Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Δηλώσεις Υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για τη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, το Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις της ΝΕΤ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε και πολιτικά και επιχειρησιακά με το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου. Πολιτικά με επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εμπλεκόμενες χώρες, επιχειρησιακά με την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αυτήν την ώρα είμαστε η μόνη ουσιαστικά χώρα της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας. Παρακολουθούμε το πρόβλημα στενά. Το πλοίο LNG που ήρθε σήμερα θα μας καλύψει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ήδη η ΔΕΠΑ είναι σε επαφές για να έλθει άλλο ένα. Βεβαίως η κρίση αυτή κατέδειξε την ανάγκη να μην υπάρχει εξάρτηση από μία και μόνο πηγή, από έναν και μόνο προμηθευτή. Έτσι κι αλλιώς το μοντέλο της χώρας μας ήταν δομημένο προς αυτήν την κατεύθυνση. Προχωρούμε στον ίδιο δρόμο και επίσης θέλω να σημειώσω ότι είναι σε φάση προετοιμασίας ένας διαγωνισμός για την κατασκευή και καινούργιας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.
Αύριο το πρωί φεύγω για Βρυξέλλες. Θα συμμετάσχω στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα ασχοληθεί με το θέμα της συγκεκριμένης κρίσης αλλά και με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας που είναι πάρα πολύ σημαντικό και μας ενδιαφέρει φυσικά πάρα πολύ.
Η ΔΕΗ σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά. Σε σχέση με τις τιμές ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια διαφοροποίηση στα τιμολόγια».