Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής επιβάλουν ριζικές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, αναδεικνύουν τη σημασία των νέων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι οι Α.Π.Ε.
Η διεθνής αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και η μείωση των αποθεμάτων τους, καθώς και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που συνδέεται άρρηκτα με τη χρήση τους καθιστούν επιτακτική την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και καθήκον μας. Απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία. Απέναντι στο σήμερα και το αύριο. Απέναντι στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης προωθήθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της συμμετοχής των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Εναρμονίστηκε η εθνική με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απλοποίησε την αδειοδοτική διαδικασία. Παράλληλα, θεσπίστηκαν ισχυρά επενδυτικά και οικονομικά κίνητρα για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην αιολική, την ηλιακή, την κυματική ενέργεια, αλλά και τη συμπαραγωγή μικρής ισχύος
Το Μάρτιο του 2007 η χώρα μας πρώτη υιοθέτησε τη «νέα Ενεργειακή Στρατηγική για την Ευρώπη» που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έμφαση στην αύξηση του ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας στο 20,1% έως το 2020 και την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας.
Η πολιτική αυτή, που συνεχίζεται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη των εθνικών στόχων και των δεσμεύσεών μας στους πολίτες.
Τα πρώτα αποτελέσματα των παρεμβάσεων και πολιτικών της περιόδου 2004 – 2007 είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Στην περίοδο αυτή τέθηκαν σε λειτουργία νέα έργα Α.Π.Ε., όσα σχεδόν εγκαταστάθηκαν συνολικά στη δεκαετία 1994 – 2003.
Η σημερινή εκδήλωση συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναδεικνύει και ενισχύει την εθνική στρατηγική για τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, την προστασία του περιβάλλοντος.
Συγχαίρω το Υπουργείο Ανάπτυξης για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και εύχομαι στους ομιλητές και σε όλους τους συνέδρους καλή επιτυχία.