Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Καταρρέει το τοπικό πολιτικό σύστημα της Κέρκυρας- Τα εκσυγχρονιστικά κατάλοιπα έχασαν την ισχύ τους

Το πολιτικό σκηνικό στην Κέρκυρα θα αλλάξει. Ο πρώτος λόγος είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον Καποδίστρια 2. Στο βαιθμό που είναι όντως αποφασισμένη να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς να υπολογίζει το λεγόμενο πολιτικό κόστος τότε είναι λογικό ότι οι μισοί εκ των σημερινών δημάρχων θα μείνουν χωρίς καρέκλα.

Δεύτερον: Ο κόσμος δε θέλει πια να ακούσει για δημάρχους οι οποίοι κοντεύουν να συμπληρώσουν 35ετία στις καρέκλες τους, σαν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. ΄Δεν μπορεί να ακούει πια για συμβούλους- επαγγελματίες στο χώρο της πολιτικής.

Τρίτον: Ο κόσμος θέλει έμπνευση πολιτική, ιδεολογική, ιστορική, κοινωνική. Από όλους αυτούς που σήμερα υπάρχουν κανένας δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση. Ολοι έχουν μάθει την τακτική του ρουσφετιού, των εξυπηρετήσεων, των υποσχέσεων, των τακτοποιήσεων, του βολέματος. Ετσι όμως "κόλλησε" στις λάσπες του πολιτικού συστήματος ο τόπος και δεν προχωρά τίποτα.

Τέταρτον: Οι σημερινοί έδωσαν δείγματα γραφής και μάλλον απέτυχαν. Σήμερα εξαιρώ τον Δήμαρχο Παξών. τις μέρες παραμονής μου στο νησί με γύρισε σε όλα όσα ζήτησα και το έκανε με την ψυχή του, για το νησί, γιατί το ένιωθε ως υποχρέωση απέναντι στον τόπο του που τόσο αγαπά. Τον εξαιρώ λοιπόν με την πρόσθετη σημείωση, είθε να είχε εισακουσθεί η πρότασή του να πάρει ο Δήμος το εργοστάσιο σαπουνιού στο Λόγγο και όχι ο ιδιώτης.

Πέμπτον: Δεν πάει άλλο. Η Κέρκυρα στερείται στοιχειωδών υποδομών. Φταίει βέβαια το κράτος που παραμένει συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και απρόσιτο, αλλά φταίνε και οι ταγοί μας, αυτούς που ψηφίσαμε τέλος πάντων, επειδή υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες.
Τώρα βλέπουμε με λύπη τα χρέη να τρώνε τα σπλάχνα του Δήμου Κερκυραίων και τους διαδόχους να μην μπορούν μήτε απλή διαχείριση της φτώχιας να κάνουν. Απλώς περιμένουν να περάσει ο χρόνος για να περάσουν στην αντιπολίτευση και την πλήρη διάλυση.

Εκτον: Η Κέρκυρα δεν ευτύχησε στη διάρκεια της σημιτικής οκταετίας να έχει έναν υπουργό που να φτιάξει κάτι σημαντικό για την Κέρκυρα. Ο βουλευτής που είχαμε επιτέθηκε στους εσωκομματικούς του πολιτικούς αντιπάλους, αδιαφόρησε για την Κέρκυρα, δεν προώθησε κανέναν δημόσιο έργο, ενώ στον τομέα της αρμοδιότητάς του, την Γεωργία, παρατηρήθηκαν: - διάλυση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και συσσώρευση χρεών
- απολύσεις εργαζομένων, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων
-γήρανση και απαξίωση του κερκυραϊκού ελαιώνα, του κερκυραϊκού λαδιού και της βρώσιμης ελιάς
- συρρικνώθηκε η κερκυραϊκή αλιεία.

Χρειάζονται κι άλλα; Και να σκεφτείτε ότι δεν τα γράψαμε όλα.

Ολα αυτά τι σημαίνουν; Σημαίνουν ότι το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο έχει διαλυθεί στο ΠΑΣΟΚ. Τα υπολείμματά του, ετοιμάζονται είτε να απόσχουν από την κομματική δραστηριότητα είτε να προσχωρήσουν σε άλλους πολιτικούς οργανισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ "ξεφορτώνεται" σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημά του, το "φορτώνεται" άλλος, ενώ και η Νέα Δημοκρατία που αρνήθηκε να υποστηρίξει τους δικούς της υποψήφιους, σε οριμένες περιπτώσεις, τώρα δεν έχει που να στηριχθεί.

Και για να γυρίσουμε στον Καποδίστρια 2: Είναι λογικό τα περισσότερα προβλήματα σήμερα να τα έχει η Νέα Δημοκρατία, είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις από τους βουλευτές της, είναι λογικό το Κεντρικό Κράτος να μη θέλει να χάσει ρόλους, αρμοδιότητες και κυρίως τη διαχείριση των κοινοτικών και εθνικών πόρων, μεταβιβάζοντας τους στην αυτοδιοίκηση.

Επομένως η Νέα Δημοκρατία έχει "διπλό" πρόβλημα. Ισως αυτός είναι ο λόγος που έχουν αρχίσει στο παρασκήνιο οι "διαβούλευσεις" για τα όρια και τον αριθμό των νέων δήμων της Κέρκυρας.....