Ερώτηση προς τους κκ. Υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανός, με θέμα το εργοστάσιο Δεσύλλα. Στην ερώτησή του ο Βουλευτής αναφέρει τα ακόλουθα:
"Στην Γαρίτσα της Κέρκυρας βρίσκεται από το 1871 το εργοστάσιο Δεσύλλα, επεξεργασίας κλωστικής κάνναβης, που κατασκεύαζε σακιά, σκοινιά κά., αποτελούσε δε εξελιγμένη βιομηχανική μονάδα για την εποχή της. Στο χώρο του εργοστασίου είχε γυριστεί η ταινία «Η τιμή της αγάπης», και ίσως τότε να ήταν η τελευταία φορά που αναδείχθηκε το εργοστάσιο.
Παρότι έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με αποφάσεις δύο υπουργών Πολιτισμού, της Μελίνας Μερκούρη το 1989 και του Θάνου Μικρούτσικου το 1994 και ήταν μέρος της πρότασης της πόλης προς την UNESCO για να συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τώρα το εν λόγω εργοστάσιο, ιδιοκτησία της εταιρίας Δεσύλλας Α.Ε., είναι μισοκατεστραμμένο.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι του Αλκίνοου. Στα σπλάχνα του εργοστασίου δηλαδή βρίσκονται αρχαιότητες.
Όλα τα παραπάνω αιτιολογούν την ανάγκη προστασίας και ανάδειξής του σε μνημείο, είναι όμως και αγκάθι για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι άλλα σχέδια είχαν όταν το αγόραζαν βλέποντάς το μόνο ως οικόπεδο. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2006 η Δεσύλλας Α.Ε. ζήτησε άδεια από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων για να καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου. Στην άδεια υπογραμμίζεται ότι «απαγορεύεται κάθε εργασία επί των κτιρίων συμπεριλαμβανομένων και των μισογκρεμισμένων, όπως επίσης και η απομάκρυνση του εξοπλισμού του εργοστασίου από τους χώρους που βρίσκονται». Πέντε μήνες μετά η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων διαπίστωσε ότι η Δεσύλλας Α.Ε. προέβη στην κατεδάφιση κτιρίων καθώς και στη μετακίνηση εξοπλισμού.
Το όλο θέμα του εργοστασίου Δεσύλλα αλλά και τις ανομίες των ιδιοκτητών ανέδειξε τοπική εφημερίδα της Κέρκυρας, της οποίας ο εκδότης και ο αρχισυντάκτης σύρονται έκτοτε στα δικαστήρια με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Παράλληλα, πρόσφατα έγινε τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η ευρύτερη περιοχή, όπου υπάρχει ιδιοκτησία της συζύγου του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη, απέκτησε υψηλό συντελεστή δόμησης. Ταυτόχρονα, στο χώρο του εργοστασίου βρίσκονται ανασκαφές σε εξέλιξη, οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθενται να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά; Με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί η προκληθείσα βλάβη στα διατηρητέα (κτίρια και εξοπλισμό) και θα συντηρηθούν τα εναπομείναντα μνημεία, πριν καταρρεύσουν ολοκληρωτικά εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του;
2. Γιατί δεν ελήφθησαν κατά την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου υπόψη οι θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και η τελευταία απόφαση (14-244/13.07.2007) του Δήμου Κερκυραίων, με την οποία ζητείται η αρχαιολογική προστασία του χώρου, και η οποία επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη και στον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη (17.07.2007) και κοινοποιήθηκε στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού (κ. Αγγέλου);
3. Με ποια λογική αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης σε περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος ενδεχόμενων απαλλοτριώσεων;
4. Προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί σε απαλλοτριώσεις της ευρύτερης περιοχής καθώς, εκτός από το εργοστάσιο Δεσύλλα, υπάρχουν και σημαντικές κλασσικές αρχαιότητες;