Μία ενδιαφέρουσα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνεται προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση σε ρόλο Ντάριο Φο, αρνείται να πληρώσει δεδουλευμένα και σα να μην έφτανε αυτό, μηχανεύεται ένα σωρό τρόπους για να αποφύγει και την πληρωμή.
Διαβάστε την ερώτηση και θα καταλάβετε.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είανι απλήρωτοι 4.000 καθηγητές επιμορφωτές σε δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών.
"Το 2002 δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας μητρώο επιμορφωτών για τις ανάγκες επιμόρφωσης των καθηγητών και δασκάλων στις νέες τεχνολογίες. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν κέντρα επιμόρφωσης, τα λεγόμενα Κ.Σ.Ε., στα δημόσια σχολεία όπου υπήρχε η κατάλληλη υποδομή Η/Υ και πραγματοποιούνταν οι επιμορφώσεις.
Τα εν λόγω προγράμματα ήταν διάρκειας 48 ωρών και προβλεπόταν αμοιβή για τον επιμορφωτή, το δ/ντή του σχολείου, τον καταχωρητή απουσιών και λοιπών στοιχείων, τους συμμετέχοντες καθηγητές και το βοηθό του επιμορφωτή με την προϋπόθεση ότι δεν είναι καθηγητής ή δάσκαλος δημόσιος υπάλληλος.
Όμως το 2005, με διάταξη του ν.3408/05, προβλέπεται καταβολή πρόσθετης αμοιβής, μέσω ΚΥΑ, μόνο για όσους δημόσιους υπαλλήλους παρέχουν έργο στο πλαίσιο του συλλογικού οργάνου, ενώ δε προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή σε όσους εκτελούν εργασία “κατά μόνας” εργασία πέρα από τα συνήθη καθήκοντά τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να σταματήσει η καταβολή πρόσθετης αμοιβής για τους συμμετέχοντες δημόσιους υπαλλήλους (Επιμορφωτές, Δ/ντές, Καταχωρητές στοιχείων).
Αν και υπήρχε το πρόβλημα αυτό, λόγω της διάταξης του παραπάνω νόμου, το 2006 δημιουργήθηκε το δεύτερο Μητρώο Επιμορφωτών για τις ανάγκες επιμόρφωσης πλέον κατά ειδικότητα στα αντίστοιχα λογισμικά και παιδαγωγικά θέματα. Για το σκοπό αυτό προβλέπονταν δύο κύκλοι σεμιναρίων, ένας για παιδαγωγικά θέματα και ένας για λογισμικά. Το 2007 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος που αφορούσε τα παιδαγωγικά θέματα και τον Οκτώβριο του 2008 ο δεύτερος κύκλος που αφορούσε τα λογισμικά. Όμως, αν και δεν είχαν ολοκληρωθεί τα σεμινάρια, έγιναν επιμορφώσεις τα έτη 2007 και 2008, κατόπιν εντολής του ΥΠΕΠΘ.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους, οι 4.000 επιμορφωτές που έχουν εργαστεί στα ανωτέρω προγράμματα παραμένουν απλήρωτοι.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
Αν προτίθενται να καταθέσουν άμεσα σχετική διάταξη ώστε να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα και να καταβληθούν οι αμοιβές στους 4000 δικαιούχους που, αν και έχουν εργαστεί στα εν λόγω προγράμματα επιμόρφωσης από το 2005, δεν έχουν αμειφθεί ακόμη και κινδυνεύουν να παραγραφούν οι απαιτήσεις τους".