Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Εκλογές στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων:Εκλογική Διακήρυξη της Α. Ρ. ΣΥ.

Ενόψει των εκλογών στο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων, η ΑΡΣΥ (Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συσπείρωση) κατέθεσε την εκλογική της διακήρυξη στην οποία αναφέρει τα εξής: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα». Σε μια περίοδο που το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο επιτίθεται σε όλα τα κεκτημένα της εργατικής τάξης. Που ο παγκόσμιος πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια ενώ η εντεινόμενη φτώχια, η εργασιακή ανασφάλεια, είναι το αποτέλεσμα της «κρίσης» του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Που οι κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας με τη βία εφαρμόζουν τους κανόνες μιας άπληστης αγοράς.
Στην χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεμένη στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηρετεί τα ντόπια και ξένα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταργώντας κατακτήσεις για τις οποίες κάποιοι πριν από μας έδωσαν και τη ζωή τους. Στο στόχαστρο ο μισθός μας, η ασφάλισή μας, το ωράριό μας, η δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ο ελεύθερος χρόνος μας, η υγειονομική μας περίθαλψη, το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία και τον πολιτισμό. Την ίδια ώρα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μας και η κατάργηση κάθε θεσμού προστασίας των εργαζομένων παραδίδει τη χώρα μας στα χέρια λίγων οικογενειών.Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκεται στο άρμα της κομματικής της εξάρτησης και έχει γίνει μια γραφειοκρατική ομάδα μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων, προσφέροντας άλλοθι στις πολιτικές αυτές. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έχουν τεράστιες ευθύνες για την αποδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την υπεράσπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Οι δυνάμεις που στηρίζουν το ΠΑΜΕ συντηρούν ένα κλίμα πόλωσης και διαχωρισμού των εργαζομένων, σαμποτάροντας κάθε προσπάθεια ενωτικής, αυτόνομης, ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συσπείρωση (Α.Ρ.ΣΥ) θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χωρίζονται σε μπλε, πράσινους και κόκκινους. Ο κόσμος της εργασίας απαιτεί την ενότητα απέναντι στην καπιταλιστική λαίλαπα που θέλει να μας «τα πάρει όλα». Θεωρεί ότι η μαχητικότητα και η αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος απαιτούν ενότητα όλης της εργατικής τάξης πέρα από την πολιτική προτίμηση των εργαζομένων. Ο εχθρός είναι το κεφάλαιο και οι εκφραστές του.
Θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να αναδυθεί ένας ισχυρός ταξικός συνδικαλισμός, που θα επαναφέρει τις αξίες της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, της ανιδιοτέλειας, της ταξικής αντίληψης, της δημοκρατικής συμπεριφοράς, της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότηταςΗ δημοκρατική λειτουργία των σωματείων, η ουσιαστική ενωτική δράση με στόχο, πέρα από την υπεράσπιση των κλαδικών αιτημάτων, να ενισχυθεί η πανεργατική δράση, ο σεβασμός των αναγκών και των διαθέσεων των εργαζόμενων, πέρα από παραταξιακά συμφέροντα και «καπελώματα», είναι απαραίτητοι όροι ύπαρξης ενός αυτόνομου συνδικαλιστικού κινήματος, που μπορεί να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων.Στην Κέρκυρα το σωματείο μας βρίσκεται μπροστά στα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό. Η συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλο και μεγαλύτερα συμφέροντα έχει χτυπήσει τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο τουρισμός «πακέτο» στηρίζει τις μεγάλες μονάδες και η τουριστική περίοδος έχει μικρύνει επικίνδυνα. Πολλοί από μας δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα 100 ένσημα που μας είναι απαραίτητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουμε καταγγελίες ότι εκβιάζονται για αυτό ξενοδοχοϋπάλληλοι. Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία από χώρες της Ε.Ε πίεσαν κάθε μας προσπάθεια για καλύτερο μισθό. Η ενοποίηση του ΤΑΞΥ υποβάθμισε την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Η απουσία της επιθεώρησης εργασίας διόγκωσε την ανασφάλιστη εργασία.
Η ανεργία στον κλάδο μας αυξάνεται, πλήττοντας κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους άνω των 45 ετών.Επιστρέφουμε σταδιακά σε εποχές διωγμού του συνδικαλισμού.
Η Δημοκρατία έχει εξοστρακιστεί από τους χώρους εργασίας, ενισχύοντας το φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων.Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το Σωματείο μας πήρε αρκετές πρωτοβουλίες στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Έδωσε μάχες σε πολλά επίπεδα, όπως για την ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων, για μισθοδοσίες, για ανάκληση απολύσεων κ.α.Όμως η Διοίκηση του Σωματείου παρά την αγωνιστική της διάθεση, ευθυγραμμίστηκε σε μια στενά παραταξιακή λογική του ΠΑΜΕ, δημιουργώντας ρήγματα τόσο στην ενότητα, όσο και στην αποτελεσματικότητα ενός μαζικού, μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παρότι η κριτική του στην ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έχει βάση, εντούτοις στο δια ταύτα έχει δημιουργήσει μια κατάσταση πόλωσης, που ακυρώνει την κοινή δράση και οδηγεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας των αγώνων.Από τη μια μεριά ο συμβιβασμένος (κυβερνητικός, εργοδοτικός) συνδικαλισμός και από την άλλη η άρνηση του ΠΑΜΕ για κοινή δράση, μπορεί να οδηγήσει σε ιδεολογική και οργανωτική διάσπαση της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος, πράγμα που δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων. Είναι καθοριστική η ανάγκη της κοινής αγωνιστικής δράσης και καλούμε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Εμείς θέλουμε Μαζικούς αγώνες – Απεργίες με απεργούς – Διαδηλώσεις με διαδηλωτές και αγώνες με αποτελέσματα.Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συσπείρωση (Α.Ρ.ΣΥ) θεωρεί ότι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Σωματείου μας και για ισχυρούς και αποτελεσματικούς αγώνες είναι η ουσιαστική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στις διαδικασίες του Σωματείου (συσκέψεις, επιχειρησιακές επιτροπές, λήψη αποφάσεων κ.λπ.), καθώς και η εργασιακή κάλυψη τόσο των συνδικαλιστών, όσο και όλων των εργαζομένων.Όλοι μαζί με έμπνευση, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα θα νικήσουμε το νεοφιλελευθερισμό, θα νικήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Η Α.Ρ.ΣΥ διεκδικεί έναν άλλο ρόλο για το Εργατικό Κέντρο μας, αυτόν του αληθινού φορέα ταξικής πάλης, πόλου συσπείρωσης της εργατικής τάξης.Διεκδικούμε μια Ομοσπονδία που θα είναι η πανεθνική, διεκδικητική, ενωτική, ανατρεπτική Ένωση του κλάδου μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1400 Ευρώ κατώτερο μισθό, 1200 Ευρώ κατώτερη σύνταξη, 1200 Ευρώ επίδομα ανεργίας. Καθιέρωση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής με βάση νέο ειλικρινή τιμάριθμο.
Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες – στα 60 για τους άντρες και 5 χρόνια νωρίτερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ.
Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο / 5θήμερο 35ωρο, με μισθούς που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημόσια και Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Παιδεία.
Ίδρυση Πολυ-ιατρείων του ΙΚΑ στη Βόρεια και Νότια Κέρκυρα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Να μη θιγούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και να διευρυνθούν και σε άλλες ειδικότητες του κλάδου.
Να υπολογίζεται ο χρόνος ανεργίας ως συντάξιμος.
Ελάχιστη διάρκεια σαιζόν 6 μήνες και μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού από την Πολιτεία.
Να υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.Καθιέρωσης ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού – καθορισμός καθηκόντων.Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.Κάλυψη των εργασιακών δικαιωμάτων (ένσημα, αποζημιώσεις κ.λπ.)»

Οι υποψήφιοι της παράταξης είναι: Αρμενιάκος (Βίτος) Σπύρος, Βάρθης Χαράλαμπος (Μπάμπης), Καββαδίας Κώστας (Ντέμης), Κάντα Μαρία, Μπόΐκος Σπύρος, Παπαβλασσόπουλος Σπύρος, Παπούτσης Σπύρος-Δημήτρης, Σμοΐλης Προκόπης, Τσαπίγου Μαρία-Ελένη