Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην εκδήλωση βράβευσης της ΕΣΗΕΑ έξι παλαίμαχων δημοσιογράφων

Στην εκδήλωση βράβευσης των 6 παλαίμαχων δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, κατά την ομιλία- χαιρετισμό του ανέφερε:
"Θεμελιώδη ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας έχει η πληροφόρηση, η ενημέρωση. Όταν είναι ελεύθερη, πλήρης, αμερόληπτη, άμεση και προσβάσιμη από το σύνολο των πολιτών τότε μπορεί κανείς να περιμένει ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί σωστά. Χωρίς ελευθερία και πληροφορία ενημέρωσης όλοι οι υπόλοιποι δημοκρατικοί θεσμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Η ελευθερία και πληρότητα της ενημέρωσης είναι κορυφαίες προϋποθέσεις της δημοκρατίας. Τα Μέσα Ενημέρωσης διαμορφώνουν την άποψη των πολιτών για την κοινωνία και την Πολιτεία. Οι πολίτες με τη σειρά τους διαμορφώνουν άποψη για τα μέσα επικοινωνίας και η εμπιστοσύνη που δείχνουν σ’ αυτά διαμορφώνει το ειδικό τους βάρος. Τα Μέσα διαμορφώνουν και διαμορφώνονται τελικά από τους πολίτες. Οφείλουν τα Μέσα να υπηρετούν κοινωνικές και δημοκρατικές αξίες και αρχές. Είναι χρήσιμο αν όχι απαραίτητο να υπηρετούνται από ανθρώπους που πιστεύουν και διαθέτουν αντίστοιχες αρχές και αξίες. Σήμερα, σ’ αυτή την εκδήλωση, τιμούμε λειτουργούς της δημοσιογραφίας που υπηρέτησαν για πολλές δεκαετίες τη δημοκρατία και την ενημέρωση. Υπηρέτησαν θεσμούς και έγιναν οι ίδιοι θεσμοί και παράδειγμα επικοινωνίας. Με ελεύθερο πνεύμα, ψύχραιμη ματιά και άποψη, εντιμότητα σκέψης και γραφής, αίσθημα καθήκοντος, αφοσίωση στο λειτούργημα και τελικά δάσκαλοι της νέας γενιάς δημοσιογράφων.
Ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Γιάννης Βούλτεψης, ο Ιάσωνας Μοσχοβίτης, ο Μέμος Φαράκος, ο Γιάννης Μαρίνος και ο Γιώργος Καράγιωργας αποτελούν ζωντανά παραδείγματα της ιδεώδους διάστασης και λειτουργίας της δημοσιογραφίας. Δημιουργοί παράδοσης και συντελεστές προόδου της ελληνικής δημοσιογραφίας δείχνουν ακόμη το σωστό δρόμο της ενημέρωσης. Η νεώτερη γενιά δημοσιογράφων θα κέρδιζε πολλά ακολουθώντας το παράδειγμά τους και η ποιότητα της σημερινής επικοινωνίας θα ήταν πολύ καλύτερη αν βρίσκονταν περισσότεροι συνεχιστές τους. Βραβεύοντάς τους σήμερα τιμούμε το έργο της ζωής τους. Γιατί κέρδισαν την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό των συμπολιτών τους. Μεγαλύτερη τιμή γι’ αυτούς θα είναι οι νέες γενιές δημοσιογράφων να συνεχίσουν την παράδοσή τους. Αυτό θα σημάνει και καλύτερη ποιότητα στην επικοινωνία της κοινωνίας μας και της δημοκρατίας μας".