Η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στη Βουλή στα πλαίσια της επερώτησης για τα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας τις 27-11-08
Κύριοι συνάδελφοι, μετά την τοποθέτηση και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού σήμερα, γεννιέται αβίαστα ένα ερώτημα: Αν τα πράγματα είναι τόσο ωραία, τόσο ρόδινα, τόσο όμορφα, τόσο αγγελικά πλασμένα στο χώρο της υγείας, γιατί επί καθημερινής βάσης –έχει γίνει κανόνας πια- οι υγειονομικοί βρίσκονται στο δρόμο;
Χθες, κύριε Υπουργέ, έξω από το Υπουργείο σας –και εδώ πρέπει να τοποθετηθείτε, δεν μπορείτε να ξεφεύγετε για το ποιος κάλεσε τα ΜΑΤ- έτρωγαν ξύλο οι υπάλληλοι από τα τρία νοσοκομεία του Πειραιά.
Όσο και να προσπαθείτε να εξωραΐσετε την κατάσταση στο χώρο της υγείας, δεν εξωραΐζεται. Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα δημόσια νοσοκομεία με τα μεγάλα χρέη, τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα εξοντωτικά ωράρια, τις άθλιες συνθήκες εργασίας, είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υποχρηματοδοτεί σκόπιμα τα δημόσια νοσοκομεία και ενισχύει τα μονοπώλια που αυξάνουν την κερδοφορία τους. Το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν, σύγχρονη υγεία αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε στοιχειωδώς όσο υπάρχει η πολιτική που το εμπορευματοποιεί, όσο υπάρχει η επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό, όσο το φάρμακο και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ελέγχονται από το κεφάλαιο και όσο τα ασφαλιστικά ταμεία ληστεύονταν και ληστεύονται από τις κυβερνήσεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το 1993 μέχρι σήμερα τετραπλασιάστηκαν τα νοσήλια που αποτελούν το 80% των συνολικών εσόδων των νοσοκομείων και τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων που με την απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται ουσιαστικά υπό πτώχευση.Την ίδια στιγμή οι δαπάνες για την υγεία από τον τακτικό Προϋπολογισμό παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα και αφορούν μόλις και μετά βίας το 9,7% των συνολικών δαπανών για την υγεία. Έτσι βασικά μεγέθη για τα δημόσια νοσοκομεία προβλέπεται να έχουν αρνητική εξέλιξη.
Προβλέπονται μόνο δέκα εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις που αντιστοιχούν μόνο σε πεντακόσιους έως επτακόσιους νοσηλευτές, όταν πριν από μερικές μέρες ο κύριος Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι χρειάζονται προσλήψεις τουλάχιστον δεκαοκτώ χιλιάδων νοσηλευτών για να λειτουργήσουν υποφερτά τα νοσοκομεία.Αποδεικνύεται ακόμα πόσο φρούδα είναι η πρόσφατη συμφωνία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών -εδώ βέβαια εμείς διαφωνούμε με τις διαπιστώσεις του κυρίου Αλαβάνου- για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που προβλέπει την πρόσληψη δύο χιλιάδων γιατρών μέσα στο 2009.
Το κονδύλι για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών καταδεικνύει 350.000.000 ευρώ έναντι των 339.000.000 ευρώ πέρσι.(SX)(4PM)Και αυτό με τη σειρά του καταδεικνύει πόσο έωλη είναι η συλλογική σύμβαση, καθώς με τους μετριότερους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ θα έπρεπε να εγγραφούν τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινό μυστικό πως η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων τα έχει οδηγήσει σε λειτουργική απορρύθμιση, σε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, σε απειλές από απλήρωτους προμηθευτές να διακόψουν την παροχή των απαραίτητων υλικών, αλλά και τις σκηνές απείρου κάλλους και ντροπής που είδαμε όλοι τελευταία και περιέγραψαν άλλοι συνάδελφοι.
Την εκρηκτική αυτή κατάσταση η Κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί με την πεπατημένη των επιμέρους ρυθμίσεων των χρεών -αν δεν απατώμαι είναι η πέμπτη προσπάθεια για ρύθμιση αυτών των χρεών- σταθερά πάντα στην προοπτική να πληρώσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη τους προς τα νοσοκομεία, εν γνώσει τους βέβαια το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».Είναι κοινό μυστικό, ακόμα, πως τα χρέη των νοσοκομείων γιγαντώνονται από τις τεράστιες υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα, αλλά και σε όλα τα άλλα ιατροτεχνολογικά υλικά.
Βέβαια, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την ύπαρξη ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού υλικού, ενός φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται το φάρμακο και τα υλικά από την παραγωγή -μέσα από ελληνικά εργοστάσια, δημόσια- μέχρι την εισαγωγή, αν χρειάζεται, μέχρι την κατανάλωση και θα παράγονται φτηνά και ασφαλή φάρμακα και υλικά.
Αντ' αυτού και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή άφησαν και αφήνουν τους ιδιώτες να λυμαίνονται ουσιαστικά τις νοσοκομειακές προμήθειες και όχι μόνο.
Εγκληματικά –και το εννοώ αυτό που λέω- παρέδωσαν και την έρευνα και την εκπαίδευση των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων, στα χέρια των πολυεθνικών φαρμακευτικών και των εταιρειών παραγωγής ιατροτεχνολογικού υλικού με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Η απάντηση, κατά την άποψή μας, την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης της Υγείας, απαιτεί κοινή δράση της εργατικής τάξης, των λαϊκών μαζών, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση και να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας. Κι εδώ είναι η διαφορά μας. Ειπώθηκε πολλές φορές από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι είναι υπέρ ενός δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ακόμα και η Κυβέρνηση το είπε αυτό. Αν αφαιρεθούν, όμως, οι λέξεις «αποκλειστικά δημόσιο», σημαίνει ότι επιτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιτρέπει να θεωρείται η Υγεία εμπόρευμα. Και ως εκ τούτου ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας μου έκανε εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι πέρυσι στον προϋπολογισμό είπατε ότι το θέλετε εσείς…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, κύριε Χαραλάμπους, να ολοκληρώσετε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.…συμπληρωματικά του ιδιωτικού τομέα Υγείας.Εμείς, λοιπόν, λέμε να ανοίξει ο δρόμος σε μία λαϊκή συμμαχία, για να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, για να γίνει πραγματικά το δημόσιο Σύστημα Υγείας ένα Σύστημα σύγχρονο, που να προσφέρει δωρεάν, σύγχρονες, υψηλής στάθμης υπηρεσίες Υγείας.