Η Νέα Δημοκρατία ζει τη χειρότερη πολιτική περίοδο της καθώς μετά τη διαγραφή του κ. Τατούλη, από το κόμμα και την ΚΟ, η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία είναι μόλις και μετά βίας, ξανά, ο ένας βουλευτής.
Ταυτόχρονα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία ανέτρεψε ακόμα περισσότερο τους όποιους- έστω και υποτυπώδεις- κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων βεβαιώνουν, ως τώρα, δύο πράγματα: Πρώτον ότι έχει χάσει την πολιτική ηγεμονία αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον ότι έχει χαθεί η δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ουσιαστικά δηλαδή τίθεται το θέμα αν έχει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση η κυβέρνηση να κυβερνά δια της δυνάμεως του ενός βουλευτή ή τέλος πάντων, αν αισθάνεται άνετα μέσα στο πολιτικό κλίμα που η ίδια δημιούργησε και περιλαμβάνει μέχρι και επιστολές τραγουδιστριών στον πρωθυπουργό για να επανενταχθεί στην ΚΟ της ΝΔ βουλευτής που αποπέμφθηκε, πράγμα που έγινε δεκτό, ώστε να αποπεμφθεί τελικά ο κ. Τατούλης.
Σε όλα αυτά προσθέστε και τα έκτακτα γεγονότα όπως το σκάνδαλο της Μ. Βατοπεδίου και όλα τα άλλα….Κι ενώ αυτές οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι η χώρα μπαίνει ουσιαστικά σε μία ιδιότυπη πολιτική ομηρία εξ αιτίας της Νέας Δημοκρατίας, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να είναι ανοιχτό κάθε μέρα, μέσα σε αυτό το κλίμα, αναφέρουν πληροφορίες μας πραγματοποιήθηκε κομματική σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην οποία πήρε μέρος και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος σχετικά με την τύχη του Καποδίστρια ΙΙ και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Σύμφωνα με αυτές, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που θα γίνει στις 26,27 και 28 Νοεμβρίου με την παρουσία και του κ. Παυλόπουλου, είναι έτοιμη να καταθέσει την πρόταση της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση η οποία όμως θα περιλαμβάνει θέματα όπως το σκεπτικό της μεταρρύθμισης αλλά δε θα μπαίνει στο ζήτημα του καθορισμού των διοικητικών ορίων των νέων δήμων. Αυτό θα το αφήνει στις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς, τα δημοτικά συμβούλια και στους δημάρχους. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι εξ αυτού του λόγου, προκύπτει η ανάγκη να τεθεί καταληκτική ημερομηνία για τις διεργασίες που θα αποσκοπούν στον καθορισμό των νέων ορίων των συνενούμενων δήμων.
Ως προς το θέμα της χρηματοδότησης του εγχειρήματος και το αρχικά υπολογισθέν κόστος του, δηλαδή το1,7 δις ευρώ, έλεγαν ότι δε θα δοθεί σε μετρητά, αλλά θα επιλεγεί πολύ πιθανά η λύση των ομολόγων. Όλα αυτά, όπως είπαμε, συζητήθηκαν σε κομματική σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα και πήραν μέρος εκτός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου κι άλλα εξέχοντα κομματικά στελέχη.
Σε αυτά να προστεθούν και οι ανακοινώσεις των χρηματοδοτήσεων που υπέγραψε ο κ. Παυλόπουλος και περιλαμβάνουν για την Κέρκυρα: Από τους ΚΑΠ 1,8 εκατομμύρια ευρώ, από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας 179.177 ευρώ, από το Τέλος Διαφήμισης 282.958€ και από το Τέλος Ζύθου 212.957€.