Ημέρες του 2002. Για την ακρίβεια 15-4-2002. Κυβέρνηση Σημίτη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Δήμο Κερκυραίων. Και για να το πούμε απλά: Δεν άφηνε να προχωρήσει τίποτα στο δήμο του οποίου ηγείτο ο Αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο οραματιστής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο λαοπρόβλητος ηγέτης του κερκυραϊκού λαού που τον υπηρέτησε με εντιμότητα, σύνεση, γνώση, αλλά και μεγάλες επιτυχίες, παρά τις αντιξοότητες και τον άγριο πόλεμο που δεχόταν από το ψευδοεκσυγχρονιστικό μπλοκ που είχε την εξουσία, ο Χρύσανθος Σαρλής. Την παράταξή του διέσπασε το ψευδοεκσυγχρονιστικό μπλοκ. Σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις, αν δικαιώνουν κάποιον, είναι ο Χρύσανθος Σαρλής.
Το κείμενο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών
Το παραθέτουμε αυτούσιο. Το υπογράφουν οι κ.κ. Αλέκος Αλαβάνος, Ιωάννης Κουκιάδης, Εμμανουήλ Μπακόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης. Δηλαδή όλες οι τότε πολιτικές δυνάμεις ήτοι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, ΚΚΕ και Νέα Δημοκρατία.
Το κείμενο αυτό απευθυνόταν προς την τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Α.Κανελλοπούλου και έλεγε τα εξής:
"Βρυξέλλες 15-04-02 κα Αναστασία Κανελλοπούλου Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Κυρία Γενική,
Όπως πληροφορηθήκαμε από τους εκπροσώπους του Σωματείου «Λαζαρέτο» και τον τοπικό τύπο της Κέρκυρας, η πορεία της παρέμβασης ειδικής προστασίας, προβλεπόμενης από τις διατάξεις του Ν. 1469/1950, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής νησίδας του Λαζαρέτου, ύστερα από τον χαρακτηρισμό της με την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟ/ ΔΙΑΑΠΓ/455/Ι5-4-92 Απόφαση της τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Αννας Ψαρούδα Μπενάκη, ως ιστορικού τόπου, καθ' όσον αποτελεί: 1) Μνημείο Ιατρικής Ιστορίας (λειτουργία σε αυτήν του πρώτου Επτανησιακού Λοιμοκαθαρτηρίου), 2) Μνημείο Εθνικής Αντίστασης ( δημιουργία κατά την Ιταλική Κατοχή στρατοπέδου συγκέντρωσης ελλήνων Πατριωτών 1941-1943 ) 3) Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης (τόπος θυσίας αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης της περιόδου 1946-1949) βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο.
Από τις: 7-9-2001 εκκρεμεί στην Υπηρεσία σας (Διαχειριστική Αρχή Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων) η αίτηση του Δήμου Κερκυραίων, συνοδευόμενη από το Τεχνικό Δελτίο του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Λαζαρέτου», με βάση την προμελέτη που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού, για ένταξη του έργου στο Γ! Κ.Π.Σ., αίτημα που υιοθέτησαν και ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Δεδομένου ότι το Έργο κρίνεται ώριμο, ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα, ότι όπως τονίζει και ο κ. Δήμαρχος: « Η αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού τόπου της νησίδας Λαζαρέτο, ιδιαίτερα δε ως Μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης, αποτελεί εθνική επιταγή και συνάμα εθνικό χρέος αλλά και ομόθυμη απαίτηση του Κερκυραϊκού Λαού, ο οποίος από μισό και πλέον αιώνα υπήρξε ακοίμητος φρουρός της μνήμης και της ιερότητας του χώρου των εκτελέσεων και του απαραβίαστου του Λαζαρέτο»,
Επιθυμούμε να προσθέσουμε και την δική μας συνηγορία στο πάνδημο αυτό αίτημα και να παρακαλέσουμε να επισπεύσετε την διαδικασία ένταξης και υλοποίησης του Έργου με την χρηματοδότηση του από το Γ! Κ.Π.Σ.».
Αυτό έλεγαν το 2002 όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ.
Αυτό ξέχασε ο Δήμος Κερκυραίων, όπως ξέχασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Νομαρχιακού Συμβουλίου, την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Αννας Ψαρούδα Μπενάκη, όπως ξέχασε την αίτηση του Δήμο Κερκυραίων προς την Περιφέρεια για την υλοποίηση του έργου, όπως ξέχασαν, ξέχασαν, ξέχασαν,……
Ετσι είναι ο Δήμος Κερκυραίων σήμερα. Και η πολιτική του είναι γνωστή. Μετά το μνημείο της Ακουι, που δίχασε το λαό και τους πολίτες της Κέρκυρας, τώρα το χωριστό μνημείο που καταργεί στην ουσία και εμπράκτως το χαρακτηρισμό της νησίδας Λαζαρέτο ως μνημείο συμφωιλίωσης.
Λοιπόν, τι λέτε;