Συνεδριάζει το Σάββατο το Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να εκλέξει νέο Αντιπρόεδρο μετά την υποβολή και εμμονή σε αυτή, παραίτησης του νομαρχιακού συμβούλου κ. Σπύρου Λυκούρη.
Τα θέματα της συνεδρίασης δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.
ΘΕΜΑ 1ο : Αποδοχή παραίτησης Αντιπροέδρου Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Σπ. Λυκούρη και εκλογή νέου.
ΘΕΜΑ 2ο : Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών.
ΘΕΜΑ 3ο : Ορισμός υπολόγου Τραπεζικού Λογαριασμού μισθοδοσίας.
Εισηγητής:Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Αθανασίου Θωμάς.
Η νομαρχιακή πλειοψηφία μπαίνει τώρα στο κρισιμότερο στάδιο της θητείας της. Ο τρίτος χρόνος θεωρείται προεκλογικός και επομένως η λογική εξέλιξη είναι να ανεβάσουν στροφές οι μηχανές.
Τι θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα επιδιωχθεί; Η νομαρχιακή πλειοψηφία δεν εκλέγεται από το σύνολο των εκλογέων της Νέας Δημοκρατίας, αν και τα μέλη της ανήκουν σε αυτή. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει μιλώντας για τα νομαρχιακά θέματα. Είναι άλλωστε σε όλους γνωστό ότι μέλη του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου που είχαν ανοιχτές διαφορές με τον προηγούμενο νομάρχη που επρόσκειτο στο ΠΑΣΟΚ, τελικά δεν τον στήριξαν. Μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές που δεν είναι του παρόντος, τελικά αναδείχθηκε νικήτρια των εκλογών η σημερινή πλειοψηφία.
Στα δύο χρόνια, έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα. Οι εκσυγχρονιστές έχασαν τη μάχη στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Οι κυριότεροι εκπρόσωποι- σύμβολα «απετάχθησαν» με λαϊκή ψήφο, με την ψήφο της βάσης, και αντικαταστάθηκαν. Δίνουν σήμερα τις τελευταίες μάχες τους, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο πολιτικός τους λόγος δεν έχει πρόθυμους ακροατές, όπως στο παρελθόν (ήταν τότε η ανάγκη, βλέπετε…).
Και μπορεί το αίτημα που διατυπώνεται για την παρούσα νομαρχιακή ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης, αυτό της απομάκρυνσης, να βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, μπορεί να υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας, μπορεί να εκδηλωθούν αξιώσεις και φιλοδοξίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι εξελίξεις δεν υπάρχουν και στην πλειοψηφία.
Μία τέτοια εξέλιξη είναι η διαδικασία του Σαββάτου. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η υπουργοποίηση του βουλευτή Νίκου Δένδια, έχει αλλάξει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της τοπικής Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη ερμηνεία της υπουργοποίησης είναι ότι ο κ. Δένδιας είναι πλέον ο ισχυρός παίκτης του καραμανλικού στρατοπέδου στην Κέρκυρα. Η υπουργοποίησή του είναι η ισχυρή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη. Θα παιχτεί λοιπόν ένα παιχνίδια εξουσίας. Και φυσικά τον πρώτο λόγο τον έχει ο Υπουργός.
Υπό αυτό το πρίσμα, θα κριθούν οι πολιτικές κινήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο μενού των οποίων υπάρχουν: 1. Εθνικές εκλογές ανά πάσα στιγμή. 2. Ευρωεκλογές τον Ιούνιο. 3. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας 4. Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2010. Κι έχει ο Θεός.
Με άλλα λόγια, είναι διαφορετικό πράγμα να πάει κανείς σε νομαρχιακές εκλογές με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και διαφορετικό πράγμα να πάει με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης είναι διαφορετικό πράγμα, να πάμε σε εκλογές με υπουργό της Νέας Δημοκρατίας από την Κέρκυρα, μετά από πολλά- πολλά χρόνια (από την εποχή του αείμνηστου Θεοτόκη) και διαφορετικό πράγμα, με ένα βουλευτή και άλλους 4 υποψήφιους. (Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα διανύουμε εποχή που αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές θα γίνουν με λίστα).
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΙΣΧΥΟΣ
Το παιχνίδι της ισχύος θα παιχτεί ξανά. Και αυτή τη φορά, όπως και κάθε φορά, με νέους όρους. Αποφασιστικός παράγων θα είναι φυσικά και ο χρόνος. Όμως δεν είναι καθόλου πρόωρο να πούμε ότι: Η νομαρχιακή πλειοψηφία πάει στην κάλπη υπό το βάρος της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών σε κομματικό επίπεδο, μετά τις εθνικές εκλογές του 2007. Ας μην ξεχνάμε ότι άλλος ήταν ο πολιτικός χάρτης το 2006 που έγιναν οι νομαρχιακές εκλογές και άλλος είναι ο πολιτικός χάρτης που προέκυψε ένα χρόνο μετά.
Ας μην ξεχνάμε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Στο εσωτερικό λοιπόν της νομαρχιακής πλειοψηφίας όλα αυτά έχουν τις επιπτώσεις τους. Ίσως αποδειχθεί ανθεκτική. Αλλά για πόσο; Ίσως όμως όχι.
Όπως και να έχει το πράγμα, η τοπική πολιτική φιλολογία θα εξαντλείται στο αν θα αντικατασταθεί ένας αντινομάρχης ή δύο από κάποιους άλλους και αν τη θέση ενός προέδρου θα την κληρονομήσει ένας άλλος. Αυτό που συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο, ακόμα μάλλον δεν έχει αναλυθεί, καθώς φαίνεται να αποτελεί «απαγορευμένη ζώνη».
Λογικά η νυν νομαρχιακή ομάδα, θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα, χωρίς τον μέντορά της, με πολλές τριβές στο εσωτερικό της, που πιθανόν στοιχεία τους να δούμε στις επόμενες ώρες ή μέρες, χωρίς καμία σιγουριά για την έκβαση του αποτελέσματος.
Στο ΠΑΣΟΚ το ζήτημα των τριβών δεν υφίσταται καθώς τίθεται- έστω και εμβρυακά- το απλό θέμα της δημιουργίας μίας νέας νομαρχιακής ομάδας. Εδώ θα παιχτεί τελείως διαφορετικά το πολιτικό παιχνίδι και γι’ αυτό είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε.
ΑΛΛΑΓΕΣ
Το Σάββατο λοιπόν καλείται το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εκλέξει έναν νέο Αντιπρόεδρο. Πιθανότερη θεωρείται η εκλογή του κ. Χ. Άνθη.
Επίσης αύριο συνεδριάζει η Νομαρχιακή Ομάδα της πλειοψηφίας και εκεί μάλλον θα «κλειδώσει» η μία θέση της Αντινομαρχίας. Νέος αντινομάρχης, στη θέση του κ. Σουβλάκη, θα ορισθεί μάλλον ο κ. Σκορδίλης.
Και κάπως έτσι εξαντλείται το πολιτικό παιχνίδι στη Νομαρχία της Κέρκυρας. Προς το παρόν βέβαια.