Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

H Νομαρχία ολοκλήρωσε τις δράσεις του προγράμματος SEALINK


Ολοκληρώθηκαν από τη Νομαρχία Κέρκυρας οι δράσεις του έργου SEALINK, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG III A Ελλάδα – Ιταλία και είχε ως στόχο τον έλεγχο της μεταφορικής δραστηριότητας, όπως αυτή διενεργείται σήμερα μέσω των υποδομών των λιμένων της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας και του Brindisi.
Για το σκοπό αυτό, έγινε καταγραφή των δραστηριοποιούμενων εταιρειών στο χώρο των μεταφορών και της διοικητικής μέριμνας των Περιφερειών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με συνεντεύξεις και συμπλήρωση κατάλληλα διαμορφωμένων ερωτηματολογίων, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η υπάρχουσα κατάσταση.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας και στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου δημιουργήθηκε βάση δεδομένων που περιέχει όλα τα ως άνω στοιχεία. Δημιουργήθηκαν επίσης DVD και εκδόθηκαν φυλλάδια που περιέχουν αναλυτική παρουσίαση των 3 λιμένων, τα στοιχεία των μεταφορικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα και παρουσίαση των περιοχών για προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τέλος δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα παρουσίασης του προγράμματος στη διεύθυνση: http://www.sealinkproject.eu/
Το έργο αυτό, δρώντας συμπληρωματικά και με άλλα έργα που υλοποίησε και υλοποιεί η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κέρκυρας στοχεύει σε:


Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεταφορών του ευρωπαϊκού χώρου. Χωρίς τα διευρωπαϊκά δίκτυα δεν μπορούμε να συζητάμε για συνοχή και ισόρροπη γεωγραφική ανάπτυξη.

Επιδίωξη της εναρμόνισης και της διοικητικής μέριμνας (logistics) των διευρωπαϊκών δικτύων και των εμπορικών και διαμετακομιστικών κέντρων.

Προτεραιότητα στα διευρυμένα μεταφορικά δίκτυα και μεγαλύτερη έμφαση στις διασυνοριακές συνεργασίες, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην Ε.Ε. των νέων κρατών μελών και την αναμενόμενη ένταξη κι άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης των οδικών μεταφορών. Ο σιδηρόδρομος και οι ακτοπλοϊκές μεταφορές θα πρέπει να αποτελέσουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις.


Συνδυασμό των σιδηροδρομικών και των θαλάσσιων μεταφορών, ζήτημα το οποίο θα πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες δεδομένου ότι είναι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.

Προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και δημιουργία τερματικών σταθμών και εμπορευματικών κέντρων διακρατικών μεταφορών.
Η Νομαρχία Κέρκυρας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτών των στόχων για την περιοχή μας, θεωρεί ότι τα έργα αυτά και η συνεργασία μεταξύ των εταίρων θα πρέπει να συνεχιστούν και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες των περιοχών που συμμετέχουν.