Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Τι λέει η ΠΚΣ για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου

Την Πέμπτη 9/10/2008 πραγματοποιήθηκε σύγκλητος του Ιόνιου πανεπιστημίου. Όλα τα θέματα ήταν πολύ σημαντικά και πάρθηκαν αποφάσεις που ουσιαστικά εφαρμόζουν το νόμο πλαίσιο και στρέφουν το πανεπιστήμιο προς την ιδιωτικοποίηση.
Αρχικά έγιναν ενημερώσεις πάνω σε ορισμένα ζητήματα. Δηλαδή ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων ( από τις 202 οργανικές θέσεις που έχουμε, έχουν καλυφθεί σχεδόν 100), εντονότερο είναι το πρόβλημα με τους διοικητικούς υπαλλήλους στα 2 νέα τμήματα( Ήχου και Εικόνας, Πληροφορική) που στο τέλος του Δεκέμβρη τελειώνουν οι συμβάσεις για τις γραμματείες και για το διοικητικό προσωπικό των τμημάτων και δεν ξέρουμε πως θα τις καλύψουμε και τέλος ότι έχουμε έλλειψη από οργανικές θέσεις για διδάσκοντες, μέλη ΔΕΠ.
Στη συνέχεια η σύγκλητος επικύρωσε τη σύνταξη τετραετούς επιχειρηματικού πλάνου, όπως ακριβώς οριζόταν από το νόμο πλαίσιο, για το τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας. Η εκπρόσωπος του Μεταφραστικού δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το 4ετές πλάνο γιατί ήταν απόφαση του συλλόγου, χωρίς όμως να εξηγεί τους λόγους της ψήφου της. Παλαιότερα όταν ο σύλλογος είχε πάρει αυτή την απόφαση ναι μεν είχε δεσμευτεί ότι θα καταψηφίζει το παραπάνω θέμα στα όργανα διοίκησης αλλά από την άλλη αν της ζητηθεί βοήθεια για την υλοποίηση τους 4ετούς επιχειρηματικού πλάνου, θα βοηθήσει. Να θυμίσουμε ότι στόχος αυτών των πλάνων είναι η επιχειρηματική και ανταγωνιστική λειτουργία των πανεπιστημίων. Η υλοποίησή τους θα καθορίζει και την κρατική χρηματοδότηση. Ακόμα τη σύγκλητο απασχόλησε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τους μεταφραστές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Γι’ αυτό αποφάσισε με ψήφισμα που κατατέθηκε να ζητήσει την απόσυρσή του, χωρίς όμως να θίγει το πιο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί το νομοσχέδιο, την ιδιωτικοποίηση τη επιστήμης της μετάφρασης καθώς και το γεγονός ότι δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά τους πτυχιούχους μεταφραστές. Επίσης λήφθηκε θετική απόφαση για να μπουν ECTS μονάδες στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Πληροφορικής. Τα ECTS είναι ένα σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης ακαδημαϊκών μονάδων που ορίστηκε από τη Μπολόνια. Λειτουργεί ατομικά για τον κάθε φοιτητή κι απόφοιτο, και τον αναγκάζει να επιδοθεί σε ένα κυνήγι όλο και περισσότερων μονάδων, προκειμένου να πιστοποιεί έναν αυξημένο αριθμό προσόντων. Δηλαδή, δε θα μετράει αν είναι δικηγόρος, οικονομολόγος, φυσικός, με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που θα τον καθιστά επιστήμονα, αλλά θα μετράει το πόσες μονάδες συγκεντρώνει στον ατομικό του φάκελο. Στη συνέχεια συμφώνησε να ιδρυθεί ένα εργαστήριο στο Πληροφορικής <<Δικτύων Επικοινωνιών και Ασφάλειας Συστημάτων>> το οποίο όμως θα πρέπει μόνο του να καλύπτει τις δαπάνες του, να βρίσκει τους πόρους εκτός από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, που θα τις καλύψει το πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικά οι δαπάνες του θα ανέρχονται στα 3.000 ευρώ και θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ιδιώτες και να έχει έσοδα από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όταν η εκπρόσωπος του Ήχου και Εικόνας ρώτησε αν με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε παράθυρα στους ιδιώτες να μπουν στον πανεπιστήμιο και σε προπτυχιακό επίπεδο συνολικά η απάντηση του πρύτανη ήταν θετική.
Τέλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές με θέμα τη στέγαση των φοιτητών και με αιτήματα η στέγαση να παραμείνει για όλους δωρεάν, να ανεγερθεί άμεσα φοιτητική εστία στην ευθύνη του πανεπιστημίου και οι μετακινήσεις των φοιτητών να είναι δωρεάν. Η πρυτανεία για ακόμη μια φορά έδειξε ποιες είναι οι προθέσεις της. Επιθυμεί να μπουν οικονομικά κριτήρια, όπως ακριβώς γίνεται και στη σίτιση.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση των εκπροσώπων των φοιτητών (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, Αδέσμευτη Σκέψη). Όπου καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν παρόντες-απόντες, δηλαδή δεν τοποθετήθηκαν στην πλειοψηφία των θεμάτων εκτός της εκπροσώπου του Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Για όλα τα θέματα όλοι οι εκπρόσωποι των φοιτητών εκτός της εκπροσώπου του Ήχου και Εικόνας ψήφισαν ΥΠΕΡ. Δεν πήραν δηλαδή υπόψη τους τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων που ήταν ενάντια στα 4ετή προγράμματα, στις ECTS μονάδες, στην εισαγωγή επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια.
Κι εμείς διερωτόμαστε πως γίνεται από τη μία στις γενικές συνελεύσεις και στους φοιτητές η ΠΑΣΠ και η Αδέσμευτη Σκέψη να διαφωνούν στα παραπάνω θέματα και την ώρα που είναι να παρθούν αποφάσεις για την εφαρμογή τους στα όργανα να τα ψηφίζουν;;; Ποιους θέλουν να κοροϊδέψουν;;; Από την άλλη η ΔΑΠ έμεινε πιστή στην πολιτική που πρεσβεύει στηρίζοντας όλα αυτά τα μέτρα. Δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά.
Τα συμπεράσματα δικά σας. Το φοιτητικό κίνημα έχει δείξει ποιοι είναι οι στόχοι του. Παλεύει για ένα πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από τις επιχειρήσεις, δημόσιο και δωρεάν που θα παρέχει όλη την παραγμένη γνώση πάνω στα επιστημονικά μας αντικείμενα και να μη μετατραπεί σε χώρο οικονομικής αφαίμαξης των λαϊκών οικογενειών.



Ιωάννα Μαυροθαλασσίτη
Πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Ήχου και Εικόνας
Τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Ιόνιου πανεπιστμίου
Μέλος της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.