Το δεύτερο υπόγειο του νέου νομαρχιακού νοσοκομείου μπάζει νερά. Αυτή η είδηση απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον έως τώρα γενόμενο σχεδιασμό αλλά και τις σημαντικές προσπάθειες που κατεβλήθησαν για να προχωρήσει το έργο και να φτάσουμε να μιλάμε για παράδοσή του μέσα στο 2009.
Και πραγματικά. Επιστολές εστάλησαν, συσκέψεις οργανώθηκαν, δημόσιες συζητήσεις θεσμικών έγιναν, απόψεις και ιδέες αντηλλάγησαν, συμφωνίες αλλά και συγκρούσεις με σοβαρά επιχειρήματα προέκυψαν, πορείες διαμαρτυρίας και λαϊκές κινητοποιήσεις, όλα όμως στόχο την ολοκλήρωση του νέου νομαρχιακού νοσοκομείου. Η υπόθεση της αποπεράτωσής του διαρκεί δέκα και πλέον χρόνια. Και τώρα που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι «νωρίς το 2009» όπως δήλωσε χθες ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δένδιας και συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και ο Νομάρχης κ. Στ. Πουλημένος, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ολοκλήρωση του έργου, μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν για την επιτάχυνση των εργασιών, προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα. Το δεύτερο υπόγειο του νέου νοσοκομείου μπάζει νερά. Τα νερά «αναβλύζουν» στο υπόγειο. Αντλούνται βέβαια, αλλά μετά από μικρό χρονικό διάστημα παρατηρείται νέα συσσώρευση. Το πρόβλημα έχει απασχολήσει την εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προχωρήσει σε στεγανοποίηση του δευτέρου υπογείου, πράγμα όμως που απαιτεί ένα ποσό της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κυρίως χρόνο. Τουτέστιν ένα χρόνο τουλάχιστον.
Αν όμως συμβεί αυτό, τότε μιλάμε για νέα παράταση ολοκλήρωσης του έργου, που ίσως να υπερβεί και τον ένα χρόνο (μελέτες, εξεύρεση πιστώσεων, εγγραφή τους σε προϋπολογισμό κλπ). Και σε αυτό το σημείο τίθεται το ζήτημα: Αν επιλεγεί τελικά αυτή η διαδικασία, αν υιοθετηθεί η κατά ένα χρόνο, ή και περισσότερο, χρονική παράταση ολοκλήρωσης του νέου νομαρχιακού νοσοκομείου, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να το πει στην κερκυραϊκή κοινή γνώμη χωρίς να υποστεί τις συνέπειες του πολιτικού κόστους; Κι όμως κανείς εκ των σημερινών πολιτικών παραγόντων δεν έχει την ευθύνη για τη χωροθέτηση ενός έργου που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Και τώρα τι θα γίνει: Μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι να τοποθετηθεί μηχανισμός άντλησης των υδάτων σε καθημερινή βάση. Το νερό θα διατίθεται για πότισμα, ή για τις κοινόχρηστες ανάγκες του νοσοκομείου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κατά τα άλλα χθες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νέο νομαρχιακό νοσοκομείο του Νομάρχη Κέρκυρας κ. Στέφανου Πουλημένου τον οποίο συνόδευαν ο Πρόεδρος του ΝΑ κ. Σκορδίλης και ο Αντινομάρχης κ. Σκούρτης. Στο νοσοκομείο είχε μεταβεί νωρίτερα και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ν. Δένδιας. Πράγματι οι ρυθμοί των εργασιών έχουν επιταχυνθεί, μεγάλες ποσότητες υλικών που απαιτούνται βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του εργοταξίου αλλά και μέσα στο υπό κατασκευή κτήριο και γενικά παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και ένταση των εργασιών.
Ο Βουλευτής κ. Δένδιας δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από την εικόνα, εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι «νωρίς μέσα στο 2009, το κτιριακό θα έχει ολοκληρωθεί». Επίσης ζήτησε να υποβοηθηθεί η ΔΕΠΑΝΟΜ στα θέματα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων (κατεδαφίσεις) για να παραδοθεί το οικόπεδο στην εργολήπτρια εταιρεία για να συνεχίσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται τις εργασίες. Ο ίδιος πάντως σημείωσε: «Τυπικές διαδικασίες και λεπτομέρειες δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν στο να παραδοθεί το σημαντικό αυτό έργο στην κερκυραϊκή κοινωνία».
ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Ο Νομάρχης κ. Στ. Πουλημένος συμφώνησε με την εκτίμηση του κ. Δένδια ότι μπορούμε τώρα να είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ. Η εκτίμησή μας είναι ότι το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση. Θα μπούμε οπωσδήποτε στο 2009, αλλά είναι σαφής η ολοκλήρωσή τους». Στο πρώτο υπόγειο δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Επίσης ολοκληρώθηκαν όλα τα δίκτυα του νοσοκομείου, έχουν γίνει δοκιμές και έχει ελεγχθεί η στεγανοποίηση τους. «Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας προς τους πολίτες το οποίο διαπιστώσαμε σήμερα εδώ».
Ως προς το πρόβλημα της συσσώρευσης νερού στο δεύτερο υπόγειο, ο κ. Πουλημένος δήλωσε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, έχει βρεθεί μία λύση προσωρινού χαρακτήρα, για ένα ζήτημα που δεν είχε αντιμετωπιστεί μελετητικά στο αρχικό στάδιο κατασκευής του νέου νοσοκομείου, είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα, καθώς διαπιστώθηκε συσσώρευση υπογείων υδάτων, από τον υδροφόρο ορίζοντα. Εκτιμούμε ότι με την προσωρινή λύση θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, δηλαδή με την άντληση των υδάτων. Πάντως η ΔΕΠΑΝΟΜ επεξεργάζεται με τους μελετητές μία μόνιμη και οριστική λύση.
Ο κ. Πουλημένος σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις, μερικές εκ των οποίων μπορεί να έχουν αυξημένο κόστος, που απαιτούν νέες καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου οι οποίες εξετάζονται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ.
Ο νομάρχης όμως υπογράμμισε ότι «η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει η όποια λύση στο πρόβλημα της στεγανοποίησης του υπογείου να καθυστερήσει την παράδοση του έργου» και ότι «είναι σε εξέλιξη υδρογεωλογικές μελέτες σχετικά με το θέμα αυτό». Εξάλλου χθες, η ΔΕΠΑΝΟΜ «μπήκε» στα απαλλοτριωμένα ακίνητα, ενώ η Νομαρχία βοηθά στην κατεδάφιση κτηρίων εντός των απαλλοτριωμένων οικοπέδων. Ως προς τις οικονομικές αξιώσεις που εγείρουν ορισμένοι ιδιοκτήτες, ο κ. Πουλημένος πρόσθεσε ότι αυτές δεν αναιρούν την ουσία της απαλλοτρίωσης καθώς τα ακίνητα έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο υπέρ του δημοσίου. Τέλος είναι έτοιμη η μελέτη για τον κόμβο και ετοιμάζεται ο χώρος να παραδοθεί για να κατασκευαστεί.