Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Η συλλογή των σκουπιδιών στο Μπρίντιζι


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας με ανακοίνωσή του αναφέρεται στην αποκομιδή των σκουπιδιών στην ιταλική πόλη Μπρίντιζι. ΠΑραθέτουμε την ανακοίνωση και την πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία που μας έστειλαν.

"Πριν από λίγο καιρό, μέλη του Συλλόγου μας επισκέφτηκαν την νότια Ιταλία για περιβαλλοντικές δραστηριότητες στην περιφέρεια της Απουλίας. Καθώς παρέμειναν λίγες μέρες στις πόλεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας αποφάσισαν να τις γνωρίσουν καλύτερα (ιδιαίτερα τον τρόπο συγκομιδής των απορριμμάτων), ξεκινώντας από το Μπρίντιζι.
Η πόλη του Μπρίντιζι με 90.000 κατοίκους (σχεδόν τριπλάσιους από την πόλη της Κέρκυρας) είναι η σπουδαιότερη πόλη της ομώνυμης Επαρχίας που έχει 350.000 κατοίκους (σχεδόν τους τριπλάσιους από τον Νομό της Κέρκυρας).
Είναι ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της νοτίου Ιταλίας και κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, χρησιμοποιείται από χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να προωθηθούν στις απέναντι ακτές (της Αδριατικής και του Ιονίου).
Το αεροδρόμιό βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης ενώ διαθέτει και Σιδηροδρομικό Σταθμό που ενώνει ολόκληρη την Ιταλία.
Κατά μήκος του λιμανιού και ολόκληρης της παραλιακής λεωφόρου που συνδέει το λιμάνι με τη παλαιά πόλη υπάρχουν τοποθετημένοι τρεις διαφορετικοί κάδοι απορριμμάτων:
· ο πράσινος κάδος που δέχεται τα «κοινά» σκουπίδια.
· ο μπλε κάδος που δέχεται ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί). Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι μπλε κάδοι είναι κλειστοί (κλειδωμένοι) και διαθέτουν μόνο δύο οπές εισόδου.
· ο λευκός κάδος, σε σχήμα καμπάνας, που δέχεται το ανακυκλώσιμο γυαλί.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παρ΄ όλο που οι κάδοι είναι σχετικά λίγοι και κατανεμημένοι σε συγκεκριμένα μόνο σημεία της πόλης, εν τούτοις είναι άθικτοι (δηλαδή δεν είναι σπασμένοι όπως συνηθίζεται στα μέρη μας !) και λειτουργούν αποτελεσματικά. Σε καμία θέση που υπάρχουν κάδοι δεν παρατηρήθηκε ο γνωστός όγκος σκουπιδιών έξω και γύρω από αυτούς ούτε η ανυπόφορη μυρωδιά.
Στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης όπου δεν χωρούν οι συγκεκριμένοι κάδοι, υπάρχουν διαφορετικοί, μικρού μεγέθους, διαφόρων χρωμάτων, κατάλληλοι για υλικά ανακύκλωσης (π.χ. οι κόκκινοι είναι για χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο ενώ οι μπλε για γυαλί).

Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι αρκετά καθαροί σε αντίθεση με πολλούς τοίχους σπιτιών και δημοσίων κτηρίων που είναι «ζωγραφισμένοι» σύμφωνα με την νέα μόδα των graffiti!

Τελειώνοντας το πολύ σύντομο οδοιπορικό στον δήμο του Μπρίντιζι και τον τρόπο συλλογής των αστικών απορριμμάτων του, τονίζεται η αίσθηση της καθαρής πόλης που δίνει στον επισκέπτη. Χωρίς ιδιαίτερα καλύτερο εξοπλισμό από αυτόν της πόλης της Κέρκυρας, «φαίνεται» ότι στηρίζεται στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, στην καλή απόδοση των εργαζομένων στην καθαριότητα και στην ενεργή συνεργασία των κατοίκων (και επισκεπτών) της πόλης".