Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΛΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ


Αλλάζουν οι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Κερκυραίων. Αυτή η είδηση κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες αλλά ως τώρα ο Δήμος δεν προχώρησε στον ορισμό των νέων αντιδημάρχων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι τρεις που προωθούνται σε θέσεις αντιδημάρχων είναι ο κ. Γαρδικιώτης, η κ. Τόμπρου και ο κ. Κουρής.
Στο μεταξύ, όπως έχουμε ξαναγράψει, η δημοτική πλειοψηφία έχει εισέλθει σε τροχιά βραδείας αποσύνθεσης. Ένα- ένα τα στελέχη της είτε αντικαθίστανται, είτε αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις, καθώς είναι έντονα δυσαρεστημένα από τις πολιτικές επιλογές του επικεφαλής του συνδυασμού, που έγιναν μέσα στα δύο χρόνια.
Δημοτικοί σύμβουλοι μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για όσα είδαν και άκουσαν στη διετία που πέρασε, σε σημείο μάλιστα που δε θέλουν να είναι καν υποψήφιοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλά περισσότερα, αν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία του δήμου, να είχαν λύσει προβλήματα τα οποία δε λύθηκαν ακόμα και γενικότερα θεωρούν ότι αν υπήρχε μία καλύτερη οικονομική πραγματικότητα στο δήμο, αυτό θα είχε και θετικές επιπτώσεις στις πολιτικές επιλογές.
Η δημοτική πλειοψηφία έχει εκτεθεί πολιτικά από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο «σκληρός πυρήνας» της εναντίον των προηγούμενων δημοτικών πλειοψηφιών. Ατυχείς χειρισμοί, υπαινιγμοί, ευθείες επιθέσεις, ανοίκειες πολλές φορές, έπεσαν στο κενό, αφού δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αντίθετα μάλιστα. Οδήγησαν σε ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση και αποξένωση τη δημοτική πλειοψηφία, επιτείνοντας το πολιτικό της αδιέξοδο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προκειμένου να ξεφύγει η δημοτική πλειοψηφία από το πολιτικό αυτό αδιέξοδο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να ρίξει γέφυρες στην αντίπερα όχθη και ίσως να προκάλεσε αρνητικά αντανακλαστικά στα ίδια τα μέλη της.
Ολοένα και περισσότεροι κερκυραίοι δημότες λένε τώρα ότι η κατάσταση που υπάρχει στο δήμο θυμίζει δεκαετία του 80. Με άλλα λόγια: το πολιτικό ναυάγιο της δημοτικής πλειοψηφίας, στα δύο χρόνια, είναι διαπιστωμένο από όλους τους πολίτες, ακόμα και από ψηφοφόρους της.
Ουσιαστικά, η δημοτική πλειοψηφία δεν μπορεί να ελπίζει σε πολιτικά επιτεύγματα μέσα στους εναπομένοντες («καθαρούς») 19 μήνες. Απλώς θα περιμένει να περάσει ο χρόνος. Κι επειδή το ξέρουν αυτό, κάνουν αυτό που μπορούν: αλλάζουν αντιδημάρχους (όταν εκείνοι δεν παραιτούνται οικειοθελώς). Η αντικατάσταση των αντιδημάρχων, ο σχηματισμός των νέων διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων, δείχνουν ότι η δημοτική πλειοψηφία παίρνει θέση ενόψει των επερχόμενων εκλογών και παρατάσσει το καλύτερο δυναμικό της. Ελπίζει να λύσει τα προβλήματα που δεν έλυσε τα προηγούμενα δύο χρόνια και να μη διαπράξει τα ίδια λάθη. Η πιθανότητα να υπηρετήσει με συνέπεια και τους δύο στόχους είναι σχεδόν μηδενική.