ΜΕτά από πολλές αναβολές, τελικά συνεδρίασε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και οι Δήμαρχοι και εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.
1. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης της κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας στα πλαίσια της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
2.Να επικρατήσει απ’ όλους πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, στην κατεύθυνση απομάκρυνσης της Αστυνομίας από το χώρο του ΧΥΤΑ και να εμπεδωθεί κλίμα ηρεμίας στο Δήμο Λευκιμμαίων.
3. Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Συνδέσμου και των χρηστών του ΧΥΤΑ (Δήμοι Λευκιμμαίων-Κορισσίων – Μελιτειέων) έτσι ώστε να διαχειριστούν και να λειτουργήσουν οι Δήμοι αυτοί το ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. 4.Ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα δέχεται αποκλειστικά και μόνο τα απορρίμματα των παραπάνω τριών Δήμων.
5.Να κινηθούν διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ του Συνδέσμου και των κατοίκων της Λευκίμμης στην κατεύθυνση της σωστής και με επιστημονικό τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ στα πλαίσια του κοινωνικού ελέγχου της λειτουργίας του.
6.Αποδοκιμάζουμε κάθε ενέργεια και πρακτική που προσβάλλει το κύρος των θεσμών και των προσώπων που τους εκφράζουν.
7. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα και δεν προσφέρεται για κανενός είδους εκμετάλλευση.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Παράγραφος πρώτη.: Περιέχει την εμμονή σε μία λάθος επιλογή που έγινε κάποτε. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για ένα τόσο μείζον θέμα πρέπει να είναι μία διαρκής υπόθεση των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται για την εξέλιξη τουλάχιστον των σχετικών τεχνολογιών και να εναρμονίζουν το νομό, το δήμο, τους συνδέσμους κλπ με τα διεθνή συμβαίνοντα. Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι εμμένουν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, με μία δόση από όλα τα άλλα τουτέστιν «στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης», μία υπόθεση που δεν φωτίζεται και φυσικά και αυτό θα το βρούμε πάλι μπροστά μας σε μερικά χρόνια.
Παράγραφος δεύτερη: Ζητούν από όλους πνεύμα συνεργασίας και συνενόησης για να φύγουν τα ΜΑΤ από το ΧΥΤΑ. ΜΕ άλλα λόγια, αν τα ΜΑΤ φύγουν από τον ΧΥΤΑ, μπορεί να πάνε κάπου αλλού, λχ στο διπλανό οικόπεδο του ΧΥΤΑ. Δεν λέει δηλαδή το ψήφισμα να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα. Από το ΧΥΤΑ λέει. Ούτε καν από τη Λευκίμμη. Δηλ. Μπορεί τα ΜΑΤ να μείνουν στη Λευκίμμη. Αλλωστε τους ενδιαφέρει «να εμπεδωθεί κλίμα ηρεμίας στο Δήμο Λευκιμμαίων».
Παράγραφος τρίτη: Δεν αξίζει να τη σχολιάσει κανείς. Ας υπογραφεί η σύμβαση. Εδώ υπεγράφησαν τόσα και τόσα ψηφίσματα περί αναγκαστικών χειρισμών καθώς και το σημερινό. Λέτε να είναι τόσο δύσκολο έργο και να απαιτείται τιτάνια προσπάθεια για την υπογραφή μίας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ δημάρχων που «συνεννοούνται»;
Παράγραφος τέταρτη: Ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα δέχεται αποκλειστικά σκουπίδια των τριών Δήμων. Οι ΛΕυκιμμιώτες στα συνθήματά τους γράφουν: Εξω τα σκουπίδια από τη Λευκίμμη. Θεωρούν δηλαδή ότι υπερασπίζονται κάποια λαϊκή κατάκτηση, ή ότι δίνουν ισχυρές διαβεβαιώσεις στο λαό; Απλώς μαθαίνουν οι λευκιμμιώτες ότι θα δέχονται σκουπίδια και δύο άλλων δήμων, σε ένα έργο με το οποίο πολύ απλά δε συμφωνούν να γίνει έτσι όπως γίνεται. Και για να γίνει αυτό σαφέστερο, χρειάστηκαν δύο εισαγγελικές παραγγελίες για να πάρουν την πράξη εφαρμογής. Γιατί χρειάστηκαν παρέμβαση του εισαγγελέα για να πάρουν τα σχέδια κατασκευής ενός δημόσιου έργου; Ξέρουν κάτι επ’ αυτού οι κκ Δήμαρχοι;
Παράγραφος πέμπτη: Οι διαδικασίες διαβούλευσης με τους κατοίκους της Λευκίμμης για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ, πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι ίδιοι είχαν αποκλείσει κάθε διαδικασία διαβούλευσης κατά την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Αλλωστε το δόγμα "όσα λιγότερα ξέρει ο λαός, τόσο το καλύτερο" είναι βασική αρχή τους μάλλον. Και αλήθεια, γιατί δεν ένιωσαν την ανάγκη να πουν και κάτι για την άλλη άποψη «ας φτιαχτεί και ας μη λειτουργήσει»; Δηλαδή πώς είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει όταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου λέει κάτι τέτοιο εν συνεδριάσει του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων;
Παράγραφος έκτη: Διαβάστε την καλά, για να ξέρετε ότι θα σας αποδοκιμάσουν. Αν δηλαδή θεωρηθεί κάτι από όσα λέτε, προσβολή του κύρους των θεσμών, θα ξεσπάσει επί της κεφαλής σας η μήνις των Δημάρχων, συνδεσμιτών και μη. Και μη ξεχνάτε οι πολίτες δεν μπορούν να καλέσουν τα ΜΑΤ όσο κι αν εκλιπαρούν. Ενώ ο Σύνδεσμος......
Παράγραφος εβδόμη: «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα». Πράγματι. Το θέμα είναι αν έχει ο λαός την εντύπωση ότι διαχειρισθήκατε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όσο τουλάχιστον λέει το ψήφισμα, με την ανάλογη πολιτική διορατικότητα και αν επελέγησαν οι πλέον σωστές, ορθές και κατάλληλες λύσεις για τον τόπο. Λέτε ο λαός να σας εμπιστευτεί ξανά, για την επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας, του υδρευτικού, των καθαρών θαλασσών, των καθαρών εδαφών, του καθαρού αέρα; Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι Δήμαρχοι που υπογράφουν το ψήφισμα, μάλλον ενεργούν υπό το βάρος ενός μείζονος πολιτικού αδιεξόδου. Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποια μέθοδο, ποια λύση θα δοθεί στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακόμα δεν ξέρουν να πουν τι θα γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια. Ακόμα δεν μπορούν να μιλήσουν για μία νέα γεωγραφία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό. Θα πάμε στο 2018 και στο 2028 με τον περιφερειακό σχεδιασμό που τόσο επιμένουν να εφαρμοστεί. Σύγχρονα πράγματα δηλαδή.