Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νομάρχη Κέρκυρας

Πολίτες της Κέρκυρας,

Αποχαιρετώντας το 2008, έρχεται η ώρα του απολογισμού για τα έργα και τις δράσεις μας σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητάς μας.

Κάθε καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να δεχθεί ότι μέσα στην αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, διεθνή, εσωτερική και τοπική, η Νομαρχία της Κέρκυρας καταξιώνεται βήμα – βήμα ως αυτοδιοικητικός φορέας αξιόπιστος, συνεπής, παραγωγικός και αποτελεσματικός.
Η Νομαρχία αποκατέστησε συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιών της.
Αξιοποίησε στον ανώτερο δυνατό βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της.
Έδωσε μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες.
Σχεδίασε και υλοποίησε πλήθος έργων και δράσεων που αλλάζουν σιγά – σιγά την εικόνα της Κέρκυρας.
Βρέθηκε κοντά στις ανάγκες των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και,
Διεκδίκησε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
Με τα δεδομένα αυτά, παρά την αρνητική συγκυρία, προσβλέπουμε με αισιοδοξία στη νέα χρονιά. Όχι απλά γιατί είναι νέα, αλλά γιατί στη διάρκειά της ολοκληρώνονται πολύ σημαντικά έργα υποδομών.
Ø Έργα οδοποιίας και σχολικής στέγης ενώ ανοίγει στην πράξη το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.).
Ø Μπαίνουν σε ουσιαστική φάση οι Πολεοδομικές Μελέτες για τρεις Πολεοδομικές Ενότητες της πόλης της Κέρκυρας.
Ø Προωθείται ο χωροταξικός σχεδιασμός στο Νομό ενώ ταυτόχρονα, μεγάλα δημόσια έργα, είτε ολοκληρώνονται όπως αυτά στο λιμάνι και το νέο Νοσοκομείο, είτε δημοπρατούνται, όπως το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Η αισιοδοξία μας ενισχύεται και από το γεγονός τις δύο μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις με ξένα κεφάλαια στον τουρισμό (Συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο πολυτελείας στο παλιό Club Mediterranee) αλλά και από τον εκσυγχρονισμό οκτώ παλαιών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού μας.

Ωστόσο, η διεθνής αλλά και εσωτερική χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, δεν θα αφήσει ούτε την Κέρκυρα αλώβητη.
Γι’ αυτό, είναι ανάγκη όλες οι τοπικές δυνάμεις να συντονιστούμε στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των αρνητικών συνεπειών στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Είναι ανάγκη ακόμη, να αξιοποιήσουμε τις συνθήκες της κρίσης για περίσκεψη, αυτοκριτική και ανασυγκρότηση.

Ø Για να διορθώσουμε σταδιακά τα κακώς έχοντα.
Ø Για να επουλώσουμε τις πληγές που ανοίξαμε τις τελευταίες δεκαετίες με τις αλόγιστες παρεμβάσεις μας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Κέρκυρας.
Ø Για να χαράξουμε μια νέα πορεία για την οικονομία του νησιού μας, βασισμένη, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην διακριτή τοπική ταυτότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Αν αυτή την πορεία ακολουθήσουμε, τότε η περίοδος της κρίσης που διανύουμε, θα καταστεί αφετηρία για να πορευτούμε στο μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σιγουριά, δημιουργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η νέα γενιά να αξιοποιήσει δημιουργικά τα μεγάλα πλεονεκτήματα του μικρού παράδεισου που απλόχερα μας χάρισε ο Θεός και η φύση.

Με τις σκέψεις αυτές,

Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους του Νομού μας και στους Κερκυραίους της διασποράς, η νέα χρονιά να τους φέρει υγεία, ειρήνη, ευτυχία και ευόδωση των προσπαθειών για την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας.

Χρόνια πολλά και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους.