Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2-Να μην επεκταθεί ο Δήμος Κερκυραίων-Περιφερειακοί Δήμοι: 3-4, 5-6, 7;;;;;;;

Η Κέρκυρα είναι ίσως ο τελευταίος νομός της χώρας ο οποίος δεν έχει καταφέρει να κινήσει μία πραγματικά δημοκρατική διαδικασία με στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες της συνένωσης των σημερινών δήμων στα πλαίσια της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας και του Σχεδίου «Καποδίστριας ΙΙ». Ακόμα και σήμερα κανένας πολίτης κανενός δήμου δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση για τις προθέσεις του Δήμου στον οποίο ανήκει, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει σχέδιο κανενός Δήμου. Και σα να μην έφταναν αυτά, ούτε η ΤΕΔΚ έχει καταφέρει να διατυπώσει έστω κάποιες κατ’ αρχήν προτάσεις συνενώσεων δήμων με άλλους δήμους. Γενικότερα, δεν έχει γίνει κατορθωτό να ανακοινωθεί μία συνένωση δύο δήμων σε έναν, ούτε για δείγμα. Αιτία όλων αυτών θεωρούν οι αυτοδιοικητικοί το γεγονός ότι ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταθέσει ένα προσχέδιο νόμου για τον Καποδίστρια ΙΙ που θα αποσαφήνιζε τις προθέσεις του σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τους αυτοδιοικητικούς, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποτελέσει και μία βάση για την έναρξη μίας συζήτησης. Αλλά και αυτό ακριβώς δεν είναι έτσι. Η συζήτηση έχει ανοίξει στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ από το 2007. Εκεί, αρκετοί πρόεδροι ΤΕΔΚ κατέθεσαν απόψεις για την επιχειρούμενη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Με σοβαρό προβληματισμό ως προς τις αρμοδιότητες και τους πόρους είναι αλήθεια, αλλά εν πάσει περιπτώσει είχαν κάτι να πουν. Η δική μας ΤΕΔΚ περί τα τέλη Αυγούστου είχε αποφασίσει να προβεί στη συγκρότηση μίας 5μελούς επιτροπής προκειμένου να εξετάσει τα σχετικά θέματα και να καταλήξει σε μία εισήγηση. Η Επιτροπή αυτή έχει σύνθεση η οποία δεν ανακοινώθηκε επίσημα, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς ποιοι μετέχουν σε αυτήν. Επίσης κανείς δεν ξέρει πόσο δεσμευτική ή μη είναι αυτή η εισήγηση. Όπως και να έχει το πράγμα, οι πληροφορίες, που κατορθώσαμε με πολύ κόπο να συγκεντρώσουμε, δείχνουν δύο πράγματα: Το πρώτο- όπως έχουμε ξαναγράψει- όλα κινούνται στο παρασκήνιο. Γίνονται συζητήσεις και σχέδια, πλάνα και αναλύσεις, χωρίς κανείς να δεσμεύεται σε κάτι. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Το δεύτερο η επιτροπή έβγαλε κάτι που το θεωρεί εισήγηση, αλλά στην πραγματικότητα μόνο εισήγηση δεν είναι. Αριστα μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα και αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι επιχειρείται τα όρια των νέων δήμων να καθοριστούν όχι από το Υπουργείο, όχι από τους δημότες, αλλά από τους σημερινούς αυτοδιοικητικούς οι οποίοι προσβλέπουν σε μία νέα αναδιανομή της τοπικής εξουσίας προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, (ότε και αν υπάρξουν). Προλειαίνεται το έδαφος δηλαδή ώστε κανείς να μην μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η τελική εξέλιξη. Αλλωστε, όπως έχει φανεί όλο αυτό το διάστημα, οι δήμαρχοι δεν επείγονται.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η ΤΕΔΚ καλεί σε συνεδρίαση τους Δημάρχους του Νομού τη Δευτέρα. Δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η συζήτηση δε θα διαρκέσει δύο ώρες μόνον. Ούτε ασφαλώς λιγότερες. Το σημειώνουμε αυτό διότι- σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- στην πρόταση θα επιχειρηθεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του Δήμου Κερκυραίων. Επομένως και η παρουσία του Δημάρχου Κερκυραίων δεν κρίνεται και πολύ απαραίτητη στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι το κατά κεφαλή χρέος των δημοτών. Υπολογίζεται ότι στο Δήμο Κερκυραίων ανέρχεται σε 1200 ευρώ περίπου, ενώ το κατά κεφαλήν χρέος ενός περιφερειακού δήμου υπολογίζεται σε 100 έως 200 ευρώ.Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο.
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας εκτενή αποσπάσματα έχουμε ήδη δημοσιεύσει. Φαίνεται ότι αυτή η πρόταση που ας σημειωθεί δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα είναι το κόκκινο πανί για τους δημάρχους και μάλλον δεν συμφωνούν. Ετσι, αντί των 3-4 δήμων, θεωρούν πιθανή μία λύση με 6 δήμους και δε θα ήταν διόλου αρνητικοί στο ενδεχόμενο ο αριθμός να είναι 7 αλλά φαίνεται ότι θεωρούν την πρόταση μη ισχυρή. Κοντολογίς ξεκινάνε στη λογική 6 δήμοι και από εκεί και πέρα «βλέποντας και κάνοντας» ή ας δούμε τι θα πει και το Υπουργείο. Ωστόσο εξετάζουν και σενάρια για 5 δήμους. Τουτέστιν: Διερευνώνται όλα, είτε επειδή το τοπίο είναι «θολό», είτε διότι δεν έχουν πρόταση, είτε διότι έχουν πρόταση και τώρα ακριβώς αρχίζει η προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι:
1. Στην Κέρκυρα ακόμα δεν έχει αρχίσει να γίνεται ακόμα σοβαρή συζήτηση για τη διοικητική μορφή της Κέρκυρας.
2. Φαίνεται ότι το ζήτημα της διοικητικής διάρθρωσης του νησιού θέλουν να το διαχειριστούν οι ίδιοι οι δήμαρχοι. Με κατ’ αρχήν συζητήσεις στα πλαίσια της 5μελούς επιτροπής που συνέστησαν, μετά στα πλαίσια της άτυπης ολομέλειας των δημάρχων και μετά «έχει ο Θεός». 3. Κανένας άλλος φορέας δεν έχει εκδηλώσει το παραμικρό ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει κανένα επιχειρηματία, επαγγελματία, υπάλληλο, αγρότη, να διατυπώσει τη γνώμη του. Αλλά και να διατυπώσει τι θα βγει; Το πολύ- πολύ να γελάσουν κάποιοι ή να λοιδορηθεί για «εισπήδηση»…
4. Για άλλη μία φορά στήνεται ένα σκηνικό το οποίο αποκαλύπτει ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του δεν είναι ενωμένος για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη με την οποία μας έχουν ταλαιπωρήσει τόσα χρόνια, αφού αυτή είναι η μόνιμη επωδός όλων των ομιλιών όπου και να πας σε όλες τις εκλογές.
Τώρα δηλαδή που κρίνεται το μέλλον της Κέρκυρας, μετά τον συγκεντρωτικό και αυταρχικό σχεδιασμό του Καποδίστρια-1, τώρα που δίνεται μία ευκαιρία στην Κέρκυρα να δρομολογήσει ένα νέο διοικητικό χάρτη, τώρα ο πολιτικός κόσμος εμφανίζεται διχασμένος και ανήμπορος να σχεδιάσει και να ληφθούν από κοινού οι αποφάσεις.
Φαίνεται ότι αυτή η μοίρα αξίζει στους πολίτες και στο νησί: Να μην ορθοποδήσει ποτέ.