Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Στο 12,9% η απορρόφηση του κονδυλίου για το Παλαιό Φρούριο, αποκαλύπτει η Α. Γκερέκου- Σοβαρό ενδεχόμενο απώλειας 1,9 εκ, ευρώ


Από τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ που είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει η Κέρκυρα για το Παλαιό Φρούριο, έχουν απορροφηθεί μόνον 486.000 ευρώ ή ποσοστό 12,9%. Το Γ! Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εκπνέει στις 31/12/2008.

Από το υπόλοιπο ποσό, (3,2 3κατομ, ευρώ περίπου) έχει μείνει ενεργό 1,3 εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση του Καποσίδερο. Ομως θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως έργο-"γέφυρα".

Τα υπόλοιπα χρήματα 1,9 εκατομμύρια ευρώ είναι πολύ πιθανό να χαθούν, εκτός αν κι αυτά θεωρηθούν έργο- γέφυρα.

Η κ, Γκερέκου, επισημαίνει πάντως ότι απαιτείται πολιτική βούληση και κάλεσε τον κ, Δένδια να πάρει θέσει. Αναλυτικά:


Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Γκερέκου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Παλαιό Φρούριο και είχε συζήτηση με την Προϊσταμένη της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ρηγάκου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δει την πορεία των εργασιών. Ομως η είδηση που βγήκε από την επίσκεψη της Βουλευτού ήταν πραγματική βόμβα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού, εκτελεί έργα εξωραϊσμού και ανάδειξης του χώρου, ύψους 500.000. Οπως είπε η κ. Γκερέκου, από τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί μετά την επίσκεψη στο ΥΠΠΟ, επί ημερών κ. Τατούλη, για σωστικά και αναστηλωτικά έργα και στους δύο προμαχώνες, Σαβορνιάν και Καποσίδερο, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε στην σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού,ελαβε απάντηση στις 6 Οκτωβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι η απορροφητικότητα ανέρχεται σε 486.000 ευρώ ή 12,9%.

Το Γ! ΚΠΣ από το οποίο προέρχεται η χρηματοδότηση τελειώνει σε μερικές εβδομάδες, στο τέλος του χρόνου, "γίνονται ηρωικές προσπάθειες από την πλευρά της Προϊσταμένης της υπηρεσίας και του προσωπικού, για να προλάβουν να σώσουν ό,τι γίνεται, αλλά παρ' όλα αυτά, σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχα 1,3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν για το Καβοσίδερο, θα παραμείνουν ενεργά. Από την πλευρά μας θα ασκήσουμε μία πίεση, αν είναι δυνατόν, να γίνει μία γέφυρα, με το ΕΣΠΑ και να μη χαθούν αυτά τα χρήματα και να ξεκινήσουν, αν είναι δυνατόν, άμεσα η αναστήλωση αυτού του προμαχώνα που δυστυχώς ο μισός είναι πεσμένος στη θάλασσα".

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να γίνει το έργο γέφυρα με το ΕΣΠΑ και να μη χαθούν τα χρήματα, η κ. Γκερέκου απάντησε ότι "αν υπάρχει πολιτική βούληση, η αναστήλωση αυτού του τόσου σημαντικού μνημείου, πρέπει να γίνει".

Παράλληλα η κ. Γκερέκου κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ κ. Δένδια, να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την κατάσταση. "Θα έχει την ευθιξία να πει ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνεται το ΥΠΠΟ; (...) Και τι θα κάνει; Θα έρθει μαζί μας, για να διεκδικήσουμε, να γίνει αυτή η γέφυρα, να μη χαθούν τα χρήματα, για να σώσουμε το Καποσίδερο;".