Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού Βουλευτή κ. Δένδια αποκάλυψαν πολύ συντομότερα από ότι περιμέναμε, αλλά και με ακρίβεια σε σχέση με τις προβλέψεις μας τη ματαιοπονία, αλλά και τον αποπροσανατολισμό που διαχεόταν σε σχέση με την αναγκαιότητα της αναθεώρησης του άρθρου 101 του Συντάγματος, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους η αναγκαία μέριμνα υποστήριξης των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας.
Η σημερινή αφετηρία για την κερκυραϊκή κοινωνία είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που υπήρχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος: ένας εκτελεστικός νόμος και πολιτική βούληση απαιτούνταν στο παρελθόν, έναν εκτελεστικό νόμο και πολιτική κυβερνητική βούληση διεκδικούμε και σήμερα.
Ένα νόμο διεκδικούσαμε οι 4.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, στους Ο.Τ.Α και τα Ν.Π.Δ.Δ του Ν. Κέρκυρας, αλλά και όλη η Κερκυραϊκή κοινωνία. Ένα νόμο που θα αναγνωρίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικες, ακριτικές περιοχές της χώρας μας και θα αποτυπώνει την κυβερνητική βούληση να αντιμετωπιστούν, για να υπάρξει δίκαιη, περιφερειακή ανάπτυξη και δικαιοσύνη.
Και ενώ πανηγυρισμοί συνόδευσαν τη δήθεν ριζική επίλυση του προβλήματος της στελέχωσης των υπηρεσιών του νομού μας η αποκάλυψη της αλήθειας είναι σήμερα σκληρή και αμείλικτη.
Ο νέος νόμος που διεκδικούμε πλέον και προωθείται «κατόπιν ενεργειών και συναντήσεων» με Υπουργούς της κυβέρνησης δεν θα προβλέπει την κατά προτεραιότητα πρόσληψη στις δημόσιες υπηρεσίες των Κερκυραίων πολιτών, όπως συμβαίνει με τους νομούς της χώρας μας, που χαρακτηρίστηκαν παραμεθόριοι (Γρεβενά, Ευρυτανία, Πέλλα, Σέρρες, Κυκλάδες κ.ά!), αλλά θα «πριμοδοτεί» τους Κερκυραίους υποψήφιους με μονάδες, που σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζουν την πρόταξη των υποψηφίων μας και το επιθυμητό αποτέλεσμα! Κι αυτό γιατί στις προσλήψεις με μόρια ισχύουν μοριοδοτήσεις του μεγέθους: δεύτερο πτυχίο 150 μονάδες, διδακτορικό 300 μονάδες, μεταπτυχιακό 150 μονάδες, άριστη ξένη γλώσσα 70 μονάδες κ.λπ. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταδειχτεί η αξία της αναθεώρησης του άρθρου 101 του Συντάγματος, όταν δεν συνδυάζεται με την αναγκαία πολιτική βούληση!! Η αποτυχία σε όλο της το μεγαλείο!
Τα ερωτήματα είναι πραγματικά και αμείλικτα για όσους προσπαθούν μάταια τόσο καιρό να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν το αίτημα των 4.000 εργαζομένων στο δημόσιο, στους Ο.Τ.Α και τα Ν.Π.Δ.Δ του Ν. Κέρκυρας. Για όσους επιμένουν να μην καταλαβαίνουν ότι μόνη ελπίδα και προοπτική για το νομό μας και τους κατοίκους του είναι ο κοινός αγώνας και η διεκδίκηση αυτών που θα βελτιώσουν τη ζωή μας και θα προσφέρουν διεξόδους στην τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση που διανύουμε.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι δεν είναι όλα μικροπολιτική. Δεν μπορούν όλα να μπαίνουν στη δίνη της θολούρας, για να μην πάμε ούτε ένα βήμα μπροστά, για να αμβλύνουμε τη δυναμική των αγώνων.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και εν αναμονή του εκτελεστικού νόμου έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αδυσώπητη πραγματικότητα και τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι:
1. Θα διασφαλίζεται ο διορισμός των Κερκυραίων, κατά προτεραιότητα (κι όχι ως μια απλή δυνατότητα με ενίσχυση μονάδων), για τη στελέχωση των υπηρεσιών, όπως ισχύει σήμερα στους παραμεθόριους νομούς και περιοχές, όπου οι ντόπιοι υποψήφιοι προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν, εφόσον δεσμευτούν ότι θα υπηρετήσουν στις θέσεις του αντίστοιχου νομού, νησιού ή περιοχής επί μια δεκαετία τουλάχιστον;
2. Θα αναγνωριστεί η υστέρηση της οικονομικής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων του Ν. Κέρκυρας σε σχέση με άλλες περιοχές, εξαιτίας του ψηλού κόστους διαβίωσης (ενοίκια, διατροφή, μετακίνηση κ.λπ) και θα χορηγηθεί το επίδομα των 120 ευρώ, που πλουσιοπάροχα παρέχεται στους συναδέλφους μας στις χαρακτηρισμένες παραμεθόριες περιοχές των συνόρων της χώρας μας (Καρπενήσι, Γρεβενά, Γιαννιτσά, Νιγρίτα κ.ά).
3. Θα αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του νομού μας σε ζητήματα εργασιακών, υπηρεσιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων, ζητήματα που θα είχαν επιλυθεί με το χαρακτηρισμό του νομού ως παραμεθόριου (μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις);
4. Θα αρθεί η αδικία που συντελείται σε βάρος των υπαλλήλων της Κέρκυρας και θα δοθούν τα κίνητρα για τους δημοσίους υπαλλήλους, για να υπάρξει η δυνατότητα προσέλκυσης και παραμονής υπαλλήλων για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου;
5. Θα μπορούν οι Κερκυραίοι υποψήφιοι να διεκδικούν ισότιμα τις θέσεις που προκηρύσσονται στις άλλες παραμεθόριες περιοχές της χώρας αν και θα έχουν περισσότερα προσόντα ή θα αποκλείονται, όπως γίνεται σήμερα, εξαιτίας της πρόταξης των ντόπιων υποψηφίων;
6. Θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Κέρκυρας με υπαλλήλους που θα υπηρετούν σ’ αυτές για μια δεκαετία, όπως προβλέπεται για τις παραμεθόριες περιοχές ή θα συνεχιστεί η παρωδία των λιγοστών προσλήψεων-αποχωρήσεων;
Για μας, αλλά πιστεύουμε και για όλη την Κερκυραϊκή κοινωνία, που αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν γύρω της μοναδική λύση για την άρση των αδιεξόδων που προκλήθηκαν από τις κυβερνητικές πολιτικές της περιθωριοποίησης και της υποβάθμισης του νομού μας είναι ο χαρακτηρισμός του νομού μας ως παραμεθόριου. Γιατί αυτό δικαιούται.
Τα περιπαικτικά, απαξιωτικά και ανυπόστατα σχόλια, που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με το αίτημά μας, απλά χαρακτηρίζουν την ποιότητα αυτών που τα εκφέρουν.
Εμείς εδώ και ένα χρόνο φωνάζουμε ότι η διεκδίκησή μας για χαρακτηρισμό του νομού μας ως παραμεθόριου δεν έχει καμιά σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος και δε βρισκόταν σε καμιά αντιπαράθεση με αυτή τη στόχευση, η οποία μπορεί να αποκτήσει μεγάλη αξία, αλλά μπορεί και να μείνει χωρίς περιεχόμενο, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτό σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα. Και να μην αρχίσουμε πάλι τις κινήσεις εντυπωσιασμού και υπεκφυγών.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μέχρι να πειστούν όλοι ότι το αίτημά μας είναι για το καλό του τόπου μας. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές, αποπροσανατολισμοί και πολιτική χαμηλού επιπέδου και ελεγχόμενης αξιοπιστίας.
Στον αγώνα αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να δηλώσουν παρόντες. Να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας, για ένα καλύτερο μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας. Αν δεν τα προορίζουμε για το φτηνό προσωπικό της απασχολησιμότητας, αλλά και για έναν αριθμό μητρώου στις καταστάσεις της ανεργίας και της αθλιότητας.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Φτάνουν πια τα λόγια τα μεγάλα χωρίς ουσία.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Ποζίδης Θεοφάνης Χονδρογιάννης