Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Τι απαντά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Χ. Χαραλάμπους

Απαντώντας στην ερώτηση (δες επόμενη ανάρτηση) που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Μ. Χαραλάμπους, Κ. Αλυσανδράκης, Ν. Μωραϊτης, ο Υπουργός απάντησε τα εξής:
Σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς οι πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και των ειδικών καθεστώτων 2008, πραγματοποιούνται από J -12-2008 έως 30-6-2009 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι επιτόπιοι και διοικητικοί έλεγχοι.Η Ενιαία Ενίσχυση του 2008 χορηγήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στην πλειοψηφία των παραγωγών του Νομού Κέρκυρας και δόθηκε το ποσό των 11.668.692,236.Για τους παραγωγούς Ενιαίας Ενίσχυσης που δεν πληρώθηκαν η πληρώθηκαν μερικώς εξαιτίας λαθών στις καταχωρήσεις των αιτήσεων τους, θα μπορούν οι Ε.Α.Σ. να αποστέλλουν τα σωστά στοιχεία τους στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προκειμένου να, πραγματοποιούνται διορθώσεις μέσω της διαδικασίας των Διοικητικών πράξεων ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή τους.Όσον αφορά το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, αυτά υπάγονται στην Κοινή Οργάνωση Αγορών [Καν. (ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουολίου] και τα διάφορα μέτρα για τη στήριξη τους αποφασίζονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλια Υπουργών - Διαχειριστικές Επιτροπές, κ.λπ.), συνεπώς δεν επιτρέπεται η λήψη εθνικών παρεμβατικών μέτρων.
Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.
Στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη μείωση των τιμών ελαιολάδου, το κόστος παραγωγής, τις εισαγωγές και τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατατέθηκαν προτάσεις από τους φορείς του τομέα οι οποίες εξετάζονται και αξιολογούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.. ......