Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ- Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης του «Φοίνικα»

Σε επίθεση προχώρησε σήμερα η δημοτική αρχή σε βάρος της Εφορίας Βυζαντινών και Νεωτέρων Μνημείων αλλά σε βάρος του νομάρχη κ. Στέφανου Πουλημένου. Αιτία των επιθέσεων αυτών είναι για την μεν πρώτη περίπτωση η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης ανάπλασης του θεάτρου «Φοίνικας», ενώ στη δεύτερη περίπτωση η υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Αναλυτικά, μιλώντας χθες ο κ. Μικάλεφ είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρω αν τις αντιμετώπισε με μία σκοπιμότητα», τις δυσκολίες που συνάντησε ο Δήμος στην έκδοση της απόφασης του ΚΑΣ. Ωστόσο δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, χωρίς όμως, όπως είπε, να πανηγυρίζουμε. «Κόποι παραπάνω του ενός χρόνου, μας οδήγησε σήμερα όχι να πανηγυρίζουμε αλλά να ενημερώσουμε τους κερκυραίους πολίτες για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος και δεν ξέρω εάν τις αντιμετώπισε με μία σκοπιμότητα αλλά εκείνο που οφείλω να υπογραμμίσω, ότι ιδιαίτερα το ΚΑΣ και ο ΓΓ του ΥΠΠΟ στάθηκαν στο ύψος τους, αναγνώρισαν το δίκαιο και αμετακίνητο αίτημα των κερκυραίων να έχουν το θέατρό τους το «Φοίνικα» σε κατάσταση τέτοια που να αρμόζει σε μία πόλη, όπως είναι η πόλη του πολιτισμού, όπως αρεσκόμεθα να τη λέμε, κι όμως τα θέατρά μας βρίσκονται σε παρακμή». Όταν στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ ουδόλως ενοχλήθηκε από την αναφορά ότι τα θέατρά μας βρίσκονται σε παρακμή, αλλά «φώτισε» έτι περισσότερο την υπόθεση, λέγοντας μεταξύ άλλων: « Είμαι και οργισμένος για τις ενέργειες της τοπικής Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Κέρκυρας η οποία μάς προέβαλλε πολλά εμπόδια, προσκόμματα και πολλές κωλυσιεργίες που συναντήσαμε κατά τη διαδικασία της προώθησης αυτής της υπόθεσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αποκατάσταση του Φοίνικα είναι μία υπόθεση που κρατάει 10 χρόνια που ο Δήμος ενδιαφέρθηκε για το Φοίνικα. Η άδεια για την αποκατάσταση του Φοίνικα και η πρώτη προμελέτη έγινε το 2002 αλλά για πρώτη φορά πήραμε την άδεια για την αποκατάσταση του θεάτρου του 2008 από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου όπου είχαμε αποστείλει τη μελέτη και ομόφωνα είχαμε πάρει την άδεια τα Χριστούγεννα του 2008. (σ.σ. εννοεί το 2007…) και συνεχίζει «Η Εφορία όμως Νεωτέρων Μνημείων Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για λόγους που δεν κατανοώ ενήργησε όμως, ώστε η άδεια αυτή να ανακληθεί μέσα στο χρόνο των εφτά ημερών κάτι το οποίο είναι πρωτάκουστο και δε νομίζω να έχει ξανασυμβεί, στις αρχές Ιανουαρίου. Η ανάκληση αυτή μας στοίχισε κόπο τεράστιο, χρήμα, χρόνο, διότι αναγκαστήκαμε πολλές φορές, είτε μόνος μου, είτε με την παρουσία του κ. Δημάρχου να μεταβούμε στην Αθήνα προκειμένου να προωθήσουμε εκ νέου και να αιτηθούμε τη νέα άδεια την οποία πετύχαμε προχθές».

ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΠΟ

Σα να μην έφταναν αυτά, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, έκανε και συστάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού, πώς θα πρέπει δηλαδή να καθοδηγεί τις υπηρεσίες του. Είπε εν προκειμένω: «Η χαρά μου μετριάζεται και η οργή μου είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι οι υπηρεσίες πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο πρέπει να βοηθούν τον πολίτη, πρέπει να τον κάνουν να αγαπήσει τον πολιτισμό και όχι να μισήσει τον ελληνικό πολιτισμό διότι αυτό πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν δηλαδή να έχει άγχος ο πολίτης μη τυχόν βρεθεί κάτι στο οικόπεδό του, μη τυχόν ζητήσει να φτιάξει το σπίτι του και οι υπηρεσίες αντί να βρεθούν δίπλα του, είναι απέναντί του. Αυτό νομίζω το ΥΠΠΟ πρέπει να το προσέξει και αφού η Κέρκυρα μπήκε στην Ουνέσκο αυτό πρέπει να το δει με ιδιαίτερο προσεκτικό τρόπο αλλά και αυστηρότητα εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Χαίρομαι για το Φοίνικα. Ελπίζω αυτό να αποτελέσει μάθημα, διότι αν ο Δήμος συναντά τέτοια προβλήματα, σκεφθείτε τι μπορεί να συναντά ένας απλός ιδιώτης». Τώρα χρειάζεται η έκδοση οικοδομικής άδειας και φυσικά η χρηματοδότηση του έργου η οποία υπολογίζεται σε περίπου 2.500.000 ευρώ.

Γ. ΜΑΜΑΛΟΣ

Με τις θέσεις- συστάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ συμφώνησε και ο παριστάμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ο οποίος κάλεσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού «να γίνουν αρωγοί και να βοηθούν τους πολίτες και μη δημιουργούν ιδιαίτερα προσκόμματα. Τέλος καλό όλα καλά. Ας ελπίσουμε ότι θα τύχει και χρηματοδότησης το έργο αυτό ώστε ο Φοίνικας να μην καταρρεύσει και αυτός λόγω γραφειοκρατίας, λόγω αδιαφορίας που υπήρξε μέχρι σήμερα και σε πολλά άλλα μνημεία». ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ «Δε θα σχολιάσω τις δηλώσεις του Νομάρχη. Αυτό το οποίο πήρε η σημερινή διοίκηση του ΧΥΤΑ να το διαχειριστεί είναι προϊόν που διαμορφώθηκε στο παρελθόν και με συμμετοχή, ως Δημάρχου στο παρελθόν, του κ. Πουλημένου. Κατά συνέπεια όντως αν έχει δίκιο ο ίδιος το γνωρίζει καλύτερα πλέον ως τέως Δήμαρχος και μέλος του Συνδέσμου Καθαριότητας. Εμείς αυτό που κάνουμε και εκεί βοηθάει και ο Νομάρχης είναι να προωθήσουμε τα έργα τα οποία χρειαζόμαστε να προωθήσουμε, για να μην επαναληφθεί αυτή η εικόνα. Πρέπει να τονίσω ότι- και είσαστε και σεις ενήμεροι διότι μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παίρνετε τα σχετικά ρεπορτάζ- έχει ήδη δημοπρατηθεί η κατασκευή των τοιχίων, το δίκτυο για το βιοαέριο. Προωθούμε τώρα τη δημοπράτηση του βιολογικού καθαρισμού, στοιχεία τα οποία έπρεπε να γίνουν όχι τώρα, από το παρελθόν, όχι στη θητεία μου, από την προηγούμενη Διοίκηση. Αυτοί οι οποίοι το διαχειρίστηκαν το ξέρουν και καλύτερα, επομένως έχουν και τις ευθύνες. Το ζητούμενο είναι από εδώ και πέρα τι θα γίνει. Δεν είναι καλή η κατάσταση το γνωρίζουμε. Αλλά το γεγονός ότι πρέπει με βάση τη μελέτη περιβαλλοντικών ε��ιπτώσεων και με βάση το σχεδιασμό να γίνει το νέο κύτταρο αυτό είναι βέβαιο και στην κατεύθυνση αυτή ο Σύνδεσμος οδεύει και βέβαιο ο σχεδιασμός με σύγχρονες μεθόδους με την πολτοποίηση, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης, πιστεύω τα θέματα θα λυθούν. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο έστω κι αν οι δυσκολίες τώρα είτε υπάρχουν είτε μεγεθύνονται για λόγους εντυπώσεων. Στις εντυπώσεις δε θα απαντήσω. Εκείνο που κάνουμε είναι βήματα σταθερά για να επιλύσουμε το πρόβλημα. Δεν έπρεπε σήμερα η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με σύστημα παρωχημένης τεχνολογίας. Αυτά έπρεπε να τα είχαν σχεδιάσει άλλοι. Και όμως δεν το άγγιξαν. Αυτό που κάνουμε είναι να προωθούμε την επιλογή λύσεων που θα λύσουν οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Σχετικά με το αν υπάρχει ζήτημα χωροθέτησης του ΧΥΤΑ αλλά και το ενδεχόμενο να μην μπορεί να αδειοδοτηθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο κ. Μικάλεφ είπε για μεν τη χωροθέτηση ότι «το ζήτημα αυτό έχει λυθεί ή θα λυθεί δικαστικά. Εμείς πήραμε συμβασιοποιημένη μία μελέτη και αυτήν εκτελέσαμε. Ο κ. Πουλημένος τώρα ως Νομάρχης αλλά και στο παρελθόν ως μέλος του Συνδέσμου Καθαριότητας το ξέρει καλύτερα από εμένα το θέμα επομένως θα έπρεπε να έχει δώσει τη δέουσα απάντηση. Η χωροθέτηση όπως έχουμε μελετήσει έχει γίνει. Εάν υπάρχουν εκκρεμότητες θα δείξουν οι δικαστικές εκκρεμότητες και δε θέλω να αναφερθώ σε αυτές, δε θέλω να προκαταλάβω σε κανένα. Εμείς το πήραμε συμβασιοποιημένο από την προηγούμενη διοίκηση και επομένως οφείλαμε να το κάνουμε. Αν προκύψουν προβλήματα, που δεν πιστεύω να προκύψουν, θα τα δούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε στο δρόμο».