Ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ επανεξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας. Στην Εκτελεστική Επιτροπή μετέχουν ο Δήμαρχος Αγ. Γεωργίου ως Αντιπρόεδρος Σπύρος Τριβυζάς και ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών Κώστας Χαλικιάς. Ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπύρος Γατσούλης εξελέγη αναπληρωματικό μέλος.
Ημέρα; Τρίτη και 13 του 2009.
Η απόφαση ήταν «ομόφωνη» και «ομόθυμη», είπαν σε δηλώσεις τους οι κ.κ. Μικάλεφ και Τριβυζάς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε ήταν να μπουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, εκτός του κ. Τριβυζά και ο κ. Πουλιέζος. Ο κ. Πουλιέζος από μέρες είχε διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Στη συνέχεια προτάθηκε στον εκπρόσωπο του Δήμου Αχιλλείων να είναι το τρίτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ο Δήμαρχος κ. Καρύδης ήταν το 15ο μέλος που απουσίαζε. Τελικά τρίτο μέλος ανέλαβε ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών και αναπληρωματικό ο κ. Γατσούλης.
Με άλλα λόγια, μπορεί η απόφαση να ήταν ομόφωνη τελικά αλλά δεν ήταν και τόσο «ομόθυμη» όπως επιχειρήθηκε να προβληθεί.
Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι ο νυν Δήμαρχος Κερκυραίων δεν ήθελε δεύτερη θητεία στη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου. Φαίνεται όμως ότι η πραγματικότητα ήταν ακριβώς η αντίθετη. Ηθελε αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Όμως αυτές δεν μπόρεσε να τις επιβάλλει. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Τρεπεκλής, εξέφρασε τη δυσφορία του επειδή, σύμφωνα με τις προτάσεις, όλα έδειχναν ότι θα δημιουργηθεί μονοπαραταξιακή Εκτελεστική Επιτροπή. Γι’ αυτό πρότεινε να μπει και στέλεχος της «αντιπολίτευσης». Τα κάστανα ανέλαβε να βγάλει από τη φωτιά ο Δήμαρχος Εσπερίων κ. Αυλωνίτης ο οποίος πρότεινε τον κ. Τρεπεκλή. Ο κ. Τρεπεκλής αρνήθηκε. Μπροστά στο διαφαινόμενο κατακερματισμό των απόψεων, ο κ. Λειβαδιώτης Δήμαρχος Μελιτειέων, πρότεινε στη θέση του τον Δήμαρχο Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιά ο οποίος και αποδέχθηκε. Ετσι προέκυψε το καινούριο σχήμα.
ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Παρά τα όσα δήλωσαν και θα διαβάσετε παρακάτω, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων. Μερικά τα δημιούργησε ο ίδιος, όπως λόγω χάρη η παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη. Πώς θα γίνει ο απεγκλωβισμός των ΜΑΤ από μία εγκατάσταση που έχει ολοκληρωθεί, που έχει προσληφθεί σύμβουλος ώστε να εξετάσει την πιθανότητα τυχόν αστοχιών του έργου; Και πώς θα παραληφθεί το έργο, πώς θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του, με την παρουσία των ΜΑΤ; Με άλλα λόγια: ως πότε θα μείνουν τα ΜΑΤ εκεί, πότε θα παραληφθεί, πότε θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργίας του;
Στο ζήτημα ο Σύνδεσμος προσπαθεί να απαντήσει με τη λογική της μικρότερης επιβάρυνσης, αφού όπως έχει γραφεί και λεχθεί, μόνον οι Δήμοι Λευκιμμαίων, Κορισσίων και Μελιτειέων θα αποθέτουν εκεί τα απορρίμματά τους.
ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ
Πέραν αυτών, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας αναζητεί την κατάλληλη μέρα προκειμένου να παρουσιάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει στη διάθεσή του πλέον, η οποία θα αφορά το τρίτο κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Εκεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα προτείνει τη δημιουργία ΧΥΤΥ στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Όμως τώρα, εκείνο που προέχει για τον Σύνδεσμο είναι η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που λήγει τον Ιούνιο του 2011.
Μέχρι τότε, θα έχει φτιάξει τα έργα στο Τεμπλόνι ήτοι το τοιχίο στο πρώτο κύτταρο, την αντίστροφη όσμωση στο βιολογικό καθαρισμό και την καύση βιοαερίου. Παράλληλα ελπίζει ότι με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κατά 20.000 τόνους. Επίσης ελπίζει ότι θα προχωρήσει καλύτερα η ανακύκλωση και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα συλλέγονται 10.000 τόνοι αντί των 3.500 τόνων. Ετσι το πρώτο κύτταρο στο Τεμπλόνι θα μπορέσει «να αντέξει» περισσότερο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα του δευτέρου κυττάρου ως τουλάχιστον ως το 2011.
Κι αν αυτά σας φαίνονται σχέδια επί χάρτου, μάλλον δεν απέχετε πολύ από την πραγματικότητα. Η ανακύκλωση για να αποδώσει πρέπει να συνδυασθεί με μέτρα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού, αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών, προμήθεια επιπλέον κάδων, προσλήψεις κατάλληλου προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης, αλλά και του ίδιου του συνδέσμου: χρειάζονται προσωπικό.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Τι βρίσκεται όμως πίσω από όλα αυτά; Σε αυτό το ερώτημα η πιο απλή απάντηση είναι τίποτα. Απλώς διανύουμε μία περίοδο όξυνσης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι η εποχή που κατασκευάζονται οι απαραίτητες υποδομές και όσοι εμπλέκονται δεν έχουν την απαιτούμενη πείρα και τις απαιτούμενες γνώσεις για να δώσουν την πιο ενδεδειγμένη λύση.
Ετσι κανείς δεν ξέρει πόσες είναι οι προτεινόμενες λύσεις. Ως τώρα έχουν ακουστεί: Καύση των σκουπιδιών. Η λύση αυτή προϋποθέτει υψηλή τεχνολογία, εφαρμόζεται σε μερικές περιοχές των ΗΠΑ και σε προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που χρησιμοποιούν ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και υψηλή τεχνολογία. Τυχόν εφαρμογή της λύσης αυτής, με μείωση των αυστηρών προδιαγραφών (σ.σ. τα περίφημα ελληνικά δεδομένα) θα οδηγούσε σε ρύπανση της ατμόσφαιρας με επιπλοκές άγνωστες.
Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση προϋποθέτει την κατασκευή μίας εγκατάστασης στο Νομό, ένα ΧΥΤΥ, αλλά και συλλογικό βηματισμό ολόκληρου του πληθυσμού του νησιού που θα πρέπει να εκπαιδευτεί, να ενημερωθεί, να παίρνει στη διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή, στην εναπόθεση σε ειδικούς κάδους, οι δήμοι θα πρέπει να έχουν κατάλληλα οχήματα και εκπαιδευμένο προσωπικό, ο ΧΥΤΥ και ο Σύνδεσμος το κατάλληλο προσωπικό.
Και αυτή η λύση είναι προσωρινή, αφού αφορά τα επόμενα 20-30 χρόνια. Μετά πάλι θα πρέπει η τότε ηγεσία να ξαναδεί το ζήτημα, αλλά θα υπάρχουν όλες οι παλιές νόμιμες και παράνομες χωματερές που θα έχουν καλυφθεί. Δύο παλιοί και άχρηστοι ΧΥΤΑ, συν ό,τι άλλο ως τότε γίνει στο νησί. Κοντολογίς η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο «καυτό» πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ και ως τώρα, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη σε κάθε περίπτωση λαϊκή συναίνεση, ούτε στο Τεμπλόνι, ούτε στη Λευκίμμη. Και στις δύο εγκαταστάσεις χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία.
Αν όμως στην αρχική ερώτηση βάλουμε ως απάντηση το πολιτικό κόστος, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ηδη το πολιτικό κόστος που πλήρωσαν οι δήμαρχοι είναι μεγάλο.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Σα να μην έφταναν τα βάσανα των του συνδέσμου, ήρθε και η μελέτη οχλουσών χρήσεων της νομαρχίας. Με τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι θα διαφωνήσουν πολλοί δήμοι. Για παράδειγμα ο Δήμος Μελιτειέων δε φαίνεται ευχαριστημένος από το γεγονός προτείνεται η μεταφορά καυσίμων στην περιοχή της Μεσογγής. Γενικότερα όμως η Μελέτη Οχλουσών Χρήσεων, παρά την πανηγυρική της παρουσίαση από τη Νομαρχία, δεν έτυχε της ευμενούς αποδοχής από τους δήμους.
Γενική είναι η παραδοχή ότι η χωροθέτηση που προτείνει απαιτεί και νέες μελέτες (υδρολογικές, εδαφολογικές, ΜΠΕ, αρχαιότητες κλπ) προκειμένου να εξεταστούν από όλες τις απόψεις οι προτάσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες και είναι ενδεικτικό, η Νομαρχία προσανατολίζεται στην διερεύνηση όλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά την παρόδια δόμηση κατά το πρότυπο των νησιών του Αιγαίου. Τώρα στη νομαρχία ανασκουμπώνονται για να ψάξουν νόμους, αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Και φυσικά θα πρέπει να περιμένουν το δελτίο τύπου που θα βγάλει εντός των επόμενων ημερών ο Σύνδεσμος Καθαριότητας για το θέμα. Χθες, είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου είπε για τη μελέτη, σε ένα πρώτο σχόλιο, ότι «δεν υφίσταται θέμα μελέτης».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σ. Μικάλεφ, στις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε:
«Εγινε εκτενέστατη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση. Εγινε μεγάλη συζήτηση ιδιαίτερα για το σχεδιασμό ο οποίος εκκρεμεί για την εκτέλεση των έργων στο Τεμπλόνι και τη δρομολογημένη ήδη ολοκληρωμένη διαχείριση.
Ομόφωνα και ομόθυμα η ΤΑ και όλοι οι αντιπρόσωποι των Δήμων στο Σύνδεσμο αποφάσισαν να υπάρχει μία ομόθυμη συμμετοχή στην ΕΕ. Δεν υπάρχουν διαφορές, προτάθηκα εκ νέου εγώ ως Πρόεδρος του Συνδέσμου δεδομένου ότι ήδη ο Δήμος Κερκυραίων ουσιαστικά διαχειρίζεται το μισό του όγκου των απορριμμάτων του Νομού. Ο κ. Τριβυζάς εξελέγη ως Αντιπρόεδρος και τακτικό μέλος της ΕΕ ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γατσούλης.
Είναι αλήθεια ότι η περίοδος που απομένει είναι τόσο σημαντική γιατί από τη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που θα κάνουμε θα εξαρτηθεί και η οριστική απαλλαγή του νησιού μας από το μεγάλο βραχνά της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμη. Βέβαια οι επιλογές έχουν δρομολογηθεί πάνω σε αυτές θα κατευθυνθούμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα σωρό άλλα ζητήματα που στο δρόμο θα εμφανισθούν. Θέλω να κατανοήσουν όλοι οι συμπολίτες κερκυραίοι ότι η δική μου επανεκλογή δεν ήταν ζήτημα μιας αυτάρεσκης ή μίας αξίωσης δικής μου ως Δημάρχου Κερκυραίων, είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη συμμετοχή όλης της ΤΑ, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την αναγκαία συμμετοχή και του Δημάρχου Κερκυραίων στη μεγάλη αυτή υπόθεση, επειδή έχει ένα βαρύνοντα λόγο, λόγω και της θέσης του ΧΥΤΑ αλλά και της παραγωγής των απορριμμάτων.
Ο κ. Μικάλεφ ευχαρίστησε όλους για την ομόφωνη απόφαση του Συνδέσμου που αποτυπώνει μία σθεναρή στάση και απόφαση όλων μας να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα στο νομό μας».
ΤΡΙΒΥΖΑΣ
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σπ. Τριβυζάς δήλωσε:
«Η δική μου εκλογή έρχεται σαν επιστέγασμα μίας σειράς ομόφωνων αποφάσεων που έχουν ληφθεί την τριετία που πέρασε, είναι σημαντικό ότι η εκλογή της ΕΕ του Συνδέσμου έγιναν σε ένα κλίμα απόλυτης συναίνεσης με μοναδικές υποψηφιότητες και με ομόφωνη θετική στάση όλων των συμμετεχόντων. Ηταν 14 στους 15. Αυτό δείχνει ότι η έκφραση της ΤΑ στο Σύνδεσμο Καθαριότητας έχει συνειδητοποιήσει πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων και ομονοεί και ομοφωνεί στον προγραμματισμό και τη δράση που αναπτυχθεί την προηγούμενη διετία».
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ
Το πρώτο σχόλιο για τη Μελέτη Οχλουσών Χρήσεων ήρθε από τον κ. Τριβυζά. «Η αξία αυτών των δύο θέσεων (Πουλάδες κλπ) είναι σχετική, είναι μικρή. Διότι ως το καλοκαίρι του 2011 που ισχύει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός καμία νέα χωροθέτηση δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί πρέπει να γίνει τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, η οποία δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση. Η όποια τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα προκύψει μετά τον Ιούνιο του 2011. Ως εκ τούτου η αξία των θέσεων αυτών, με δεδομένο τον προγραμματισμό που υπάρχει και υλοποιείται αυτή τη στιγμή από το Σύνδεσμο είναι μικρή και σχετική.
Θεωρούνται σαν κάποιες πιθανές θέσεις, γιατί ούτως ει άλλως, ο εντοπισμός των θέσεων αυτών έγινε με ένα μόνο κριτήριο, το χωροταξικό, ενώ για τον καθορισμό θέσεων οχλουσών χρήσεων που αφορά τα σκουπίδια, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι οι οποίοι προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις, ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα μελέτης, αλλά υπήρχε θέμα προκαταρκτικής διερευνητικής και εντοπισμού θέσεων, επομένως οι θέσεις αυτές θα μας απασχολήσουν μαζί και ενδεχόμενες άλλες θέσεις, στον προγραμματισμό μετά το 2011. Επ’ ουδενί όμως δεν μπορεί η μελέτη να αλλάξει τον προγραμματισμό του Συνδέσμου, διότι θα βρεθούμε σε μερικά χρόνια σε αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ημέρα; Τρίτη και 13 του 2009.
Η απόφαση ήταν «ομόφωνη» και «ομόθυμη», είπαν σε δηλώσεις τους οι κ.κ. Μικάλεφ και Τριβυζάς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε ήταν να μπουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, εκτός του κ. Τριβυζά και ο κ. Πουλιέζος. Ο κ. Πουλιέζος από μέρες είχε διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Στη συνέχεια προτάθηκε στον εκπρόσωπο του Δήμου Αχιλλείων να είναι το τρίτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ο Δήμαρχος κ. Καρύδης ήταν το 15ο μέλος που απουσίαζε. Τελικά τρίτο μέλος ανέλαβε ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών και αναπληρωματικό ο κ. Γατσούλης.
Με άλλα λόγια, μπορεί η απόφαση να ήταν ομόφωνη τελικά αλλά δεν ήταν και τόσο «ομόθυμη» όπως επιχειρήθηκε να προβληθεί.
Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι ο νυν Δήμαρχος Κερκυραίων δεν ήθελε δεύτερη θητεία στη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου. Φαίνεται όμως ότι η πραγματικότητα ήταν ακριβώς η αντίθετη. Ηθελε αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Όμως αυτές δεν μπόρεσε να τις επιβάλλει. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Τρεπεκλής, εξέφρασε τη δυσφορία του επειδή, σύμφωνα με τις προτάσεις, όλα έδειχναν ότι θα δημιουργηθεί μονοπαραταξιακή Εκτελεστική Επιτροπή. Γι’ αυτό πρότεινε να μπει και στέλεχος της «αντιπολίτευσης». Τα κάστανα ανέλαβε να βγάλει από τη φωτιά ο Δήμαρχος Εσπερίων κ. Αυλωνίτης ο οποίος πρότεινε τον κ. Τρεπεκλή. Ο κ. Τρεπεκλής αρνήθηκε. Μπροστά στο διαφαινόμενο κατακερματισμό των απόψεων, ο κ. Λειβαδιώτης Δήμαρχος Μελιτειέων, πρότεινε στη θέση του τον Δήμαρχο Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιά ο οποίος και αποδέχθηκε. Ετσι προέκυψε το καινούριο σχήμα.
ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Παρά τα όσα δήλωσαν και θα διαβάσετε παρακάτω, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων. Μερικά τα δημιούργησε ο ίδιος, όπως λόγω χάρη η παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη. Πώς θα γίνει ο απεγκλωβισμός των ΜΑΤ από μία εγκατάσταση που έχει ολοκληρωθεί, που έχει προσληφθεί σύμβουλος ώστε να εξετάσει την πιθανότητα τυχόν αστοχιών του έργου; Και πώς θα παραληφθεί το έργο, πώς θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του, με την παρουσία των ΜΑΤ; Με άλλα λόγια: ως πότε θα μείνουν τα ΜΑΤ εκεί, πότε θα παραληφθεί, πότε θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργίας του;
Στο ζήτημα ο Σύνδεσμος προσπαθεί να απαντήσει με τη λογική της μικρότερης επιβάρυνσης, αφού όπως έχει γραφεί και λεχθεί, μόνον οι Δήμοι Λευκιμμαίων, Κορισσίων και Μελιτειέων θα αποθέτουν εκεί τα απορρίμματά τους.
ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ
Πέραν αυτών, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας αναζητεί την κατάλληλη μέρα προκειμένου να παρουσιάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει στη διάθεσή του πλέον, η οποία θα αφορά το τρίτο κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Εκεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα προτείνει τη δημιουργία ΧΥΤΥ στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Όμως τώρα, εκείνο που προέχει για τον Σύνδεσμο είναι η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που λήγει τον Ιούνιο του 2011.
Μέχρι τότε, θα έχει φτιάξει τα έργα στο Τεμπλόνι ήτοι το τοιχίο στο πρώτο κύτταρο, την αντίστροφη όσμωση στο βιολογικό καθαρισμό και την καύση βιοαερίου. Παράλληλα ελπίζει ότι με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κατά 20.000 τόνους. Επίσης ελπίζει ότι θα προχωρήσει καλύτερα η ανακύκλωση και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα συλλέγονται 10.000 τόνοι αντί των 3.500 τόνων. Ετσι το πρώτο κύτταρο στο Τεμπλόνι θα μπορέσει «να αντέξει» περισσότερο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα του δευτέρου κυττάρου ως τουλάχιστον ως το 2011.
Κι αν αυτά σας φαίνονται σχέδια επί χάρτου, μάλλον δεν απέχετε πολύ από την πραγματικότητα. Η ανακύκλωση για να αποδώσει πρέπει να συνδυασθεί με μέτρα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού, αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών, προμήθεια επιπλέον κάδων, προσλήψεις κατάλληλου προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης, αλλά και του ίδιου του συνδέσμου: χρειάζονται προσωπικό.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Τι βρίσκεται όμως πίσω από όλα αυτά; Σε αυτό το ερώτημα η πιο απλή απάντηση είναι τίποτα. Απλώς διανύουμε μία περίοδο όξυνσης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι η εποχή που κατασκευάζονται οι απαραίτητες υποδομές και όσοι εμπλέκονται δεν έχουν την απαιτούμενη πείρα και τις απαιτούμενες γνώσεις για να δώσουν την πιο ενδεδειγμένη λύση.
Ετσι κανείς δεν ξέρει πόσες είναι οι προτεινόμενες λύσεις. Ως τώρα έχουν ακουστεί: Καύση των σκουπιδιών. Η λύση αυτή προϋποθέτει υψηλή τεχνολογία, εφαρμόζεται σε μερικές περιοχές των ΗΠΑ και σε προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που χρησιμοποιούν ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και υψηλή τεχνολογία. Τυχόν εφαρμογή της λύσης αυτής, με μείωση των αυστηρών προδιαγραφών (σ.σ. τα περίφημα ελληνικά δεδομένα) θα οδηγούσε σε ρύπανση της ατμόσφαιρας με επιπλοκές άγνωστες.
Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση προϋποθέτει την κατασκευή μίας εγκατάστασης στο Νομό, ένα ΧΥΤΥ, αλλά και συλλογικό βηματισμό ολόκληρου του πληθυσμού του νησιού που θα πρέπει να εκπαιδευτεί, να ενημερωθεί, να παίρνει στη διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή, στην εναπόθεση σε ειδικούς κάδους, οι δήμοι θα πρέπει να έχουν κατάλληλα οχήματα και εκπαιδευμένο προσωπικό, ο ΧΥΤΥ και ο Σύνδεσμος το κατάλληλο προσωπικό.
Και αυτή η λύση είναι προσωρινή, αφού αφορά τα επόμενα 20-30 χρόνια. Μετά πάλι θα πρέπει η τότε ηγεσία να ξαναδεί το ζήτημα, αλλά θα υπάρχουν όλες οι παλιές νόμιμες και παράνομες χωματερές που θα έχουν καλυφθεί. Δύο παλιοί και άχρηστοι ΧΥΤΑ, συν ό,τι άλλο ως τότε γίνει στο νησί. Κοντολογίς η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο «καυτό» πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ και ως τώρα, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη σε κάθε περίπτωση λαϊκή συναίνεση, ούτε στο Τεμπλόνι, ούτε στη Λευκίμμη. Και στις δύο εγκαταστάσεις χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία.
Αν όμως στην αρχική ερώτηση βάλουμε ως απάντηση το πολιτικό κόστος, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ηδη το πολιτικό κόστος που πλήρωσαν οι δήμαρχοι είναι μεγάλο.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Σα να μην έφταναν τα βάσανα των του συνδέσμου, ήρθε και η μελέτη οχλουσών χρήσεων της νομαρχίας. Με τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι θα διαφωνήσουν πολλοί δήμοι. Για παράδειγμα ο Δήμος Μελιτειέων δε φαίνεται ευχαριστημένος από το γεγονός προτείνεται η μεταφορά καυσίμων στην περιοχή της Μεσογγής. Γενικότερα όμως η Μελέτη Οχλουσών Χρήσεων, παρά την πανηγυρική της παρουσίαση από τη Νομαρχία, δεν έτυχε της ευμενούς αποδοχής από τους δήμους.
Γενική είναι η παραδοχή ότι η χωροθέτηση που προτείνει απαιτεί και νέες μελέτες (υδρολογικές, εδαφολογικές, ΜΠΕ, αρχαιότητες κλπ) προκειμένου να εξεταστούν από όλες τις απόψεις οι προτάσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες και είναι ενδεικτικό, η Νομαρχία προσανατολίζεται στην διερεύνηση όλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά την παρόδια δόμηση κατά το πρότυπο των νησιών του Αιγαίου. Τώρα στη νομαρχία ανασκουμπώνονται για να ψάξουν νόμους, αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Και φυσικά θα πρέπει να περιμένουν το δελτίο τύπου που θα βγάλει εντός των επόμενων ημερών ο Σύνδεσμος Καθαριότητας για το θέμα. Χθες, είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου είπε για τη μελέτη, σε ένα πρώτο σχόλιο, ότι «δεν υφίσταται θέμα μελέτης».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σ. Μικάλεφ, στις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε:
«Εγινε εκτενέστατη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση. Εγινε μεγάλη συζήτηση ιδιαίτερα για το σχεδιασμό ο οποίος εκκρεμεί για την εκτέλεση των έργων στο Τεμπλόνι και τη δρομολογημένη ήδη ολοκληρωμένη διαχείριση.
Ομόφωνα και ομόθυμα η ΤΑ και όλοι οι αντιπρόσωποι των Δήμων στο Σύνδεσμο αποφάσισαν να υπάρχει μία ομόθυμη συμμετοχή στην ΕΕ. Δεν υπάρχουν διαφορές, προτάθηκα εκ νέου εγώ ως Πρόεδρος του Συνδέσμου δεδομένου ότι ήδη ο Δήμος Κερκυραίων ουσιαστικά διαχειρίζεται το μισό του όγκου των απορριμμάτων του Νομού. Ο κ. Τριβυζάς εξελέγη ως Αντιπρόεδρος και τακτικό μέλος της ΕΕ ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γατσούλης.
Είναι αλήθεια ότι η περίοδος που απομένει είναι τόσο σημαντική γιατί από τη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που θα κάνουμε θα εξαρτηθεί και η οριστική απαλλαγή του νησιού μας από το μεγάλο βραχνά της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμη. Βέβαια οι επιλογές έχουν δρομολογηθεί πάνω σε αυτές θα κατευθυνθούμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα σωρό άλλα ζητήματα που στο δρόμο θα εμφανισθούν. Θέλω να κατανοήσουν όλοι οι συμπολίτες κερκυραίοι ότι η δική μου επανεκλογή δεν ήταν ζήτημα μιας αυτάρεσκης ή μίας αξίωσης δικής μου ως Δημάρχου Κερκυραίων, είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη συμμετοχή όλης της ΤΑ, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την αναγκαία συμμετοχή και του Δημάρχου Κερκυραίων στη μεγάλη αυτή υπόθεση, επειδή έχει ένα βαρύνοντα λόγο, λόγω και της θέσης του ΧΥΤΑ αλλά και της παραγωγής των απορριμμάτων.
Ο κ. Μικάλεφ ευχαρίστησε όλους για την ομόφωνη απόφαση του Συνδέσμου που αποτυπώνει μία σθεναρή στάση και απόφαση όλων μας να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα στο νομό μας».
ΤΡΙΒΥΖΑΣ
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σπ. Τριβυζάς δήλωσε:
«Η δική μου εκλογή έρχεται σαν επιστέγασμα μίας σειράς ομόφωνων αποφάσεων που έχουν ληφθεί την τριετία που πέρασε, είναι σημαντικό ότι η εκλογή της ΕΕ του Συνδέσμου έγιναν σε ένα κλίμα απόλυτης συναίνεσης με μοναδικές υποψηφιότητες και με ομόφωνη θετική στάση όλων των συμμετεχόντων. Ηταν 14 στους 15. Αυτό δείχνει ότι η έκφραση της ΤΑ στο Σύνδεσμο Καθαριότητας έχει συνειδητοποιήσει πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων και ομονοεί και ομοφωνεί στον προγραμματισμό και τη δράση που αναπτυχθεί την προηγούμενη διετία».
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ
Το πρώτο σχόλιο για τη Μελέτη Οχλουσών Χρήσεων ήρθε από τον κ. Τριβυζά. «Η αξία αυτών των δύο θέσεων (Πουλάδες κλπ) είναι σχετική, είναι μικρή. Διότι ως το καλοκαίρι του 2011 που ισχύει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός καμία νέα χωροθέτηση δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί πρέπει να γίνει τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, η οποία δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση. Η όποια τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα προκύψει μετά τον Ιούνιο του 2011. Ως εκ τούτου η αξία των θέσεων αυτών, με δεδομένο τον προγραμματισμό που υπάρχει και υλοποιείται αυτή τη στιγμή από το Σύνδεσμο είναι μικρή και σχετική.
Θεωρούνται σαν κάποιες πιθανές θέσεις, γιατί ούτως ει άλλως, ο εντοπισμός των θέσεων αυτών έγινε με ένα μόνο κριτήριο, το χωροταξικό, ενώ για τον καθορισμό θέσεων οχλουσών χρήσεων που αφορά τα σκουπίδια, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι οι οποίοι προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις, ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα μελέτης, αλλά υπήρχε θέμα προκαταρκτικής διερευνητικής και εντοπισμού θέσεων, επομένως οι θέσεις αυτές θα μας απασχολήσουν μαζί και ενδεχόμενες άλλες θέσεις, στον προγραμματισμό μετά το 2011. Επ’ ουδενί όμως δεν μπορεί η μελέτη να αλλάξει τον προγραμματισμό του Συνδέσμου, διότι θα βρεθούμε σε μερικά χρόνια σε αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων».