Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Ο Τομέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τον τουρισμό

Ο Τομέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη του τουρισμού της χώρας, ανακοίνωσε τα εξής:
Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του, αφού αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό με την αδυναμία τους να διαχειριστούν την πρόσφατη κρίση και προκάλεσαν σωρεία Οδηγιών ξένων κυβερνήσεων προς τους πολίτες τους, που τους προειδοποιούσαν να μην επισκέπτονται τη χώρα μας, θυμήθηκαν ξαφνικά ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για να ενισχυθεί ο τουρισμός μας αυτές τις δύσκολες ώρες. Αποφάσισαν, δηλαδή, να κτίσουν μέρος της εικόνας της χώρας, που με δική τους ευθύνη αλλοιώθηκε.
Ακόμη όμως και την ύστατη αυτή στιγμή, θα μπορούσε κάθε μέτρο να θεωρηθεί θετικό εάν δεν υπέκρυπτε την «πονηρία» των κυβερνώντων και δεν αποτελούσε απέλπιδα προσπάθεια μίας κυβέρνησης που διαρκώς καταρρέει, να διορθώσει με επικοινωνιακά τρυκ την εικόνα της.
Ωστόσο η σύγχυση και ο πανικός που διακατέχει την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, οδηγεί σε επιπόλαιες και σπασμωδικές κινήσεις που δημιουργούν περισσότερες εστίες προβλημάτων και αντιδράσεων από αυτές που επιχειρούν να λύσουν.
Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής με τα εξαγγελθέντα μέτρα:

1. Αυξάνει κατά 50% τις δαπάνες για προβολή της χώρας, χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο έναρξης, τον τρόπο και την ένταση της προβολής αυτής και χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι τη στιγμή αυτή οι δαπάνες προβολής θα έπρεπε να υπερ-πολλαπλασιαστούν. Προφανώς, η Επιτροπή Κρίσεων που συνέστησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος (και συνήλθε μόλις προχθές για πρώτη φορά ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο), δεν πρόλαβε ακόμη να διατυπώσει προτάσεις για το θέμα. Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος σε διπλασιασμό των ποσών για προβολή αοριστολογεί για άλλη μια φορά, αφού ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα πόσα ακριβώς χρήματα, πού και για ποιο λόγο δαπανήθηκαν για την υποτιθέμενη προβολή της χώρας. Ποιο ποσό τελικώς θα διπλασιαστεί κ. Καραμανλή; Θα το ανακοινώσει κάποιος υπεύθυνος από την κυβέρνησή σας;
2. Μειώνει το ΕΤΑΚ στο ένα τρίτο, «ξεχνώντας» προφανώς ότι το ΕΤΑΚ αποτελεί ένα μέτρο που επέβαλε η ίδια η κυβέρνηση και μάλιστα προσφάτως, ξεσηκώνοντας τους ξενοδόχους. Ταυτοχρόνως, αφήνει το ελάχιστο των τετραγωνικών μέτρων που αναφέρονται στον Νόμο υιοθετώντας έτσι μέτρα, από τα οποία θα ωφεληθούν στην πράξη μόνο οι πολύ μεγάλες μονάδες.
3. Αναστέλει την καταβολή της εισφοράς του Ν.128/75 προς τις τράπεζες, που στην ουσία αποτελεί «χαράτσι» των τραπεζών προς τους δανειολήπτες.
4. Υπόσχεται αορίστως, χωρίς απολύτως κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας. Πως ακριβώς θα γίνει αυτό, και με τι όρους, είναι άγνωστο. Κανείς δεν εγγυάται ουσιαστικά στους ανθρώπους του Τουρισμού, ότι οι Τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσής τους για αναχρηματοδότηση ειδικά της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Η «λευκή επιταγή» προς τις Τράπεζες, παραμένει στο ακέραιο.
5. Υπόσχεται την ένταξη πολλών τουριστικών επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, του οποίου η έναρξη δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ, και το οποίο θα αποδώσει ενισχύοντας τις επιχειρήσεις, όταν η οικονομική κρίση λογικά θα έχει παρέλθει.
6. Λαμβάνει μέτρα για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ η επιστροφή αυτή αποτελεί ούτως ή άλλως άμεση υποχρέωση της πολιτείας.
7. Αναφέρεται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, που όλοι γνωρίζουν ότι χρηματοδοτεί μόνον υγιείς και κερδοφόρες επί τριετία επιχειρήσεις.
8. Δίνει προτεραιότητα στην καταβολή των επιχορηγήσεων υπαγμένων στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ είναι χρήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί και ενώ η καθυστέρηση είναι ευθύνη της κυβέρνησής του.
9. Αναφέρεται στη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων, κάτι που επί 1,5 έτος υπόσχεται διαρκώς και που απαιτεί Νομοθετική Ρύθμιση, για την οποία είναι αναγκαία και η συνυπογραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο όμως μέχρι σήμερα, έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις και αρνείται να συναινέσει.
Το ΠΑΣΟΚ συναισθανόμενο τη μεγάλη σημασία του τουρισμού για την οικονομία της χώρας και το γεγονός ότι ο κλάδος αυτός θα πληγεί εντονότερα από άλλους, πιστεύει ότι τα μέτρα για τον τουρισμό, θα πρέπει αφενός να είναι άμεσα και αφετέρου, να επιδρούν στο σύνολο του κόσμου που ασχολείται με τον τουρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, αποποιείται τις λογικές πλειοδοσίας στις οποίες έχει παρασυρθεί η Κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει τον Τουρισμό ως ένα από τους κυρίαρχους άξονες ανάπτυξης της χώρας.
Ως εκ τούτων, μετά τις εορτές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου πρόκειται να ολοκληρώσει τις επαφές του με τους τουριστικούς φορείς ώστε να ανακοινώσει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και προτάσεων για την ουσιαστική προστασία και στήριξη του Ελληνικού Τουρισμού.
Μέτρα και προτάσεις που ως κυρίαρχο στόχο θα έχουν να διοχετευθούν στον τουριστικό κλάδο επαρκείς πόροι, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, καθώς και οι θέσεις εργασίας των τουριστικών επιχειρήσεων.