Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ

Τις αντιδράσεις του σωματείου « Λαζαρέτο» προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων για παραχώρηση της δυνατότητας στο Κ.Κ.Ε. να κατασκευάσει μνημείο προς τιμή των νεκρών κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στη νησίδα Λαζαρέτο. Οι αντιδρούντες μάλιστα ισχυρίζονται ότι η πρόθεση του Κ.Κ.Ε. ανατρέπει το πνεύμα και το νόημα της…..εθνικής συμφιλίωσης που χαρακτηρίζει το Λαζαρέτο…
Ως προς αυτά θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1ον] Το δικαίωμα για μνημείο το Κ.Κ.Ε. το αντλεί από την πραγματικότητα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Όλοι οι νεκροί ήρωες δεν θα είχαν εκτελεστεί εάν είχαν υπογράψει μία δήλωση αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε. [ βλέπε την σελίδα 55 του βιβλίου « γεια σας αδέλφια», έκδοσης σωματείο Λαζαρέτο, Αθήνα 1996]. Στο ΚΚΕ λοιπόν ένα αναμφισβήτητο και αυτονόητο δικαίωμα αναγνωρίστηκε.
2ον] Το σωματείο Λαζαρέτο ως συλλογική έκφραση φίλων και συγγενών των εκτελεσμένων τουλάχιστον προκαλεί την μνήμη αυτών που ισχυρίζεται ότι τιμά, εγκαλώντας το ΚΚΕ, μιλώντας για παράνομη και διχαστική πράξη, και επιθυμώντας να μετατρέψει το Λαζαρέτο σε νησίδα εθνικής συμφιλίωσης. Εάν οι εκπρόσωποι του σωματείου έχουν συμφιλιωθεί με το επαχθές έγκλημα και εάν αρέσκονται σε φιέστες όπου οι πολιτικοί απόγονοι των θυτών χύνουν κροκοδείλια δάκρια, είναι κάτι που κρίνει τη δική τους πολιτική. Η προσπάθεια τους όμως να μετατρέψουν πλήρως το χώρο σε ένα πλυντήριο εξαγνισμού και λήθης απειλώντας μάλιστα με αξιοποίηση και «των αρμοδίων οργάνων» ξεπερνά κάθε ηθικό φραγμό. Εάν έχουν κάτι συγγενικό και φιλικό πραγματικά και όχι τυπικά με τους εκτελεσμένους τους καλούμε να σεβαστούν την προτροπή που βγαίνει από τα τελευταία γράμματα τους: «να ζητάτε τη συμβουλή και να γίνετε μέλη του τιμημένου κόμματος, του ΚΚΕ» [ βλέπε σελίδα 86 βιβλίου " γεια σας αδέλφια" έκδοση σωματείο Λαζαρέτο, Αθήνα 1996]. Σε κάθε περίπτωση να ξέρουν ότι το ΚΚΕ δεν θα το εμποδίσουν να τιμά τους νεκρούς του.
3ον] Η απόφαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. να χαρακτηρίσει το 1992 το Λαζαρέτο ως « μνημείο εθνικής συμφιλίωσης», η διατήρηση του χαρακτηρισμού από το ΠΑΣΟΚ και η υπεράσπιση του από το Συνασπισμό διαμέσου του σωματείου Λαζαρέτο είναι ιστορικά εκτός πραγματικότητας αλλά πολιτικά εξηγήσιμη.
α. Ιστορικά εκτός πραγματικότητας, γιατί για να χαρακτηριστεί ένας τόπος ως μνημείο εθνικής συμφιλίωσης σημαίνει ότι συντελέστηκαν εκεί γεγονότα εθνικής συμφιλίωσης. Ας μας πουν όμως ποιο τέτοιο συμφιλιωτικό γεγονός έγινε στο Λαζαρέτο;
β. Πολιτικά εξηγήσιμη είναι η απόφαση τους να χαρακτηρίσουν έτσι το μαρτυρικό νησί γιατί όλες αυτές οι δυνάμεις επιδιώκουν τη λήθη και την ευρωενωσιακή πρόσδεση. Σε αυτό τον ιστορικό και πολιτικό κατήφορο θα μας επιτρέψουν όμως να πούμε όχι. Ούτε τους νεκρούς μας ξεχνάμε, ούτε συμφιλιωνόμαστε με τους εκτελεστές τους, ούτε θα πορευτούμε στον αντιλαϊκό ευρωπαϊκό δρόμο τους!
To ΚΚΕ στήριξε το αίτημα του σωματείου Λαζαρέτο αποκλειστικά και μόνο ως προς την χρηματοδότηση του και όχι με το περιεχόμενο που θέλουν να δώσουν της εθνικής συμφιλίωσης.
4ον] Το μνημείο στο Λαζαρέτο πρέπει να αποδίδει το λόγο εκτέλεσης των κομμουνιστών αγωνιστών και όχι να τον αλλοιώνει. Ο τόπος αυτός πρέπει να είναι «μνημείο εκτελεσμένων αγωνιστών εθνικής αντίστασης και Δημοκρατικού στρατού Ελλάδας κομμουνιστών από το καθεστώς της μισαλλοδοξίας και της εξάρτησης την περίοδο 1946-1949».
Αυτό το μνημείο στήνει σήμερα το ΚΚΕ επειδή δεν μπορεί να τοποθετηθεί από κανέναν άλλο. Όσο για τους εκπροσώπους του Συνασπισμού ας αφήσουν τις ανεκδιήγητες πολιτικά, ιστορικά και ηθικά αντιδράσεις τους και ας μη προσβάλλουν άλλο τους νεκρούς. Το κάνουν άλλωστε αρκετά καθημερινά με την πολιτική του συμβιβασμού και της ευρωλαγνίας.
Δεν χρειάζεται να κάνουν αντικομμουνισμό επικαλούμενοι τα πιο διαλεχτά παιδιά του ΚΚΕ και πυροβολώντας τα έτσι άλλη μία φορά με το δικό τους βέβαια τρόπο.