Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Σε ένα μήνα έγιναν στην Κέρκυρα όσα δεν έγιναν 30 χρόνια λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης


Τη Νομαρχία της Κέρκυρας επισκέφθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνάντηση με τον Νομάρχη κ. Στέφανο Πουλημένο, την Αντινομάρχη κ. Μερόπη Υδραίου, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Γ. Βραδή και υπηρεσιακούς παράγοντες και συζήτησε μαζί τους θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κέρκυρας.
Ιδιαίτερα θετικές είναι εξελίξεις στα ακόλουθα θέματα: 1. Εχουν προκηρυχθεί ήδη και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός όλων των κενών θέσεων (15) προσωπικού στο δικαστήριο της Κέρκυρας.
2. Κατακυρώθηκε την Παρασκευή στην κοινοπραξία ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΑΤΕ και ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ από το ΔΣ της εταιρείας «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του δικαστικού μεγάρου χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις. Η σύμβαση πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα ολοκληρωθεί και εκεί η διαδικασία. Ο κ. Δένδιας ζήτησε να συντομευθούν οι χρόνοι που προέβλεπαν 600 μέρες και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τα χρήματα, είναι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, αφού τον πρώτο χρόνο υπάρχουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να απορροφηθούν.
Όπως διαβεβαίωσαν τον κ. Δένδια ο Νομάρχης κ. Πουλημένος και η Αντινομάρχης κ. Μ. Υδραίου, υπάρχει θετική εξέλιξη.
3. Για το οικόπεδο των νέων φυλακών, ο κ. Δένδιας είπε ότι το ΤΑΧΔΙΚ έχει τα χρήματα για την αγορά του οικοπέδου, η «ΘΕΜΙΣ» θα προβεί σε από κοινού διαδικασίες με τη Νομαρχία της Κέρκυρας.
4.Από το Νομάρχη τέθηκε στον κ. Δένδια η ανάγκη δημιουργίας ενός Θεραπευτικού Κέντρου ατόμων εξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες. Θετικά εκφράσθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κέρκυρας, αλλά ο κ. Δένδιας ζήτησε και τη σύμφωνη γνώμη της κερκυραϊκής κοινωνίας για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου. Ο ίδιος πάντως σημείωσε με έμφαση ότι «δυστυχώς το χρειαζόμαστε. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν χτυπά την πόρτα μας. Είναι μέσα από την πόρτα μας, είναι στο σπίτι μας. Χρειαζόμαστε ένα κέντρο να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σύγχρονη μάστιγα».
Όπως είπε το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα δημιουργίας τριών τέτοιων κέντρων. Τα δύο θα φτιαχτούν ένα στην Κρήτη και ένα στη Μακεδονία. Το τρίτο μπορεί να φτιαχτεί στην Κέρκυρα, εφόσον η κερκυραϊκή κοινωνία το θελήσει και διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψη αυτή. Ο προϋπολογισμός ενός τέτοιου έργου ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν τα χρήματα στο Υπουργείο, απασχολεί 82 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Στην προμελέτη υπάρχει η άποψη των φορέων της αυτοδιοίκησης και είναι θετική και χρειάζεται να επαναληφθεί.
5. Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, θα γίνουν παρεμβάσεις στο τμήμα που στεγάζεται το Εφετείο της Κέρκυρας, στο υπάρχον κτίριο των δικαστηρίων, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα.
6. Το ΣτΕ δέχθηκε το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία μεταβατικού διοικητικού εφετείου στην Κέρκυρα. Το πόρισμα ήδη έχει σταλεί στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναμένεται η απάντηση.
Στα παραπάνω ο Νομάρχης προσέθεσε ακόμα την απεμπλοκή στα δύο λιμενικά έργα που εκτελούνται στο μώλο των κρουαζιεροπλοίων στο νέο λιμάνι και στα έργα που εκτελούνται στο τουριστικό καταφύγιο στο παλιό λιμάνι. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγήκαν και αποκαθίσταται η λήψη αδρανών υλικών από λατομεία που βρίσκονται έξω από τη Σαγιάδα.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Συμπληρώνω σήμερα 30 μέρες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αισθάνομαι ότι περίπου «τον δρόμο τετέλεκα». Αυτά τα οποία είχα υποσχεθεί, περίπου έχουν γίνει, είτε έχουν δρομολογηθεί. Νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και σε άλλους τομείς και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «έχουμε καταφέρει να έχουμε μία κερκυραϊκή συστράτευση. Ολοι μαζί πετύχαμε αυτά που λείπαν από τον τόπο μας τα τελευταία 30 χρόνια».