Το αρχικό κλίμα ευφορίας και φιλαλληλίας που επικρατούσε κατά το πρώτο διάστημα της εκλογής του Νομάρχη κ. Στέφανου Πουλημένου και του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ, φαίνεται ότι σταδιακά υποχωρεί.
Το 2008 τελειώνει σε 70 ημέρες και το 2009 είναι ουσιαστικά προεκλογικός χρόνος, αφού εντός των 365 ημερών του θα συντελεστούν οι απαραίτητες προεργασίες για το 2010 που θα είναι έτος εκλογών της αυτοδιοίκησης. Ετσι οι αρχικοί πολιτικοί σχεδιασμοί, όπως εκφράστηκαν στις αρχές του 2007, εγκαταλείφθηκαν ιδίως δε και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (σε τοπικό επίπεδο) των εθνικών εκλογών του ιδίου έτους.
Το πολιτικό κλίμα επηρεάζεται ιδιαίτερα και από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία ανοδική πορεία και μάλιστα έχει πάρει βραχεία κεφαλή στην πρόθεση ψήφου έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από το γεγονός ότι οι πολιτικές συμμαχίες που συνήφθησαν στις εκλογές του 2006, είτε αποδιαρθρώνονται είτε έχουν απωλέσει την πολιτική ισχύ τους και δεν υφίστανται πλέον αφού έχουν χάσει σημαντικά «κάστρα»- θέσεις εξουσίας που κατείχαν.
Ο Νομάρχης Κέρκυρας αν και αρχικά είχε στηρίξει το Δήμο Κερκυραίων, προκειμένου να μη δημιουργήσει μείζων πολιτικό πρόβλημα στον μεγαλύτερο και νευραλγικότερο Δήμο του Νομού, ενώ κατέβαλε προσπάθειες μέχρι παρεξήγησης για να στηρίξει το Δήμο Κερκυραίων, άρχισε να τηρεί αποστάσεις πλέον από την πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν συναινεί, δεν συγκατατίθεται σε όλα, δεν υποστηρίζει πλήρως τα πολιτικά σχέδια της δημοτικής πλειοψηφίας.
Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η προ ημερών πρωτοβουλία του να προαναγγείλει και να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη στην οποία θα πάρει μέρος ο ίδιος, το ΔΣ του Συνδέσμου Καθαριότητας αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Λίγες πριν την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και συζήτησε μαζί τους επί δυόμιση ώρες. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά εκείνο που επεσήμανε ήταν η ανάγκη που υπάρχει να αποφορτιστεί το κλίμα στη Λευκίμμη.
Ο Νομάρχης δε θέλει να έχει καμία ανάμειξη σε ζητήματα όπως η παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, κάτι που του καταλογίζεται, αλλά ως εκεί.
Τα έγγραφα που παρουσιάσαμε πιστοποιούν ότι την αστυνομική συνδρομή ζήτησε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και φέρουν την υπογραφή του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Μικάλεφ. Επίσης, μετά από έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι άλλα έγγραφα, με τα οποία η Αστυνομία ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον ΧΥΤΑ επειδή περατώνεται το έργο, προτείνοντας μάλιστα την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας για τη φύλαξη του έργου, η απάντηση που πήρε, ήταν πάλι υπογεγραμμένη από τον κ. Μικάλεφ ως Προέδρου του Συνδέσμου και Δημάρχου Κερκυραίων και ζητούσε την παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων μέχρι και τη λειτουργία του έργου. Και επιπλέον, ο Σύνδεσμος δεν έχει απαντήσει ακόμα και στο δεύτερο έγγραφο που έχουμε ήδη παρουσιάσει με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου και με το οποίο η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας επανέρχεται στο αίτημά της και αναμένει απάντηση. Από τη μία λοιπόν υπάρχει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και ένα έργο στη Λευκίμμη το οποίο- σύμφωνα με τον κ. Μικάλεφ- παρέλαβε συμβασιοποιημένο και έπρεπε να γίνει από την άλλη όμως με χθεσινές του δηλώσεις, ξεκαθάρισε ότι για την κατάσταση στον άλλο ΧΥΤΑ, αυτόν της Μέσης Κέρκυρας, του Τεμπλονίου, ευθύνη φέρει για τη σημερινή κατάσταση και ο νυν Νομάρχης και πρώην Δήμαρχος Αχιλλείων κ. Πουλημένος.
Αν και δε θέλησε ο κ. Μικάλεφ να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Πουλημένου σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση στο Τεμπλόνι είναι οι χειρότερες από ποτέ, εντούτοις σε δηλώσεις του ανέφερε χθες: «Δε θα σχολιάσω τις δηλώσεις του Νομάρχη. Αυτό το οποίο πήρε η σημερινή διοίκηση του ΧΥΤΑ να το διαχειριστεί είναι προϊόν που διαμορφώθηκε στο παρελθόν και με συμμετοχή, ως Δημάρχου στο παρελθόν, του κ. Πουλημένου. Κατά συνέπεια όντως αν έχει δίκιο ο ίδιος το γνωρίζει καλύτερα πλέον ως τέως Δήμαρχος και μέλος του Συνδέσμου Καθαριότητας». Αυτή ήταν η πρώτη φορά. Διότι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων λίγα λεπτά μετά, σχετικά με τη χωροθέτηση και την άδεια λειτουργίας, επανέλαβε: «Ο κ. Πουλημένος τώρα ως Νομάρχης αλλά και στο παρελθόν ως μέλος του Συνδέσμου Καθαριότητας το ξέρει καλύτερα από εμένα το θέμα επομένως θα έπρεπε να έχει δώσει τη δέουσα απάντηση». Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι ο Νομάρχης σε δήλωσή του στην «Ε» δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Δημάρχου Κερκυραίων.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Όπως και να έχει το θέμα, αυτό θα φανεί σήμερα, μπορεί δηλαδή να υπάρξει διάψευση όλων των παραπάνω (άλλωστε θα ήταν πολιτικά σωστή μία τέτοια διάψευση), εκείνο που φέρνει σε πραγματική αμηχανία του αυτοδιοικητικούς είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του σχετικά με την Διοικητική Μεταρρύθμιση. Κανείς δεν ξέρει σήμερα αν θα πάμε σε εκλογές με Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιονίων Νήσων ή με τη σημερινή τους μορφή, όπως επίσης δεν ξέρει αν θα πάμε σε δημοτικές εκλογές με 13 Δήμους ή τους μισούς περίπου. Σε αυτά προσθέστε και την συρρίκνωση των δύο κομμάτων εξουσίας και τις συνακόλουθες αλλαγές που θα προκύψουν στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
ΤΟ… ΧΑΛΙ
Ετσι, με ανοιχτά τόσα θέματα και τόσες εκκρεμότητες, είναι λογικό ο Δήμαρχος Κερκυραίων να αισθάνεται ότι κάποιος τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του, ενώ ο Νομάρχης να αισθάνεται ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών αποκτά διαστάσεις τέτοιες που δε θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αρχίζει να ενοχλείται αφού αυτό «αγγίζει» και τον ίδιο χωρίς να είναι αρμόδιος. Ηδη, ξέρει ότι αρκετά εκτέθηκε όταν έδινε την πρώτη άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, η οποία όμως κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ευτυχώς αργά, αφού μετά από συνεννόηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε βγει η δεύτερη προσωρινή άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ, στα πλαίσια του περίφημου Σχεδίου Διευθέτησης που προβλέπει λειτουργία των ΧΥΤΑ μέχρι το τέλος του 2009.
Το ερώτημα που μάλλον απασχολεί όλους είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν τελειώσουν τα έργα ή τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα έργα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα;
Ποιος θα έχει την ευθύνη τότε;
Επιπλέον τι θα συμβεί με όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν (χωροθέτηση, αδειοδότηση λειτουργίας ΧΥΤΑ Λευκίμμης, λειτουργία ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κλπ κλπ;). Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις αφού αυτές είναι άθροισμα πολλών παραμέτρων οι οποίες δεν είναι ορατές ακόμα σήμερα, όπως λχ τι θα συμβεί αν πάμε σε πρόωρες εκλογές και προκύψει άλλη, διάφορη, της σημερινής κυβέρνησης;
Όπως και να έχει το πράγμα, με τόσα πολλά ερωτηματικά ανοιχτά, η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων εξελίσσεται για όλες τις πλευρές σε μία σκληρή παρτίδα πόκερ, για παίκτες με γερά νεύρα, ιδίως όταν μερικοί εξ αυτών ξέρουν ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις δε θα ξαναπάρουν μέρος στο παιχνίδι ή κάποιοι άλλοι ότι αν παίξουν θα χάσουν.