλλες διαφωνώ. Είναι όμως χρήσιμες ακριβώς στη διαδικασία που ακολουθούμε από τώρα, αλλά και αύριο, ως κυβέρνηση, για τη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων για την έξοδο από αυτή την οικονομική, αλλά και γενικότερη κοινωνική κρίση της χώρας μας.
Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Πρόεδρε αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ολυμπιακής, μιλήσατε και σήμερα για μικτό σχήμα. Η θέση του ΠΑΣΟΚ αν ισχύει ένα τέτοιο σχήμα ποια είναι; Ποιος θα έχει την πλειοψηφία; Το πάνω χέρι θα το έχει το δημόσιο ή ο ιδιώτης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό νομίζω ότι είναι θέμα διαπραγματεύσεων, αλλά δεν είναι δογματική η θέση μας.
Τ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ («ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ασφαλώς τη δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης. Ένα παράδειγμα. Δίνετε συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός έσπευσε να βγάλει διάγγελμα για λίγο αργότερα. Συνήθως, βέβαια, η Αντιπολίτευση απαντά στην κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, δεν ήθελα να σας ρωτήσω γι' αυτό.
Ήθελα να σας ρωτήσω τι θα κάνετε με τα Μέσα Ενημέρωσης. Στην ΕΤ-3 την προηγούμενη εβδομάδα κόπηκε μια πολύ καλή ενημερωτική εκπομπή. Μία ακόμη. Στα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης γίνονται απολύσεις και υπάρχει ακόμη το καθεστώς, προσωρινό, που είναι για δεκαετίες. Επίσης, τι θα κάνετε με τα νέα Μέσα Ενημέρωσης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, νομίζω ότι η κίνηση του κ. πρωθυπουργού δεν έδειξε τη δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης, έδειξε τη δύναμη της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της αυριανής κυβέρνησης.
Αλλά σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, έχω πει πολύ απλά: καθαροί κανόνες, καθαρές σχέσεις. Έχουν ρόλο τα Μέσα Ενημέρωσης να ελέγχουν, να πληροφορούν, να διαπαιδαγωγούν, με ανεξαρτησία από το κράτος, από την κυβέρνηση.
Όπως και η κυβέρνηση, έχει κι αυτή ρόλο να βάζει κανόνες για τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτή η αίσθηση ότι, μέσω κρατικών χρημάτων, διαφημίσεων, δημοσκοπήσεων, με καμπάνιες προβολής, ή δεν ξέρω τι άλλο, και αξιοποίησης κι άλλων τρόπων, εμμέσως πλην σαφώς, παρεμβαίνει το κράτος στα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, επιζητούν κάποια Μέσα Ενημέρωσης να παρεμβαίνουν σε αποφάσεις όπου «δεν τους παίρνει» κανονικά - δεν θα έπρεπε «να τους παίρνει» να μπαίνουν σε αποφάσεις της Πολιτείας και, μάλιστα, δια της πλαγίας οδού, διότι αν είναι να πεις μια άποψη, να την πεις δημόσια. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει.
Και αυτό θα δημιουργήσει καλές σχέσεις μεταξύ του κράτους και των Μέσων Ενημέρωσης. Αλλιώς, θα είναι πάντα αμφιλεγόμενες οι σχέσεις και, βεβαίως, θα υπάρχει πάντα η υπονόμευση αυτών των θεσμών στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, και των Μέσων Ενημέρωσης, και της πολιτικής ζωής της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τα νέα Μέσα Ενημέρωσης, πιστεύω ότι χρειάζεται μια πολιτική υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη όλου αυτού του πλούτου των νέων Μέσων Ενημέρωσης μέσω του Διαδικτύου, και όλων θα έλεγα των εταιρειών, που μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες αυτές τεχνολογίες, για να μπούμε και εμείς στην πρωτοπορία αυτού του τομέα.
Διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μπούμε σε μια άλλου είδους ανάπτυξη, αξιοποιώντας πραγματικά τον πλούτο νέων ανθρώπων που έχει η Ελλάδα, βρίσκοντας δουλειές και, βεβαίως, επεκτείνοντας τη δική μας παρουσία ως χώρα, και πολιτιστικά ακόμη περισσότερο, αλλά και για τα προϊόντα μας, από τα αγροτικά μέχρι τον τουρισμό, σε αυτή τη διεθνή αγορά, θα έλεγα σε αυτή τη διεθνή κοινότητα πια, του πνευματικού χώρου, που γίνεται ένας παγκόσμιος, ενιαίος χώρος πνευματικού πλούτου, τον οποίο εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε, όπως προχθές είπα και στο χώρο της παιδείας.
Δηλαδή, να δώσουμε πρόσβαση στους νέους στα σχολεία, να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι τεράστιες γνώσεις που υπάρχουν πια στο Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να κουβαλάνε το σάκο στο σχολείο και να αποστηθίζουν πράγματα τα οποία είναι άχρηστα τελικά, αλλά να αξιοποιούν την κριτικής του σκέψη. Όπως βεβαίως, να έχουμε κι εμείς ως χώρα παρουσία στον κυβερνοχώρο. Ουσιαστική παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι διεθνώς.
Τα δημόσια, τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, θα πρέπει να έχουν την ανεξαρτησία τους, αλλά κι έναν άλλον ρόλο. Ο ρόλος τους δεν είναι να είναι σαν τα ιδιωτικά. Βασικά, ο ρόλος τους είναι πολιτιστικός, ο ρόλος τους είναι διαπαιδαγωγικός, ο ρόλος τους είναι διαβούλευσης, αξιοποίησης προτάσεων, συζητήσεων για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Γι' αυτό κι εμείς μεταφέρουμε την αρμοδιότητα των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Λ. ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ («ΠΡΙΝ»): Κύριε Πρόεδρε, εξακολουθείτε να τάσσεστε υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ήμουν ποτέ υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ήμουν υπέρ της ρύθμισης ενός χάους. Και είμαι και σήμερα υπέρ της ρύθμισης ενός χάους, για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο εγγυόμαστε είναι ποιότητα, πρόσβαση σε όλους.
Με βασικό, πρώτο στόχο, όμως, την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι βεβαίως και το Πανεπιστήμιο. Γι' αυτό έχουμε μιλήσει για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, γι' αυτό έχουμε μιλήσει για το 5% στη δημόσια παιδεία, για το 2% στην έρευνα. Γι' αυτό έχουμε μιλήσει για άτοκα δάνεια στους φοιτητές, για να μπορούν να πληρώνουν θέματα στέγασης και εστίασης. Γι' αυτό έχουμε μιλήσει για μια άλλη πρόσβαση στη γνώση, όχι μέσω του ενός συγγράμματος και της αποστήθισης, αλλά μέσω της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας.
Γι' αυτό έχουμε μιλήσει για Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά, για διπλασιασμό του αριθμού των Νηπιαγωγείων, ως το μεγάλο έργο των επόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς για να ανατάξουμε τη δημόσια παιδεία, που σήμερα βρίσκεται πραγματικά σε έναν κατήφορο.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και όπως πρόσφατα δηλώσατε θα λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το Κόμμα σας. Θα ήθελα να σας πείτε, με ποιο κεντρικό σύνθημα θα δώσετε τη μάχη, με ποια κριτήρια θα καταρτίσετε το ευρωψηφοδέλτιό σας και ποια προσόντα πρέπει να διαθέτει ο επικεφαλής. Και φυσικά αν έχετε κάποιο όνομα κατά νου να μας το ανακοινώσετε.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι Ευρωεκλογές, εάν βεβαίως δεν έχουμε Εθνικές Εκλογές, αποτελούν δημοψήφισμα για την πορεία της χώρας. Ο Ελληνικός λαός καλείται να καταθέσει, με την ψήφο του, τη βούλησή του για μια νέα πορεία, και πιστεύω ότι αυτό θα κάνει.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, τα κριτήρια είναι η ανανέωση, είναι η όσο γίνεται ισότιμη παρουσία των γυναικών, είναι το ήθος, είναι η ικανότητα, είναι η προσήλωση στις αρχές και τους στόχους που έχουμε θέσει ως Κίνημα, και με το πρόγραμμά μας.
Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ («FLASH.GR»): Κύριε Πρόεδρε, με δεδομένο ότι εμφανίζεστε ως οπαδός των συνεργασιών, μετεκλογικά και εφόσον κερδίσετε την εξουσία και αναλάβετε την πρωθυπουργία της χώρας, θα ενεργοποιήσετε αυτό τον ανενεργό θεσμό που υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για θέματα εξωτερικής πολιτικής σοβαρά, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν, αλλά και θέματα εσωτερικά, όπως η οικονομία και άλλα ζητήματα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να πάρω ένα παράδειγμα. Σήμερα, μας λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια τεράστια διεθνή κρίση. Και υπάρχει κρίση. Βεβαίως, έχει προϋπάρξει η εσωτερική οικονομική κρίση, πολύ πριν από τον ερχομό της διεθνούς κρίσης. Γι' αυτό είμαστε και ανοχύρωτοι μπροστά σε αυτή την κρίση με τη σημερινή κυβέρνηση.
Αλλά θα περίμενε κανείς γι' αυτό το μεγάλο θέμα, κι αυτό εάν ήμουν πρωθυπουργός θα το είχα κάνει, θα είχα καλέσει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων να συζητήσουμε το εθνικό σχέδιο, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει, κατά τα λεγόμενα δικών τους υπουργών, για να διαπιστώσω, ή εν πάση περιπτώσει να εκμαιεύσω, να συμβάλω σε μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.
Προφανώς, αυτή η κυβέρνηση μόνο επικοινωνιακά αξιοποιεί τέτοιους θεσμούς και, βεβαίως, δεν διαμορφώνει συναινέσεις, διαμορφώνει πρόσκαιρες εντυπώσεις, που έχουν κουράσει πια τον Ελληνικό λαό.
Έχει κουραστεί και έχει πονέσει, γιατί πίσω απ' τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, υπάρχει έλλειψη σοβαρής πολιτικής που θα έχει ως στόχο το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, αν η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης Βουλής, όποτε και εάν γίνουν οι Εθνικές Εκλογές, δεν σας δώσει την αυτοδυναμία όπως εσείς εκτιμάτε ότι θα λάβετε, θα επιδιώξετε συνεργασία ακόμα και με τη Νέα Δημοκρατία εάν αυτό καταστεί αναπόφευκτο ή θα επιμείνετε στο στόχο της αυτοδυναμίας, ακόμα και αν θα χρειαστούν προς τούτο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ενδεχομένως και μια ιδιότυπη, μια οιονεί ακυβερνησία όπως κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς επιδιώκουμε αυτοδυναμία. Έχω απαντήσει σε αυτό. Και βεβαίως, την ακυβερνησία τη ζούμε σήμερα.
Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («FREE SUNDAY»): Κύριε Πρόεδρε, σε περίπτωση που ο κ. Καραμανλής αρνηθεί τελικώς την πρότασή σας για εκλογές, η κατάθεση πρότασης μομφής είναι ακόμη στη φαρέτρα σας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το τι θα κάνουμε, θα το δούμε. Ας αξιολογήσουμε και τις απαντήσεις του κ. Καραμανλή.
Λ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ («ΑΥΡΙΑΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, σήμερα συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν φέρει στις κυβερνήσεις περιόδου '81-'89, αλλά και δευτερευόντως εκείνη της περιόδου '93-'95, ως τις δημοφιλέστερες.
Στη συνέχεια ακολούθησαν κάποιες άλλες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με άλλον επικεφαλής. Κατά τα φαινόμενα θα είστε ο τρίτος Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ. Εσείς ποιο έργο ποιων κυβερνήσεων θα έχετε ως φάρο και οδηγό; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τις ανάγκες του τόπου, του σήμερα, και του αύριο. Τις ανάγκες του πολίτη, μιας νέας εποχής που ανατέλλει, μέσα απ' τις νέες δυσκολίες που έχουμε.
Πάντα με κοινές αρχές: Τη Δημοκρατία, την προσήλωση στην αξιοκρατία, στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά. Στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο και, βεβαίως, σήμερα και στην «Πράσινη Ανάπτυξη», που αφορά μια νέα εποχή στην ανθρωπότητα.
Χ. ΒΟΥΖΑΣ («ΜΕΤΡΟ»): Κύριε Πρόεδρε, θα το έχετε ακούσει φαντάζομαι, θα το έχετε διαβάσει, ότι κάποια απ' τα στελέχη σας ράβουν ήδη υπουργικά κουστούμια. Τι θα συμβουλεύατε αυτά τα στελέχη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω την αίσθηση ότι και τα στελέχη μας, όπως και ο Ελληνικός λαός, κατανοούν τη μεγάλη και κρίσιμη στιγμή που περνάει ο τόπος. Και ο στόχος μας είναι να αναλάβουμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας και τίποτα άλλο. Η εξουσία για την εξουσία δεν μας χαρακτηρίζει. Η εξουσία, για να πάμε τον τόπο μπροστά, για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, για να βοηθήσουμε την κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον, είναι το μόνο μας μέλημα.
T. ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ («EXTRA»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής. Πρόσφατα προχωρήσατε σε μια αλλαγή των επιτελικών κύκλων του ΠΑΣΟΚ. Δημιουργήσατε 6 τομείς, ούτως ώστε να λειτουργήσει πιο εύρυθμα και πιο σωστά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήθελα να σας ρωτήσω αν σε αυτή σας την απόφαση, συνέβαλε το γεγονός ότι μπορεί να θεωρούσατε, για τους τομείς που υπήρχαν πριν, ότι ενδεχομένως αυτοί που ήταν επικεφαλείς δεν έδιναν ίσως και τον καλύτερό τους εαυτό ή δεν περνούσαν προς τα έξω σωστά τις θέσεις του κόμματος. Γιατί προχωρήσατε στη συγκεκριμένη απόφαση; Ευχαριστώ πολύ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα δεν άλλαξα πρόσωπα. Έκανα μια συλλογικότερη λειτουργία σε διάφορους τομείς, για να αξιοποιήσουμε τη συνέργεια μεταξύ των τομέων, διότι και στην αυριανή κυβέρνηση, σε κάθε κυβέρνηση, ένα βασικό στοιχείο είναι οι πολλαπλές αρμοδιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα Υπουργεία, οι αλληλοεπικαλύψεις. Άρα, λοιπόν, μόνο όταν έχει μια κυβέρνηση κοινή στόχευση και καθαρή διαδικασία αποφάσεων, μπορεί να υπάρξουν και αποτελέσματα.
Άρα, εμείς κάναμε σοβαρά την προετοιμασία μας για τα μέτρα και τις πολιτικές, που θα εφαρμόσουμε σε κάθε κύκλο θεμάτων για τη χώρα. Αυτό και μόνον. Και βεβαίως, για να αναδείξουμε και τις διαφορές που έχουμε, τις μεγάλες διαφορές που έχουμε, με τη Νέα Δημοκρατία.
X. ΚΙΟΥΠΗΣ («ΝΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να μπουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στελέχη που για διάφορους λόγους δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2007.
Γ. Α, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα, δεν ανακοινώνουμε εδώ θέματα ψηφοδελτίων. Και όπως σας είπα επίσης, το ΠΑΣΟΚ προχωράει μπροστά.
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ»): Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση έδωσε 500.000.000 ευρώ στους αγρότες. Εσείς βγήκατε και είπατε ότι θα δώσετε 1 δις ευρώ. Μήπως αυτό ανοίγει μια σειρά προσδοκιών για τη μελλοντική σας κυβέρνηση, ώστε να μπει μια σειρά διεκδικήσεων και ένας φαύλος κύκλος, που δεν θα μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνηση, πρόσκαιρα και επικοινωνιακά, ανακοίνωσε ημίμετρα, που δεν ξέρω καν αν θα εφαρμοστούν. Εμείς καταθέσαμε ολόκληρο πρόγραμμα για το σήμερα και για το μέλλον της αγροτιάς και της υπαίθρου.
Ένα ήταν το μέτρο, στο οποίο αναφερθήκατε, που αφορούσε την αξιοποίηση, από τα 28 δις που πάνε στις τράπεζες, ενός δις ευρώ, που θα βοηθούσε τη δανειοληπτική ικανότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και των αγροτών των ίδιων. Αλλά ήταν και μία σειρά άλλων μέτρων, διότι αν ακούσατε τους αγρότες, και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, μα πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, είπαν κάτι απλό.
Δεν είναι το σήμερα. Εντάξει, σήμερα ναι, περνάμε από μια δύσκολη στιγμή και, περνάμε από μια δύσκολη στιγμή, ιδιαίτερα λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Πέντε χρόνια μη αξιοποίησης μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που είχε ως στόχο να κάνει τη γεωργία μας και την κτηνοτροφία μας ανταγωνιστική.
Με απειλή σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας στερήσουν - να μας τιμωρήσουν ουσιαστικά - 10% των πόρων που δικαιούμαστε. Από την κακή διαχείριση αυτής της κυβέρνησης αυτών των πόρων, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αλλά είπαν οι νέοι αγρότες το εξής: εμείς θέλουμε να ξέρουμε για το αύριο, τι προϊόντα θα φυτέψουμε, θα καλλιεργήσουμε, πώς θα εμπορευτούμε, πώς θα σπάσουμε τα καρτέλ, πώς θα μπορέσει και ο αγρότης να πάρει περισσότερα και ο καταναλωτής καλύτερα και φθηνότερα. Πώς θα μπορέσουμε να επεκταθούμε σε νέες αγορές, πώς θα αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία.
Πώς θα μπούμε στην «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή, αυτήν που σέβεται το περιβάλλον, ώστε να μην καταστρέφεται το περιβάλλον, ο υδροφόρος ορίζοντας, με τα χημικά που βάζουν λόγω των λιπασμάτων, τους ψεκασμούς. Πώς θα μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, η οποία θα έχει μεγάλο, θετικό αποτέλεσμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων.
Σε αυτό το ερώτημα, εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι τα δικά μας μέτρα είναι τελείως άλλης φύσης. Δεν μπήκαμε σε ένα διαγωνισμό παροχών. Εμείς δεν μιλάμε για παροχές, μιλάμε για σοβαρό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και προοπτικής ελπίδας για τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα τελειώσουμε με δύο ερωτήσεις από τα Μέσα της Ομογένειας. Ο κ. Σοφιανός από τον «Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης» και μετά ο κ. Μέρμελας.
Γ. ΣΟΦΙΑΝΟΣ («ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ») : Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Πριν λίγες μέρες βρεθήκατε στο Βερολίνο, μιλήσατε στους Ομογενείς οι οποίοι βρίσκονται στην Ευρώπη και θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Δυστυχώς η ψήφος των Ομογενών για όλους τους Έλληνες της διασποράς για τις εθνικές εκλογές ακόμη δεν έχει προχωρήσει.
Θα ήθελα να μου δώσετε ένα παράδειγμα, δεδομένο ότι απευθυνθήκατε στους Ομογενείς του Βερολίνου, βέβαια είναι επίσης μετανάστες, επίσης ζουν στο εξωτερικό, δεν θέλω να κάνω κάποιο διαχωρισμό, έθεσα απλά το θέμα της ψήφου και της μη ψήφου, ότι επιφυλάσσετε τον καλύτερο ρόλο για την αξιοποίησή τους. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιο παράδειγμα για το ρόλο που επιφυλάσσετε στους Ομογενείς μας, στον Ελληνισμό γενικότερα και στα άξια στελέχη που αναδεικνύονται μέσα από τις τάξεις του; Ευχαριστώ πολύ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας, διαμόρφωσα ένα πρόγραμμα υποτροφιών και συμβάσεων για Έλληνες της διασποράς, με εξειδικευμένες γνώσεις στα θέματα της παιδείας. Και ήρθαν πολλά νέα παιδιά, τα οποία συνέβαλαν στο να μπολιάσουν την δική μας πολιτική προσέγγιση στις αλλαγές που έρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δηλαδή, νέα παιδιά από την Αυστραλία, από τη Γερμανία, από την Αμερική, από τον Καναδά κι από άλλες περιοχές, από την Αφρική, που είχαν να μεταφέρουν γνώση, εμπειρία και, βεβαίως, να ξανασυνδεθούν με την πατρίδα της καταγωγής τους.
Τέτοια προγράμματα μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε και να αξιοποιήσουμε σε Υπουργεία και σε Οργανισμούς, για να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά του Ελληνισμού και της διασποράς, να φέρουν την εμπειρία τους, τις γνώσεις τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Γ. ΜΕΡΜΕΛΑΣ («GREEK VOICE RADIO-TV»): Κύριε Πρόεδρε, η αλλαγή ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Εσείς πως σκοπεύετε ως κυβέρνηση αύριο να αξιοποιήσετε όλο αυτό το δυναμικό που είναι δίπλα από τον Μπαράκ Ομπάμα;
Και σημειωτέον ότι έχουμε για πρώτη φορά έξι Congressmen στο Κογκρέσο ελληνικής καταγωγής. Οι πέντε είναι δημοκρατικοί και ο ένας είναι ρεπουμπλικάνος. Εσείς πως σκοπεύετε ως κυβέρνηση αύριο κι αν έχετε κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για κάποιες επαφές και αξιοποίηση του δυναμικού που βρίσκεται δίπλα από τον νέο Πρόεδρο.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ/ αρχήν, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ιστορική αλλαγή, πέραν του ελληνικού ενδιαφέροντος. Πιστεύω ότι οι πολιτικές σηματοδοτήσεις, από την ανάγκη της στήριξης των εργαζομένων στην Αμερική, των νοικοκυριών, της «πράσινης ανάπτυξης», της τόνωσης της οικονομίας, είναι ζητήματα τα οποία, όπως βλέπετε, είναι κοινά σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της υφηλίου, με παραλλαγές βεβαίως, αλλά σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, ακόμα και πέραν των προοδευτικών δυνάμεων, όμως θα έλεγα με ένα ιδιαίτερο πρόσημο για το πού πρέπει να πάει ο πλανήτης.
Σε αυτές τις αλλαγές, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση, που να μπορεί να θέλει και να διαπραγματεύεται αποφασιστικά σε διεθνές επίπεδο. Μια κυβέρνηση, και με γνώση, και με εμπειρία, και με θέληση, που να μπορεί να μιλά για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας, που αφορούν και εμάς, γιατί και εμάς μας αφορά η αλλαγή του κλίματος, μας αφορά η διεθνής οικονομία, μας αφορά η ανεργία, μας αφορά η μετανάστευση, μας αφορά η διεθνής εγκληματικότητα.
Αλλά έχουμε και τα ιδιαίτερα θέματα, εδώ στα Βαλκάνια, έχουμε το Κυπριακό, έχουμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουμε το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, έχουμε την ευρύτερη βαλκανική πολιτική, την ανάγκη σεβασμού κάθε κράτους σε αυτή την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και, βεβαίως, και την ανάγκη να δούμε επιτέλους διαδικασίες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους και με και τη δυνατότητα πια και του Ισραήλ να αισθάνεται ασφαλές μέσα σε ένα πλαίσιο διεθνών εγγυήσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο ως κυβέρνηση, αλλά και ως Έλληνες της διασποράς, θα αξιοποιήσουμε τις επαφές μας, όπως τις έχουμε αξιοποιήσει και στο παρελθόν. Και γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά τις επαφές που είχα και έχω με τον Ελληνισμό της διασποράς, παραδοσιακά, ιστορικά, και στο Κογκρέσο, αλλά και σε όλες τις χώρες της υφηλίου.
Είναι ένας πλούτος τον οποίο θεωρώ ότι δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση και, δεν αξιοποίησε, γιατί δεν είχε βεβαίως μια στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, απαντήθηκαν 48 ερωτήσεις.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι η κρατική τηλεόραση επέλεξε να σταματήσει την απευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου στις πέντε η ώρα. Είναι προφανές ότι, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι, το τέλος για την ΕΡΤ, πληρώνεται από όλους τους πολίτες.
Ευχαριστούμε πολύ.