Πέρασαν δύο χρόνια με την παρούσα δημοτική πλειοψηφία στο τιμόνι. Τα δύο χρόνια είναι σημαντικός πολιτικός χρόνος, μέσα στον οποίο μπορεί κάποιος- εφόσον έχει την αναγκαία πολιτική βούληση, ικανότητα, σθένος, σιγουριά- να πετύχει πολλά πράγματα.
Ενα απλό πράγμα που θα μπορούσε να είχαν πληροφορηθεί οι δημότες του Δήμου Κερκυραίων είναι πώς δημιουργήθηκε το χρέος των 48 εκατομμυρίων ευρώ, ποια πολιτικά πρόσωπα ευθύνονται, πώς θα αντιμετωπιστεί το χρέος, πόσο πρέπει οι κερκυραίοι να σφίξουν το ζωνάρι και για πόσα χρόνια.
Αντ’ αυτού ακούγαμε συνεχώς και αδιαλείπτως εκφράσεις του τύπου «έχασα τον ύπνο μου», «ο δήμος είναι χρεωκοπημένος» και άλλα που δεν περιγράφουν τίποτα από όσα θα έπρεπε να περιγραφούν. Ακόμα και στις δύο συζητήσεις των δύο ετών των προϋπολογισμών, δεν τέθηκε καν το ζήτημα της παρουσίασης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Ο λαός δεν έχει στα μάτια του μία αναλυτική εικόνα. Από πού έφυγαν τα λεφτά; Πού πήγαν; Πώς πήγαν; Γιατί έπρεπε ο Δήμος να χρεωθεί τόσα εκατομμύρια; Ποιος έλαβε αυτές τις αποφάσεις; Ποιος τις υλοποίησε; Κι ακόμα: Τι παρέλαβε η δημοτική αρχή; Πόσο χρέος έχει αποσβεσθεί ως τώρα; Πόσα χρωστούν σήμερα οι δημότες του δήμου Κερκυραίων και πόσα θα χρωστούν στο τέλος του χρόνου;
Ένα λοιπόν πράγμα που δεν έγινε, είναι ότι κανείς πολίτης δεν ξέρει ποιος παρήγαγε το χρέος και γιατί το παρήγαγε. (Εννοούμε μία διχείριση που παρήγαγε χρέος και τίποτα άλλο).
Προέκυψε λοιπόν ένα χρέος και οι πολίτες έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να γνωρίζουν πώς παρήχθη το χρέος. Ένα δημοκρατικό δικαίωμα που καταστρατηγήθηκε από την παρούσα δημοτική πλειοψηφία.
Δεύτερο ζήτημα: Μέσα στα δύο χρόνια, μία παράταξη δεν διασπάται. Ο Χρύσανθος Σαρλής κράτησε ενωμένη την παράταξη του δύο τετραετίες και κέρδισε άλλη μία συνενώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μία τρίτη τετραετία. Με πολλά προβλήματα είναι αλήθεια, αλλά η παράταξή του ήταν ενωμένη. Την παράταξη διέσπασαν οι σημερινοί κυβερνώντες τον Δήμο. Ο τότε εκλεκτός του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, άνοιξε το δρόμο για τη διάσπαση της παράταξης. Και μετά τη διάσπαση της παράταξης, άνοιξε η λεωφόρος για την κατάκτηση της εξουσίας από τη δεξιά μετά, από πολλά- πολλά χρόνια.
Η δεξιά διακυβέρνηση είχε τα γνωστά αποτελέσματα στο Δήμο Κερκυραίων.
Σήμερα, η Ιστορία παίρνει την εκδίκησή της.
Οσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν την διάσπαση της νικηφόρας παράταξης του Χρύσανθου Σαρλή, σήμερα βρίσκονται εκτός πολιτικού παιχνιδιού.
Η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη, αυτοί που ευχαρίστησαν τους αμερικανούς για την υπόθεση των Ιμίων, αυτοί που έστειλαν τον Οτσαλάν στο χέρια της Τουρκίας, αυτοί που τώρα «βλέπουν» μέχρι και ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που σωπαίνουν για τα μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, που έβγαλαν ηχηρώς το σκασμό στην περίπτωση Α. Γρηγορόπουλου και τη νεολαϊστικη εξέγερση ρίζες τις οποίας πρέπει να αναζητήσουμε και στην περίοδο της τότε διακυβέρνησης, αλλά και οι εδώ υποστηρικτές της περιόδου εκείνης, με τον εδώ τοπάρχη, σήμερα τίθενται μέρα τη μέρα στο περιθώριο.
Η παράταξη που υλοποίησε το σχέδιο, επί δύο χρόνια επιτέθηκε για κάθε θέμα και με κάθε ευκαιρία εναντίον του Χρύσανθου Σαρλή. Και είναι οι ίδιοι που από τον ίδιο προσπάθησαν να πιαστούν για να περισώσουν ό, τι μπορούσαν, μέχρι και πρόσφατα, όταν μέλη της παράταξης αυτής, της παράταξης που ίδρυσαν για να τον ανατρέψουν, μετέτρεπαν το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων σε ρινγκ, όπου ακούγονταν ανοίκειες εκφράσεις και ανεπίτρεπτες προσβολές που αντάλλασσαν οι πλειοψηφίσαντες (προς μεγάλη λύπη της πόλης) μεταξύ τους.
Αυτοί οι ίδιοι συνεργάζονται με τη δεξιά απροκάλυπτα τώρα. Συνεργάστηκαν με τη δεξιά για να φέρουν τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη.
Η ανημπόρια, η αδυναμία και η ανεπάρκεια του Δήμου είναι απτή σε όλη την έκταση της εφαρμοσμένης πολιτικής. Κι αν δεν είναι τίποτα από τρία αυτά, τότε μιλάμε για πλήρη απουσία πολιτικής. Ο Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός σύμβουλος, πολλές φορές ζήτησε από τη σημερινή δημοτική πλειοψηφία «να κάνει πολιτική». Μάταια.
Σήμερα, η παράταξη που διέσπασε το Δήμο εισπράττει τα επίχειρα της διάσπασης:
Μία παράταξη που φυλλοροεί
ένα δήμο με τεράστια χρέη
ένα δήμο που δεν μπορεί να εκτελέσει σημαντικά έργα
έαν δήμο που δεν μπορεί να παράξει πολιτική
δεν μπορεί να κάνει πολιτική πράξη κανένα πολιτικό σχέδιο
ένα δήμο εξάρτημα της κρατικής μηχανής και πολιτικής
ένα δήμο που έχει δανειστεί ως τώρα 11,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη,
έαν δήμο που έχει συγκρουστεί με το λαό και τους εργαζόμενους του δήμου και έχει σπαταλήσει όλο το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησε τη δεύτερη των εκλογών του 2006.
Αυτά κατάλαβε ο λαός τα προηγούμενα δύο χρόνια. Καμία παράκαμψη αυτής της αλήθειας, και κανένα σχέδιο διαχείρισης δε θα αλλάξει την πολιτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην πόλη και τις περιαστιακές περιοχές.