Oι πρώτες αντιδράσεις για τη μελέτη χωροθέτησης των οχλουσών χρήσεων στο Νομό μας, ήταν αναμενόμενες και καλοδεχούμενες.
Η μελέτη ήδη έχει παραδοθεί σε ψηφιακή μορφή στον κ. Τριβυζά για λογαριασμό του Συνδέσμου Καθαριότητας, στον Υπουργό, στους βουλευτές, στα επιμελητήρια και συνεχίζεται η αποστολή της προς όλους τους φορείς και συλλόγους.
Οι μελετητές, οι οποίοι συγκροτούν ένα από τα καλύτερα μελετητικά γραφείου του είδους στην Ελλάδα, θα δεχτούν την κριτική, τις παρατηρήσεις και τις πιθανές αντιπροτάσεις από οποιοδήποτε τοπικό φορέα και θα τις μελετήσουν.
Η λογική του φόβου και της υποβάθμισης της αξίας της γης στις προτεινόμενες από τη μελέτη περιοχές, είναι μικροπολιτική, μικρόψυχη και αβάσιμη και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση το συμφέρον του τόπου.
Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο διαρκούς υποβάθμισης της Κέρκυρας από την άναρχη ανάπτυξη με μεγάλο κόστος για το περιβάλλον, την οικονομία, τη ζωή και το μέλλον της. Γι’ αυτό επιβάλλεται από όλους μας συνετή, τολμηρή, αποφασιστική και γενναία στάση, που δεν υπηρετείται από την αμφισβήτηση μιας καλοπροαίρετης και επιστημονικής προσπάθειας εν τη γενέσει της.
Ο διάλογος που τώρα αρχίζει, και πρέπει να αρχίσει προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για τον αυριανό σχεδιασμό, χρειάζεται τη συμμετοχή όλων, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς μίζερες συμπεριφορές και απαξίωση, με διάθεση να υπηρετηθεί με υπευθυνότητα το μέλλον του τόπου.
Ήδη επεξεργαζόμαστε χρονοδιάγραμμα ενεργειών που περιλαμβάνουν τόσο τη διαβούλευση με όλους του θεσμικούς φορείς, τους Δήμους, τα επιμελητήρια, τους συλλόγους και τους πολίτες αλλά και τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών, ώστε κάθε ένα κεφάλαιο της μελέτης να αποκτήσει ένα νομικό πλαίσιο, να θεσμοθετηθεί, ώστε να ρυθμίσει τα ζητήματα αυτά για το Νομό μας.
Όλα αυτά προς το σκοπό να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κέρκυρα καλύτερη από αυτήν που διαχειριζόμαστε σήμερα και θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο.