Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Δήλωση Α. Γκερέκου σχετικά με αναφορές των Βρετανικών ΜΜΕ, που αφορούν στην Ελλάδα


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Άντζελα Γκερέκου, σχετικά με αναφορές των Βρετανικών ΜΜΕ, που αφορούν στην Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός Τουρισμός, είναι η αντιπαράθεση, η εκτόξευση κατηγοριών και η επίρριψη ευθυνών, μεταξύ της Ελλάδας και των επισκεπτών της.

Ο χρόνος, κυρίως όμως ο επικοινωνιακός χειρισμός της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λαγανά της Ζακύνθου, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Οικονόμου, συνοδευόμενος μάλιστα από τον Βρετανό Πρέσβη, κ. Simon Gass, ύστερα από εντολή του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Σπηλιωτόπουλου, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ατυχής.

Το δε περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης Τύπου που εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο, και ακολούθησε της σύσκεψης, αποτελεί το επιστέγασμα επιλογών, που χαρακτηρίζονται από σπασμωδικότητα και ερασιτεχνισμό.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στην ανακοίνωση του στις 6 Αυγούστου, σχετικά με το αντικείμενο της πραγματοποιηθείσας σύσκεψης φορέων στη Ζάκυνθο, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ο στόχος ήταν: «..για άμεση αντιμετώπιση και αποτροπή δυσάρεστων συμπεριφορών μερίδας τουριστών, που δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του νησιού».

Δυστυχώς, η άμεση αντίδραση των διεθνούς απήχησης ΜΜΕ της Μ. Βρετανίας, με σχετικά ρεπορτάζ, υποστηριζόμενα και από σχετικές δηλώσεις του Βρετανού Πρέσβη, δεν ήταν άλλες από εκτόξευση προσβλητικών για τη χώρα μας κατηγοριών, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν σε τουριστικές περιοχές.

Και πώς να μην χαρακτηριστούν ατυχείς τέτοιες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, όταν δεν λαμβάνει υπόψη του ότι βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ότι ο Ελληνικός Τουρισμός περνά σοβαρή κρίση, ότι η μείωση των αφίξεων από την κύρια τουριστική αγορά της χώρας μας, αυτή της Μ. Βρετανίας, είναι ανησυχητική, ότι τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα της Μυκόνου έχουν πληγώσει σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.
Απορούμε πώς δεν γίνεται αντιληπτό ότι, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, δεν μπορούν να επιτευχθούν καίριες αλλαγές, σε σχέση με τα κακώς κείμενα και τις αιτίες που τα προκαλούν.

Απορούμε επίσης πού αποσκοπεί η επιλογή, στις 31 Ιουλίου, να ανακοινώνεται σύσκεψη για θεσμοθέτηση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία σχετική πρόνοια, όταν οι αναγκαίοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας, παραμένουν ανύπαρκτοι.

Δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε διαρκώς το αυτονόητο της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Δεν μπορούμε, σε κάθε άσχημη είδηση ή γεγονός, να αντιδρούμε με έκφραση λύπης ή έκπληξης, σαν να ανακαλύψαμε την Αμερική.
Δεν μπορούμε να διαγράψουμε με μονοκονδυλιά τον «μη ποιοτικό τουρισμό», θεωρώντας πως η στροφή στην ποιότητα είναι μια αυτόματη διαδικασία.
Δεν επιτρέπεται, στο βωμό των προσωπικών επικοινωνιακών πολιτικών, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης να διαρρέει στον Τύπο, επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, σχετικά με την Τουριστική Αστυνομία, σαν να ανέλαβε χθες, μόλις, καθήκοντα υπουργού.
Χρήσιμο θα ήταν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να επανεξετάσει σοβαρά τη στάση του και τις επιλογές του, οι οποίες μέχρι σήμερα, διακατέχονται από κινήσεις πανικού.

Χρήσιμο θα ήταν, επίσης, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να πάψει να «επιπλήττει» τους τουρίστες που με τη συμπεριφορά τους -όπως τονίζει στις ανακοινώσεις του- δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας, και να εξετάσει με ποιους τρόπους η Ελλάδα, θα κερδίσει ξανά την αξιοπιστία της, ως προορισμός.

Ως φαίνεται, η σύγχυση και το χάος δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά υποδηλώνει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο ακόμη ψάχνει να βρει το βηματισμό του.


Σε τούτες τις τόσο δύσκολες συγκυρίες για τον Ελληνικό Τουρισμό και για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται, είναι να χαθεί παντελώς ο επικοινωνιακός έλεγχος σχετικά με την εικόνα της χώρας μας, γιατί τότε, θα οδηγηθούμε στο καταστρεπτικό «ενός κακού μύρια έπονται».
Τέλος, για άλλη μια φορά, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο: Ο πολιτισμός και η ιστορία της πατρίδας μας, η παγκόσμια ιστορική παραδοχή ότι ο Ελληνικός λαός είναι και φιλόξενος και αξιοπρεπής και υπερήφανος, δεν αντέχει συνθήκες σαν τις σημερινές.
Αντιθέτως, απαιτεί την αντάξια προάσπιση και ανάδειξή του, από την πολιτική του ηγεσία.