Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Γιάννης Πανδής: Ετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Την Πέμπτη νέες κινητοποιήσεις


Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Λευκίμμη, λέει ο Γ. Πανδής. Ο κ. Πανδής σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «εντελώς παράνομη» και «άδικη» τη σύλληψη της 46χρονης μητέρας Ζαχαρούλας Ραυτοπούλου.
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Λευκιμμιωτών τώρα που τα έργα κοντεύουν να ολοκληρωθούν;
Ο κ. Πανδής ανακοίνωσε ότι μετά από χθεσινή απόφαση της ΣΕ, την ερχόμενη Πέμπτη, θα γίνει αποκλεισμός του γύρω χώρου (του ΧΥΤΑ), για να εμποδιστεί η είσοδος των εργαζομένων. Δεύτερο βήμα: Θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια θα υποβληθούν μηνύσεις σε βάρος υψηλόβαθμων αστυνομικών της Κέρκυρας από 600 κατοίκους της Λευκίμμης.
Τι θα βγει από όλα αυτά; Τι θα πετύχουν;
«Τρεις είναι οι φάσεις του αγώνα που δίνουμε. Η πρώτη φάση ήταν η μη κατασκευή του έργου. Τουλάχιστον μέχρι εδώ, φαίνεται αυτό να μην το πετυχαίνουμε. Εμείς ευελπιστούμε να πετύχουμε. Δεν απογοητευόμαστε όμως, γιατί υπάρχει η αδειοδότηση και η λειτουργία που είναι και το βασικό. Εμείς αυτό που λέμε είναι, εντάξει θα το φτιάξετε με την παρουσία των ΜΑΤ. Στη συνέχεια θα το αδειοδοτήσετε- έστω αν το αδειοδοτήσετε- αλλά πώς θα λειτουργήσετε; Στόχος είναι η μη λειτουργία.

Πότε θα τελειώσουν όλα αυτά; Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία;
«Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση που θα τηρήσουν οι απέναντι. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και η Ελληνική Αστυνομία».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Πανδής αναφέρει ότι έχει ληφθεί απόφαση να τεθεί το θέμα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και πιστεύει ότι το κλίμα θα είναι καλύτερο για τους κατοίκους της Λευκίμμης.

Να φύγουν τα ΜΑΤ είναι το κυρίαρχο αίτημα ή να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ;
Σίγουρα και τα δύο. Το ένα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια, την τιμή μας, την προσωπικότητά μας και το άλλο έχει να κάνει με τη λειτουργία ενός έργου που θίγει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά μας. Το ένα όταν θα λειτουργήσει και το δεύτερο η παρουσία των ΜΑΤ μας προσβάλλει αφάνταστα. Εδώ θέλω να καταγγείλω ότι τα τελευταία γεγονότα στη Λευκίμμη προκλήθηκαν καθαρά από τους αστυνομικούς. Τη στιγμή που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να περάσουν την κλούβα με τους άνδρες του χώρου του ΧΥΤΑ, δεν υπήρχε ούτε μία πετριά, ούτε μία γραντζουνιά σε κανέναν, απλώς 10 γυναίκες τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και τελικά με διαταγή του (…….) προσπάθησαν να συλλάβουν μία από τις γυναίκες και το πέτυχαν. Της έχουν φορτώσει κάποιες κατηγορίες που δεν ευσταθούν, είναι εντελώς παράνομες και παράλογες και στη συνέχεια παρόλο που εμείς συστήσαμε μία επιτροπή από γυναίκες και επισκέφθηκε τον (…..) για να τον μεταπείσει να αφήσει τη γυναίκα ελεύθερη, ο (……..) προτίμησε να φέρει δύο διμοιρίες ΜΑΤ από το ΧΥΤΑ και να χτυπήσουν τους συγκεντρωμένους και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Ο κ. Πανδής έστειλε ένα μήνυμα προς τον Σύνδεσμο Καθαριότητας: Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε εξεύρεση άλλης λύσης διότι δε θα μπορεί να λειτουργήσει το έργο αυτό, οπότε θα τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, θα τους φέρει σε δύσκολη φάση δε θα μπορούν να βρουν λύση για τα σκουπίδια. Οσο προσανατολίζονται στη λύση Λευκίμμη να το ξεχάσουν. Η Λευκίμμη δε θα το επιτρέψει αυτό το πράγμα. Να στρέψουν την προσοχή τους στην ολοκληρωμένη διαχείριση για ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας.