Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Δηλώσεις Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά την συνάντησή του με τον Πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Βντόβιν

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2008 με τον Ρώσο Πρέσβη Αντρέϊ Βντόβιν. Μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Είχαμε μια συνάντηση με το Ρώσο Πρέσβη για το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου, μετά την ένταση που υπήρξε ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Υπάρχει μια σχετική πρόοδος για το θέμα, παρότι ακόμη δεν έχουμε οριστικό και θετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, μετά τις επαφές οι οποίες υπήρξαν χθες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, έχει συμφωνηθεί, καταρχήν, η σύσταση μιας επιτροπής ειδικών στα σύνορα των δύο χωρών, Ρωσίας και Ουκρανίας. Θα ελέγχουν το σύστημα της παροχής αερίου έτσι ώστε να αρθούν οι αμφισβητήσεις οι οποίες υπήρχαν μέχρι τώρα. Αλλά απομένουν να ρυθμιστούν θέματα, που, κατά την πλευρά της Ρωσίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σε σχέση με τη Ρωσική συμμετοχή σε αυτή την επιτροπή.
Ήδη σήμερα ο Τσέχος Πρωθυπουργός, ο κ. Τοπολάνεκ, είναι στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα που παραμένουν. Τη Δευτέρα εμείς στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Ενέργειας , έχουμε Έκτακτο Συμβούλιο στο οποίο θα παραστώ εγώ ο ίδιος προσωπικά, για να συζητήσουμε και το συγκεκριμένο θέμα, αν δεν έχει λυθεί οριστικά μέχρι τότε, αλλά και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της Ευρώπης, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, και μας αφορά προφανώς και εμάς ιδιαιτέρως ως χώρα. Θέλω δε να σας πω ότι η Ρωσική πλευρά μας κατέθεσε μια πρόταση, στην Επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή η οποία θα προσπαθήσει να άρει τις διαφορές και να ελέγχει το σύστημα, να συμμετέχουν και Έλληνες ειδικοί. Καταρχήν εμείς δεχόμαστε το αίτημα με την προϋπόθεση βεβαίως ότι τελικά αυτή η Επιτροπή θα συσταθεί με την έγκριση όλων των μερών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω αυτό που τονίζουν όλοι οι ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η αξιοπιστία τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, η μία ως πάροχος και η άλλη ως χώρα διέλευσης, το θέμα είναι τι θα γίνει αν μετά από ένα χρόνο έχουμε την ίδια κρίση; Πόσο ασφαλής είναι η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το γεγονός ότι έμεινα 13 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με έχει μάθει σε τέτοιες στιγμές να μην επιμερίζω ευθύνες, αλλά να επικεντρώνω την προσοχή μου στο πώς θα βρεθούνε λύσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν ότι και από την πλευρά της Προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από την πλευρά πολλών ευρωπαϊκών κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Είναι ακόμη σημαντικότερο το ότι φαίνεται να έχουν γίνει βήματα και θα είναι κρίμα, όπως είπα και στον Πρέσβη, τώρα που έχει γίνει αυτή η πρόοδος, να μη γίνουν και τα τελευταία μέτρα της διαδρομής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη.
Για την Ελλάδα θέλω να σας πω ότι είναι πρώτη μας προτεραιότητα η ενεργειακή μας επάρκεια. Δε φαίνεται να αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα, για να το πω κατηγορηματικά, για να μην υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, και, όπως αντιλαμβάνεστε ήταν η πρώτη μου δουλειά σε αυτό το Υπουργείο, και μέχρι χθες τις 23:30 μιλούσαμε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο ακριβώς για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας από πλευράς φυσικού αερίου.
Πέρα από τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία σε θέματα ενεργειακά που είναι ιδιαίτερα στενή και με συγκεκριμένα αποτελέσματα θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρέσβη που φεύγει σε μια βδομάδα, για το ρόλο που είχε και ο ίδιος προσωπικά στην επίτευξη αυτών των θετικών αποτελεσμάτων