Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν από ελληνικής πλευράς ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Δημήτρης Ράλλης και υπηρεσιακά στελέχη του Κοινοβουλίου.
Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεωργής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Διευθυντής του Γραφείου της Προεδρίας κ. Βάσος Γεωργίου και ο Επίτροπος της Προεδρίας κ. Γεώργιος Ιακώβου.
Κατά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Δημήτρης Σιούφας: Αγαπητέ Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφια, η Βουλή των Ελλήνων σας καλωσορίζει και αυτή τη φορά στο επίσημο ταξίδι σας στην Ελλάδα, και το λέω αυτό για τον ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί σας υποδεχθήκαμε ως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, σας υποδεχθήκαμε στην έλευσή σας στην Ελλάδα κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιήσατε αμέσως μετά την εκλογή σας και τώρα σας υποδεχόμαστε στην επίσημη επίσκεψή σας.
Η Βουλή των Ελλήνων, θέλω να σας διαβεβαιώσω, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον κοινό στόχο τον οποίο έχουμε και ο αδελφός κυπριακός λαός και ο ελληνικός λαός και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, την επανένωση του νησιού, την κατάργηση του μοναδικού τείχους που υπάρχει στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσουν οι δύο κοινότητες και οι πολίτες τους να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά.
Γνωρίζουμε την έναρξη των συνομιλιών σας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη το Σεπτέμβριο μήνα, τη σταθερή επιμονή σας στις συνομιλίες για την επίτευξη λύσης, υποστηρίζουμε αυτόν το διάλογο, ώστε να υπάρξει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, βεβαίως, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έως σήμερα στάθηκε δίπλα στον κυπριακό λαό, δίπλα στην κυπριακή κυβέρνηση, το ίδιο θα κάνει, με την ίδια αποφασιστικότητα, και στο μέλλον.
Χαιρόμαστε, κύριε Πρόεδρε, γιατί οι οικονομικές επιτυχίες τις οποίες πραγματοποιεί η Κύπρος, ιδιαίτερα η ένταξή της από την αρχή του 2008 στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει το δυναμισμό του κυπριακού λαού για κατακτήσεις, παρά τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία την οποία περνάμε. Θέλουμε να σας ευχηθούμε να έχετε δύναμη, σταθερότητα στο σκοπό και το στόχο σας και η Βουλή των Ελλήνων, οι τριακόσιοι βουλευτές, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, είναι δίπλα σας και σας υποστηρίζουμε σταθερά στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλετε.
Δημήτρης Χριστόφιας: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ θερμότατα για τα καλά σας λόγια, τα πάντοτε θερμά που βγαίνουν από καρδιάς, να είστε καλά.
Επιστρέφω σε ένα χώρο πολύ οικείο, όπως αντιλαμβάνεστε. Είχα τη χαρά και την ευτυχία να έχω επαφές και θερμές αδελφικές σχέσεις με τρεις Προέδρους της Βουλής, τον κύριο Κακλαμάνη, την κυρία Μπενάκη και τώρα εσάς, και χαίρομαι ειλικρινά να πω ότι με όλους οι σχέσεις ήταν αδελφικές, πραγματικά θερμές σχέσεις, όπως και με όλους τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων.
Οι ευχές σας, είθε, το συντομότερο, να γίνουν πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο στόχος της δικής μου παρουσίας στο θώκο της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, ώστε να πείσω και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Ταλάτ ότι εμείς οι Κύπριοι και μόνο εμείς έχουμε κοινά συμφέροντα και πρέπει στο τέλος της μέρας να διαφεντέψουμε τον τόπο μας, μακριά από ξένες επεμβάσεις, από κατοχές, από εποικισμούς και βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκατασταθούν οι ελπίδες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.
Αιώνες τώρα ζούσαμε ειρηνικά μαζί. Πέσαμε σε πολλές παγίδες που έστησαν ξένοι και είναι ώρα να επανεύρουμε τον παλιό, καλό εαυτό μας, να συζήσουμε ξανά ειρηνικά, γιατί η Κύπρος είναι πολύ μικρή – και αυτό το είπε ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός παράγοντας – για να είναι διχοτομημένη, αλλά και αρκετά μεγάλη για να θρέψει σε συνθήκες ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας ολόκληρο το λαό της: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Μπορεί να γίνει γέφυρα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών της περιοχής, αλλά και γέφυρα επαφής και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της περιοχής. Αυτό είναι το όραμά μας και θα αναλώσουμε εαυτόν ώστε να το πετύχουμε.
Οι συνομιλίες που άρχισαν έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στον κυπριακό λαό και όχι μόνο και θέλω να πιστεύω ότι τελικά δεν θα τις προδώσουμε. Από τη δική μας πλευρά υπάρχει όλη η καλή θέληση, η ευελιξία, η ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η προέλευση των οποίων, είμαι σίγουρος, δεν είναι κυπριακή. Είμαι σίγουρος ότι η προέλευση είναι τουρκική, έρχεται από την Άγκυρα. Εν πάση περιπτώσει δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας, γιατί αυτός ο στόχος είναι ευγενικός, είναι στόχος πολύ ανθρώπινος και ανθρωπιστικός, είναι στόχος ευλογημένος, μπορώ να πω.
Με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, του Κοινοβουλίου της, της Ελληνικής Κυβέρνησης, του αδελφού ελληνικού λαού και θέλω να πιστεύω και με τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, θα μπορέσουμε να λυτρώσουμε τον τόπο μας και το λαό μας.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας προσέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής συνοδευόμενο από τιμητικό πάπυρο, αναφέροντας τα ακόλουθα:
Δημήτρης Σιούφας: Θα μου επιτρέψετε, η Βουλή των Ελλήνων αυτή τη φορά να σας τιμήσει εκ νέου με την κορυφαία διάκριση την οποία απονέμει, το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής. Το έχετε λάβει ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τώρα σας το δίνουμε ως κορυφαία διάκριση για τον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις ευχές μας να σας συνοδεύουν.
Θέλω με την ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, να σας διαβεβαιώσω ότι όλα όσα είχαμε συμφωνήσει όταν ήσαστε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα συνεχίζουμε με το σημερινό Πρόεδρο κύριο Μάριο Καρογιάν, για τη συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων και με νέους στόχους. Ακόμα, να σας διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες βουλευτές σε όλα τα διεθνή fora, όπως άλλωστε γνωρίζετε και από την Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε δίπλα σας με πάθος, με ψυχή, υποστηρίζοντας τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέφερε, ακολούθως, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ασημένιο αντίγραφο του πλοίου της Κερύνειας λέγοντας:
Δημήτρης Χριστόφιας: Το πρωτότυπο καράβι είναι ξύλινο, είχε ανευρεθεί στο βυθό της θάλασσας της Κερύνειας από Κύπριο δύτη πριν από την εισβολή. Είναι αρχαίο καράβι με το οποίο εμπορεύονταν οι Κύπριοι με τους Έλληνες. Το έκθεμα ευρίσκεται, κατεχόμενο κι αυτό, στο κάστρο της Κερύνειας. Ξέρετε ότι είμαι από την Κερύνεια. Υπάρχει πολύ συναίσθημα σε αυτό, εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή με ένα ξύλινο αντίγραφο να μπορέσουμε να κάνουμε το γύρο της ελεύθερης Κύπρου.
Δημήτρης Σιούφας: Το εύχομαι να γίνει σύντομα. Το έκθεμα αυτό θα βρίσκεται στη Συλλογή Πολυτίμων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, για να συμβολίζει τα αδελφικά σας αισθήματα. Πάντοτε με θέρμη και με ολόκληρη την ψυχή μας βρισκόμαστε δίπλα σας με την ευχή να έχετε δύναμη, την οποία άλλωστε διαθέτετε, αντλώντας την από τις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί ο κυπριακός ελληνισμός, αλλά και από το σημαντικό γεγονός ότι ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας βρίσκεστε σε ισχυρότερη πλέον θέση, για να γίνουν πράξη τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού.