Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο- «Χάρισμα στο Αστικό ΚΤΕΛ 256.000 ευρώ» λέει η ΑΔΗΚ για την Προγραμματική Σύμβαση Δήμου Κερκυραίων- Αστικού ΚΤΕΛ

Συνεδρίασε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων. Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε για άλλη μία φορά από την αδυναμία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να διευθύνει τη συζήτηση, αλλά και από εντάσεις που έφεραν τη διακοπή της συνεδρίασης. Για άλλη μία φορά, ο Δήμαρχος της πόλης και ο Πρόεδρος του σώματος ανάγκασαν δύο επικεφαλείς παρατάξεων τους κ.κ. Τρεπεκλή από τη μείζονα αντιπολίτευση και του κ. Χ. Μάστορα από την ελάσσονα, να διαμαρτύρονται. Ο μεν πρώτος επειδή ένιωσε θιγμένος από τον Δήμαρχο, όταν ο τελευταίος του είπε ότι είναι εκτός θέματος κατά τη συζήτηση του ζητήματος της σύναψης προγραμματικής του Δήμου Κερκυραίων με το Αστικό ΚΤΕΛ. Ο κ. Τρεπεκλής στη δευτερολογία του δήλωσε ότι «δεν ήταν εκτός θέματος» και επιχειρηματολόγησε με στοιχεία ανατρέποντας την άποψη του Δημάρχου. Ως προς τον κ. Μάστορα, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του σώματος του είπε χαρακτηριστικά «είναι υβριστική η στάση σας» και λίγο αργότερα «είναι ντροπή αυτό που κάνετε». Η συζήτηση αφορούσε πρόταση της ΝΕ του ΚΚΕ να ανεγερθεί μνημείο υπέρ των εκτελεσμένων στη νησίδα Λαζαρέτο. Θιγμένος όμως από τον κ. Μάστορα ένιωσε και ο Δήμαρχος ο οποίος και απεχώρησε από τα έδρανα και επέστρεψε μετά.
Εξάλλου, μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λιντοβόη, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση, κι άλλα μέλη της πλειοψηφίας τώρα διατυπώνουν ευθέως τη διαφωνία τους με τις απόψεις των εισηγητών της δημοτικής πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα που αφορούσε τη Σύμβαση Δήμου Κερκυραίων- Αστικού ΚΤΕΛ μεταξύ αυτών που δεν έδωσαν θετική ψήφο ήταν- εκτός των κ.κ. Μπούκα, Γαβαλά, Μάστορα και Λιντοβόη- και οι κ.κ. Κότσης, Αντωνάκης και Λ. Κουλούρης που θεωρούνται μέλη της πλειοψηφίας, ψηφίζοντας «παρών».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην πολύωρη συνεδρίασή του αποφάσισε να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κερκυραίων και του Αστικού ΚΤΕΛ ώστε να εκτελείται το δρομολόγιο Σαρόκο- Δασιάς ανά 15 λεπτά και όχι ανά 30 λεπτά της ώρας που είναι σήμερα. Επίσης τα θερινά δρομολόγια επεκτείνονται κατά ένα μήνα και διαρκούν ως τον Οκτώβριο. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκαν- κατά τη δημοτική αρχή- με τον καλύτερο τρόπο ποσό ύψους 250.000 ευρώ περίπου που δόθηκε από την ΚΕΔΚΕ και στην προγραμματική ο Δήμος Κερκυραίων συμμετέχει με 33% και με 67% το Αστικό ΚΤΕΛ.
«Χάρισμα στο Αστικό ΚΤΕΛ» χαρακτήρισε τη σύμβαση ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ κ. Χ. Μάστορας.
Ο κ. Τρεπεκλής ζήτησε με τα χρήματα αυτά να δοθεί δωρεάν εισιτήριο στους μαθητές του Δήμου Κερκυραίων, στα άτομα με Αναπηρίες, στους ηλικιωμένους και γενικά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και να πυκνωθούν κι άλλες γραμμές αιτήματα που δεν έγιναν δεκτά. Ο κ. Τρεπεκλής σημείωσε ότι αν βοηθηθούν αυτές οι ομάδες, θα ανακουφισθεί και το κυκλοφοριακό, αφού μεγάλος όγκος πολιτών που κινούνται προς την πόλη τις ώρες αιχμής (πρωί και μεσημέρι) θα προτιμήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Δεν έγινε δεκτό το αίτημα να αναπτυχθεί και μία δεύτερη γραμμή προς τα Κανάλια, όπως δεν έγινε δεκτό να μη διακόπτεται η συγκοινωνία στις 10 το βράδυ στις περιαστικές περιοχές που πρότεινε ο κ. Γαβαλάς ο οποίος ζήτησε να υπάρχουν δρομολόγια και τις βραδινές ώρες. Παράλληλα σημείωσε ότι από την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική πλειοψηφία δεν κερδίζουν τίποτα οι πολίτες. Ο κ. Γαβαλάς πρότεινε και όχημα- εξπρές που θα συνδέει αεροδρόμιο- λιμάνι, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε.
Από την πλευρά της η δημοτική πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι για τις επιδοτήσεις των μαθητικών εισιτηρίων στα ΜΜΜ αρμόδιο είναι το Υπουργείο Παιδείας και η Νομαρχία.
Στην ψηφοφορία του θέματος τελικά το προεδρείο δεν μπόρεσε ούτε αυτό να κάνει, να μετρήσει τα ναι, τα όχι, τα απέχω και τα παρών και δήλωσε ότι η εισήγηση ψηφίζεται με 16 θετικές ψήφους έναντι 7 μη θετικών!!!

ΛΑΖΑΡΕΤΟ

Χαμός έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο κ. Χ. Μάστορας επικεφαλής της ΑΔΗΚ ζήτησε να αναγνωσθεί επιστολή του ΚΚΕ με την οποία ζητούσε την ανέγερση μνημείου υπέρ των μελών του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν στη νησίδα. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι εκτός από την επιστολή του ΚΚΕ, επιστολή έστειλαν κι άλλοι όπως η ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Λαζαρέτο. Ο κ. Μάστορας παρατήρησε ότι η πρακτική της ανάγνωσης όλων των επιστολών που έρχονται στο προεδρείο σχετικά με ένα θέμα δεν είναι συνηθισμένη και ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Ο ίδιος ρώτησε τον πρόεδρο του σώματος κ. Παγκράτη αν θα διάβαζε προς το σώμα και επιστολή του ΛΑΟΣ, ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία έκανε λόγο για «υβριστική στάση» του προέδρου έναντι του σώματος.
Στη συζήτηση δόθηκε ο λόγος στον Γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ κ. Δ. Πιτσιάβα ο οποίος διεχώρισε το θέμα της ανέγερσης μνημείου των εκτελεσμένων κομμουνιστών από το τοίχο των εκτελέσεων που υπάρχει στο νησί. Όμως η δημοτική πλειοψηφία επέμενε να αναγνωσθούν οι επιστολές (ΠΕΑΕΑ και Συλλόγου Λαζαρέτο) αλλά και να λάβει το λόγο- όπως ζήτησε- και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη συζήτηση. Τελικά αποφασίστηκε να σχηματισθεί επιτροπή από τους επικεφαλείς των παρατάξεων, με τη συμμετοχή του πρώην Δημάρχου κ. Κούρκουλου η οποία θα κάνει μία πρώτη συζήτηση και μετά το θέμα της πρότασης του ΚΚΕ θα έρθει στο Δ. Σ.